Even er tussenuit? Deur op slot en licht aan!

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Veiligheid » Even er tussenuit? Deur op slot en licht aan!

Even er tussenuit? Deur op slot en licht aan!

Gemeente en politie willen het aantal woninginbraken in Roermond terugdringen.

Wat doen wij tegen woninginbraken?

Uw veiligheid vinden wij als gemeente erg belangrijk. Samen met diverse partners zoals politie en woningcorporaties, werken wij aan een veilige woonomgeving voor de inwoners van Roermond. Dat doen we niet alleen tijdens deze campagne. We zorgen standaard voor goede verlichting in de wijken en we snoeien de struiken. Dit geeft goed zicht op woningen en dat schrikt inbrekers af. Ook onze medewerkers van Stadstoezicht surveilleren geregeld op straat.

Wat kunt u zelf doen om het de inbreker moeilijk te maken?

Zorg voor een veilige woning. Tijdens vakantie, maar ook als u ’s avonds even weg bent. Dus: avondje weg? Deur op slot en licht aan!

  • Licht aan. Verlichting geeft een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet. Een inbreker staat niet graag in het licht.
  • Deur op slot. Trek uw deur niet alleen dicht, maar draai de sleutel om in het slot. Zorg voor goed hang- en sluitwerk. 
  • Waakzame buren. Laat uw buren weten dat u even weg bent; zij kunnen dan een oogje in het zeil houden.

Goede verlichting voorkomt inbraken

Licht zet inbrekers in het zicht: ze hebben er een hekel aan! Gaat u ’s avonds weg, laat dan altijd een lamp aan. Bent u de hele dag afwezig, gebruik dan een tijdschakelaar op een of meer lampen. Vergeet de buitenlamp niet. Als uw woning een bewoonde indruk maakt, schrikt dat af. Niet thuis, licht aan!

SluitwerkHang- en sluitwerk op orde

Een deur of raam met een slecht slot? Dan heeft een inbreker maar 15 – 30 seconden nodig om binnen te komen. Een koud kunstje, zeker als u niet thuis bent. Zorg daarom voor deugdelijk hang- en sluitwerk op al uw ramen en deuren. Ook op de bovenverdieping, zeker als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker. Breng een speciaal slot aan op de inbraakgevoelige schuifpui. Een goedgekeurd slot voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (leer meer hierover in deze flyer.

Veilig wonen

Wacht niet tot het te laat is, maar ga zelf aan de slag met veilig wonen. Want een goed beveiligde woning én uw oplettend gedrag zorgen voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak. De  Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijven die door het hele land zijn gevestigd, helpen u hier graag bij.

Bel 112 bij verdachte situaties

Ziet u onbekende personen in de buurt rondsluipen of bij woningen naar binnen kijken? Hoort u geluiden (bijv. glasgerinkel of gestommel) vanuit de woning van de buren, terwijl zij er niet zijn? Bel bij zulke verdachte situaties [Zie de folder: 'Wat is verdacht gedrag' PDF] meteen de politie! Hiervoor is telefoonnummer 112, het nummer voor spoed.
Let erop hoe deze verdachten eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook merk, kleur en kenteken van een eventueel vervoermiddel. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen. Immers, een inbreker heeft maar enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken. Ook als u twijfelt, belt u de politie op 112. De politie komt liever een keer voor niets dan een keer te weinig!
Snel alarm slaan betekent een grotere kans om inbrekers te pakken. De meeste aanhoudingen komen door tips van oplettende burgers.
Voor alles wat geen spoed heeft, kunt u de politie op 0900-8844 bellen. Meld misdaad anoniemU kunt ook anoniem een misdaad melden op 0800-7000 bij Meld Misdaad Anoniem, bijvoorbeeld als u de verdachte kent.

Buurtpreventie

U kunt u zich aansluiten bij WhatsApp buurtpreventie Roermond (www.buurtpreventie-roermond.nl). Deze buurtpreventiegroepen zijn extra ogen en oren voor de politie. Zodra u iets verdachts ziet of hoort, zoals (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling,  kunt u eenvoudig via uw WhatsAppgroep een melding maken. Op die manier is iedereen bij u in de buurt meteen op de hoogte.

Persoonlijke verhalen over inbraak

Wat zegt de burgemeester over woninginbraken? Wat doet een inbraak met je als slachtoffer? Hoe makkelijk heeft een inbreker het? En wat vindt een politieagent er eigenlijk van? Lees de verhalen over inbraak.

Filmpjes over inbraak

Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers, nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen bij misdrijven, verkeersongelukken en calamiteiten. Deze hulp is altijd kosteloos.
Link naar SlachtofferhulpBij een woninginbraak helpt Slachtofferhulp bij allerlei praktische zaken, bijvoorbeeld rondom de verzekering. Zij geeft ook emotionele ondersteuning en juridisch advies.

Meer informatie

Heeft u vragen over de Roermondse actie ‘Avondje weg? Deur op slot en licht aan!’? Neem dan contact op met Eva Berkx (beleidsmedewerker Veiligheid van de Gemeente Roermond), e-mail evaberkx@roermond.nl.
Of met politie Roermond via www.facebook.com/politieroermond.
Logo politie


VleisboeketVleisboeket

Om woninginbraken te voorkomen heeft de Roermondse dialectband ‘Vleisboeket’ special voor in carnavalstijd een bijzonder muzieknummer met clip gemaakt. Het ‘Vleisboeket Vastelaoves Inbraak Preventie Team’ (VBIPT) geeft luisteraars en kijkers op een originele manier tips hoe je de woning het beste kunt achterlaten wanneer je carnaval gaat vieren. Kernboodschap: laat de lampen aan, sluit de deur goed af met de sleutel en vraag de buren om waakzaamheid! Dit nummer is gemaakt in opdracht van de Gemeente Roermond en de politie. Klik op de afbeelding om het filmpje van Vleisboeket te bekijken op Facebook.

Inbraakpreventie