Theaterhotel de Oranjerie

Erespeld van de stad Roermond voor Henk Luiten

29 september 2023
Nieuwsbericht

Op vrijdag 29 september 2023 heeft burgemeester Yolanda Hoogtanders ‘de Erespeld van de stad Roermond’ uitgereikt. Deze gemeentelijke onderscheiding wordt toegekend aan personen die beroepsmatig een prestatie hebben geleverd die van betekenis is voor de stad Roermond.  De onderscheiding is toegekend aan de heer Henk Luiten, directeur van Theater De Oranjerie. De uitreiking vond plaats tijdens de officiële heropening van Theater De Oranjerie.

Vanaf eerste moment

De heer Henk Luiten was vanaf het moment dat De Oranjerie in maart 1995 werd overgenomen door het Van der Valk-concern betrokken bij het theater. De verkoop van het theater aan dit horecaconcern ging destijds niet ‘zonder slag of stoot’. De vrees was dat er alleen winstgevende producties  binnengehaald zou worden. En dat zou ten koste gaan van het culturele leven in de stad. Dat is niet gebeurd. Theater De Oranjerie was en is nog steeds een belangrijke culturele ontmoetingsplaats voor Roermond, Limburg en de Euregio. Professionele gezelschappen en ook veel amateurgezelschappen, zoals blaasorkesten, koren en toneelgezelschappen treden er graag op.

Tomeloze inzet en passie

De heer Henk Luiten was verantwoordelijk voor de programmering van het theater. Daarnaast was hij altijd bereid om op elke afdeling van het concern zijn handen uit de mouwen te steken. Van het ophalen van lege glazen tot de theaterkassa, van de garderobe tot aan het drankje in de pauze. 
Mede door zijn tomeloze inzet en passie voor het theater is De Oranjerie van betekenis voor de stad Roermond. Niet alleen in cultureel opzicht. Theater De Oranjerie heeft ook een belangrijke maatschappelijke en economische functie voor Roermond.

Het toekennen van ‘de Erespeld van de stad Roermond’ aan de heer Henk Luiten is een bijzondere blijk van waardering van het gemeentebestuur voor wat hij voor de stad Roermond heeft betekend.
 
De onderscheiding is een gouden speld met het wapen van de stad Roermond. De heer Luiten mocht ook zijn handtekening plaatsen in het Gulden Boek van de stad Roermond.