senioren krijgen hulp bij online vaardigheden

Hulp bij digitale contacten

Hulp bij digitale contacten door studenten van de Gilde Opleidingen

Weet je het nog? Ruim twee jaar geleden waren contacten tot een minimum beperkt. Corona met lockdowns zorgde ervoor dat we niet bij elkaar op bezoek konden. Contacten verliepen via telefoon, Facebook, WhatsApp en andere sociale media. Voor veel senioren een probleem: zij wisten niet hoe ze moesten omgaan met deze digitale media.

Gelukkig mogen we elkaar nu weer ontmoeten. Toch zijn er veel momenten waarop je door en met je mobiele telefoon in contact kunt komen en blijven met de mensen om je heen.

Initiatief

Vanuit de Projectgroep Eenzaamheid heeft Arno Janssen van ’t Paradies het initiatief genomen om digitale ondersteuning te bieden aan senioren. Dit gebeurt in samenwerking met de Gilde Opleidingen. Studenten beantwoorden individuele vragen van senioren zoals “Moet ik ingaan op de melding om toegang tot Icloud te kopen?” of “Hoe kan het dat ik telkens een fout mailadres in de ‘aan’ balk krijg?”

Zo gaat bijvoorbeeld student Luca rustig in gesprek met een echtpaar en kijkt ondertussen op het scherm van hun laptop. Het duurt even voordat hij de vraag echt helder heeft. Termen als ‘gebruikersnaam’ en ‘refreshen’ zorgen voor verwarring en onduidelijkheid. Nadat hij het probleem heeft verholpen, blijft hij nog even voor een praatje.

Locaties

Inmiddels zijn er op vier plekken in de stad wekelijks momenten waarop de studenten hun diensten aanbieden: ‘t Paradies, de Laeskamer in Swalmen, het 55+ café in Herten, en ‘t Brikkenhoes. Binnenkort ook in de Graasj.

Leerzaam en gezellig

De ervaring leert dat het niet alleen leerzaam is om met de studenten in contact te komen, maar ook supergezellig. Voor de studenten past deze ondersteuning ook in hun leerproces. Dus is het een win-win situatie.

Je hoeft je niet aan te melden en kunt op de zes punten terecht. In schoolvakanties zijn de studenten niet aanwezig. Je moet wel je eigen telefoon of tablet meenemen.

Meer informatie? 

Hier kun je terecht:

Paradies/Munsterstraat 61
Iedere woensdag, niet in schoolvakanties
13:30-15:30 uur

Swalmen Laeskamer/Markt 3a
Iedere donderdag, niet in schoolvakanties
14:00-16:00 uur

Maasniel/Het Brikkenhoes
Brikkenhoven 30
Iedere donderdag, niet in schoolvakanties
12:30-14:30 uur

Herten/Wijkaccommodatie Hertenheijm
Putkamp 6a
Iedere vrijdag, niet in schoolvakanties
14:00-16:00 uur