Hart voor Roermond: verenigingen gezocht voor plaatsen AED

Het logo van de gemeente Roermond

De gemeente streeft ernaar dat iemand met een hartstilstand in heel Roermond binnen zes minuten kan worden geholpen. Dat betekent dat er in heel Roermond burgerhulpverleners (vrijwilligers) moeten zijn die binnen zes minuten alle handelingen kunnen uitvoeren die nodig zijn bij een hartstilstand. Daarnaast is het belangrijk om een dekkend netwerk van 24-uurs beschikbare AED’s te hebben binnen de gemeente.

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan bij een hartstilstand helpen om levens te redden. Het is een eenvoudig apparaat dat werkt met kleine elektroshocks die het hart weer regelmatig laten kloppen (defibrillatie). Snelle reanimatie en defibrillatie zijn van levensbelang tijdens de eerste zes minuten van een hartstilstand. Met het gebruik van een AED neemt de overlevingskans van het slachtoffer toe.

De situatie in Roermond

In Roermond zijn er nog een aantal gebieden waar nog geen 24-uurs beschikbare AED hangt. In deze gebieden zijn veelal wel voldoende geregistreerde burgerhulpverleners. Het gaat om onderstaande gebieden:

  • Swalmen: Beekstraat en Stationsstraat / Kruiskamp
  • Maasniel: Het Goed Roermond
  • Veld: Koningin Regentesselaan
  • Hoogvonderen: gebied tussen Ambachtsingel en Florasingel
  • De Kemp: Keulsebaan / Celebesstraat
  • Roer-Zuid: Roerderweg / Evenkamp
  • Herten: Beltmolen

Tot en met 31 december 2020 is het nog mogelijk om via een subsidieregeling de aanschaf van een AED en/of een AED buitenkast vergoed te krijgen. Let wel, kosten voor onderhoud zijn niet inbegrepen. AmbulanceZorg Limburg-Noord kan wel adviseren in het zo laag mogelijk houden van de onderhoudskosten. 

Doe je mee?

We zijn op zoek naar verenigingen/stichtingen in de buurt van genoemde gebieden die een bijdrage willen leveren aan de hartveiligheid van Roermond. Ben je lid van zo’n vereniging/stichting en ben je bereid om zorg te dragen voor de aanschaf en het onderhoud van een AED, stuur dan voor meer informatie een mail naar hartvoorroermond@roermond.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie