Musea in Roermond

U bevindt zich hier: Home » Bezoeker » Cultuur en Historie » Musea in Roermond

Musea in Roermond

Hieronder vindt u een overzicht van musea in Roermond.

Cuypershuis

Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) en legt linken tussen architectuur en hedendaagse interieurvormgeving.

Het Cuypershuis is een uniek complex in Nederland, want eigen woningen van architecten komen in die periode niet voor. Ook maakt het gebouw deel uit van de collectie, want het is een visitekaartje van Cuypers' visie op wonen en werken. Waar anders in Nederland kun je in een museum het werk van een architect bewonderen, die het ook heeft gebouwd en bewoond?

Cuypershuis: www.cuypershuisroermond.nl 

Historiehuis

In het Historiehuis maakt u kennis met de geschiedenis van Roermond. Vanaf het ontstaan tot en met deze eeuw heeft de stad een bewogen verleden. Handel, machtswisselingen, kloosters, kunstwerkplaatsen en de oudste bewoner van de stad, Christoffel, zijn thema’s die op een prikkelende manier worden getoond.

U ontdekt het leven in de middeleeuwse stad die door handel uitgroeide naar een stad waarin talrijke ‘ateliers’ floreerden. En natuurlijk de groei van Roermond tot wat het nu is, een monumentale stad waar het prettig verblijven is. Wij nodigen u van harte uit een gratis bezoek te brengen!

Historiehuis Roermond: www.historiehuis.nl 

Museum Asselt

Asselt is door zijn ligging aan de Maas, zijn beroemd romaans kerkje en het daartegenover gelegen folkloristisch en Oudheidkundig Museum Asselt, een van de meest pittoreske dorpjes van Limburg.

Folkloristisch en Oudheidkundig Museum Asselt: www.museumasselt.nl

Collectie Gemeente Roermond online

De collecties Historiehuis, Cuypershuis en Beeldende kunst maken deel uit van collectie van de Gemeente Roermond. Al deze collecties zijn in één database beschreven en zijn online te raadplegen.

Als u op de link ‘Collectie Online Gemeente Roermond’ klikt, wordt een aparte website geopend. Bijzondere deelcollecties zijn er uitgelicht en deze kunt u bekijken door te klikken op de afbeelding van de betreffende deelcollectie. Deze staan op de eerste pagina.

Onder ‘Toelichting’ leest u meer over de informatie en afbeeldingen in Collectie Online van de Gemeente Roermond en waar u terecht kunt met aanvullingen en vragen.

In de Collectie Online van de Gemeente Roermond kunt u zoeken in de collecties ‘Cuypershuis’, ‘Historiehuis’ of ‘Beeldende kunst’, maar ook in alle drie collecties tegelijk.

Bij ‘Eenvoudig zoeken’ kunt u een zoekterm opgeven, bijvoorbeeld een materiaal, woord uit de titel of achternaam van een kunstenaar.
U kunt ook ‘Uitgebreid zoeken’ waarbij combinaties van termen gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld bij Vervaardiger ‘Cuypers’ en bij Objectnaam ‘Meubel’.
De gebruikte termen bij Vervaardiger, Objectnaam en Materiaal kunt u opzoeken door te klikken op het icoontje achter deze velden.