default iconIn gesprek met Peter Kessing - IVN Roermond e.o.

Deze nieuwsbriefeditie maakt Lei Janssens (netwerkcoördinator SVR) kennis met de voorzitter van IVN, Peter Kessing. Het gesprek vindt plaats midden in de herfstachtige bloementuin van Peter. Een mooie plek om nader kennis te maken.

IVN is dé verbinder van mens en natuur

Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Het is een mond vol. Maar wat doet het IVN (Roermond) nu precies?

“Wij proberen de afstand tussen mens en natuur te verkleinen door middel van educatie. We willen mensen de liefde voor natuur bijbrengen, waardoor ze zorgvuldiger met de natuur omgaan. We zijn geen actiegroep maar een educatieve vereniging’’, vertelt Peter.

Als het IVN het over de natuur heeft, dan gaat het niet alleen over de natuurgebieden maar ook over de stadsnatuur, balkons, pleinen en tuinen.

Educatieve activiteiten

Zo organiseert het IVN jaarlijks verschillende (rolstoeltoegankelijke) activiteiten voor jong en oud. Van lezingen, cursussen, excursies tot een natuurcafé. Bij alle activiteiten is er naast de inhoud ook ruimte voor ontmoeting en gezelligheid. Benieuwd welke activiteiten ze organiseren? Ga dan naar www.ivnroermond.nl.

Grijs Groen en Gelukkig 

Voor mensen die niet meer naar de natuur kunnen gaan, brengt IVN de natuur naar de mensen. Zo is er de Natuurkoffer. Een koffer vol natuurproducten die de zintuigen prikkelen: de geur van dennennaalden, het zien van natuurbeelden, het voelen aan een ruwe bolster van een kastanje, het proeven van zelfgemaakte bramenjam.

De natuur wordt ingezet als middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken. Dit werkt bijvoorbeeld goed bij mensen met dementie. De inhoud van de koffer kan verschillen per seizoen en per persoon.

IVN en Seniorvriendelijk Roermond

IVN heeft tijdens de Doe Mee Weken 2023 een excursie op de Meinweg aangeboden. Wil je als vereniging of als groep ook een excursie of lezing organiseren met IVN, neem dan contact op door een e-mail te sturen naar secretariaat@ivnroermond.nl.