Liveblog coronavirus

Hieronder vindt u een tijdlijn van belangrijke updates over de maatregelen rondom de verspreiding van het coronavirus. 

   Belangrijke updates

   7 oktober 12.15 uur: Ondersteuning voor zelfstandigen

   Per 1 oktober 2021 is de Tozo-regeling gestopt. Als u vanaf 1 oktober 2021 financiële ondersteuning nodig heeft, dan kunt u Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen. Kijk hier voor meer informatie op de pagina Tijdelijke BBZ.

   28 september 11:00 uur: Heeft u vragen over het corona (toegangs-) bewijs?

   Vraag om hulp aan familie, vrienden of een buur. Ook hebben veel bibliotheken het Informatiepunt Digitale Overheid; zij kunnen u begeleiden. Op deze manier kunt u toch online een bewijs aanmaken en gelijk gebruiken.
   Heeft u meer hulp nodig? Kijk dan op onderstaande website, of bel naar 0800-1351.

   24 augustus 10.30 uur: Avondopenstelling op dinsdag hervat vanaf 14 september

   Vanaf 14 september is het stadskantoor ook weer op de dinsdagavond geopend tot 19:30 uur. 

   23 augustus 10.30 uur: Corona en terugreizen naar Nederland

   Controleer de checklist Nederland inreizen tijdens corona voordat u (terug) naar Nederland reist. U heeft mogelijk corona-documenten nodig, zoals een vaccinatiebewijs, testbewijs of quarantaineverklaring. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

   23 augustus 09.30 uur: Gratis corona zelftesten bestellen

   Vóór 1 september krijgt u een brief thuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarin staat dat u 2 gratis zelftesten kunt bestellen per huishouden via Zelftestenbestellen.nl. Met een zelftest test u of u misschien besmet bent met het coronavirus. Zo voorkomt u dat het coronavirus zich ongemerkt verder kan verspreiden als u weer meer mensen ontmoet. Bijvoorbeeld als u terugkomt van vakantie en weer naar werk of school gaat. 

   3 Coronasteun voor huishoudens: voorwaarden versoepeld

   Huishoudens die door corona minder inkomsten hebben (gehad) kunnen nog tot en met 30 september 2021 een financiële bijdrage aanvragen bij de gemeente. De voorwaarden van de steunmaatregel zijn versoepeld. Hierdoor komen nu meer huishoudens in aanmerking voor een bijdrage. Meer informatie.

   2 augustus 15.00 uur: Kabinet verlengt verbod op eendaagse evenementen

   Kabinet verlengt verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september, met uitzondering van kleinschalige evenementen buiten onder voorwaarden.

   19 juli 20.00 uur: Thuiswerken is weer de norm en frisse lucht als aanvullende basisregel

   Helaas is de besmettingsgraad nog hoog. Dat is ernstig en zorgelijk. Daarom gaan we voorlopig terug naar het oude advies: werk thuis, tenzij dit niet anders kan. Thuiswerken is een van de manieren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen. Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

   9 juli 20.00 uur: Voorwaarden voor evenementen

   Vanwege een sterke stijging van het aantal besmettingen in Nederland heeft het kabinet op 9 juli 2021 besloten dat vanaf 10 juli 2021 alleen evenementen zijn toegestaan die voldoen aan de volgende voorwaarden: 

   • Iedereen heeft een vaste zitplaats. 
   • Zonder coronatoegangsbewijzen mag 100 procent van de 1,5 meter capaciteit gebruikt worden. 
   • Met coronatoegangsbewijzen mag maximaal tweederde van de reguliere capaciteit gebruikt worden. 
   • Voor evenementen met een doorstroom van mensen mag er maximaal 1 bezoeker per 5m2 aanwezig zijn.

   De evenementencoördinator neemt zo snel mogelijk contact op met organisatoren van al aangevraagde evenementen. Wilt u een evenement organiseren? Neem contact op via evenementen@roermond.nl.

   9 juli 19.15 uur: Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer

   Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Dat zorgt voor een onzekere zomer. Daarom gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

   1 juli 15.00 uur: Tozo-regeling verlengd met drie maanden

   De economie gaat langzaam open, maar nog niet voor iedereen even snel. Daarom wordt de Tozo met drie maanden verlengd tot en met 30 september 2021. U krijgt een verlenging van de Tozo-uitkering niet vanzelf. Dit komt omdat uw situatie nu anders kan zijn. Daarom gaat de gemeente na uw aanvraag opnieuw bekijken of u recht heeft op de Tozo-uitkering. Lees verder.

   25 juni 10.15 uur: Voetbal kijken op terras mogelijk

   Nu verdere Corona versoepelingen vanaf morgen van kracht worden zien we uit naar een mooi weekend, waarbij veel mensen uitkijken naar de achtste finale met het Nederlands elftal. En natuurlijk kijken veel mensen het liefst samen met bekenden in de lokale horeca. 

   Vanaf zaterdag 26 juni is het voor Roermondse horecazaken toegestaan om tv-schermen te plaatsen op terrassen. Let bij uw bezoek wel op de geldende maatregelen;

   • Blijf zowel binnen als buiten zitten op een vaste zitplaats
   • Houdt zowel binnen als buiten anderhalve meter afstand tot elkaar (personen uit één huishouden uitgezonderd)

   Bent u van plan de wedstrijd van het NL elftal op het terras te bekijken dan adviseren we u tijdig vooraf te reserveren en rekening te houden met drukte.

   18 juni 19:15 uur: Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter

   Op vrijdagavond 18 juni heeft het kabinet nieuwe versoepelingen aangekondigd. Bekijk het overzicht op rijksoverheid.nl

   11 juni 20.00 uur: Vanaf 30 juni evenementen met 100% bezoekerscapaciteit mogelijk

   Vanaf 30 juni kunnen evenementen onder voorwaarden, zoals het gebruik van toegangstesten of een herstel- of vaccinatiebewijs, met 100% van de bezoekerscapaciteit georganiseerd worden. Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

   8 juni 10:00 uur: Corona steunmaatregel TONK nog tot 1 oktober aan te vragen

   Is jouw inkomen door corona aanzienlijk gedaald en kun je je noodzakelijke woonlasten hierdoor maar moeilijk betalen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de steunmaatregel TONK (Tijdelijke ondersteuning Noodzakelijke Kosten). Deze maatregel is er al sinds 1 januari 2021 en kan nog tot 1 oktober 2021 aangevraagd worden. De tegemoetkoming kan met terugwerkende kracht uitgekeerd worden. Lees hier meer over de TONK.

   5 juni 09:00 uur: Stap 3 openingsplan

   Het kabinet heeft op 5 juni de 3e stap in het openingsplan gezet. Een aantal maatregelen zijn, onder voorwaarden, aangepast of versoepeld. Kijk voor een overzicht van aangepaste of versoepelde maatregelen op www.rijksoverheid.nl

   17 mei 20:00 uur: Stap 2 openingsplan: buiten meer mogelijk en binnensportlocaties open

   Het kabinet wil de 2e stap in het openingsplan op 19 mei gaan zetten. Dit houdt in dat het kabinet een aantal maatregelen wil gaan versoepelen of aanpassen. Lees het hele bericht op www.rijksoverheid.nl.

   12 mei 13.10 uur: Drukte verwacht rond Hemelvaart in Roermond

   In deze tijd staan gezondheid en veiligheid bovenaan. Samen met de Roermondse horeca en ondernemers doen we er dan ook alles aan om een bezoek aan Roermond in goede banen te leiden. We zorgen ervoor dat dit veilig kan ook; op Hemelvaartsdag en het aansluitende (lange) weekend.  

   12 mei 13:00 uur: Gratis coronatest bij noodzakelijk bezoek aan Duitsland

   Werkt u in Duitsland, volgt u fysiek onderwijs in Duitsland of moet u de grens over voor het verlenen van mantelzorg of bezoek aan een arts? Dan hebt u mogelijk recht op een gratis COVID-test. Kijk voor meer informatie op: www.grenstesten.nl

   11 mei 19.15 uur: Stap 2: Sportscholen open en buiten meer mogelijk

   Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei. Lees verder.

   7 mei 13:30 uur: Drukte verwacht dit weekend

   Nu shoppen weer zonder afspraak kan en de terrassen lonken, zagen we afgelopen weekend ook in Roermond een toestroom van bezoekers. Heel fijn dat het weer kan. Echter, de Minister heeft ons bescheiden extra ruimte gegeven die we moeten respecteren om de gezondheid niet verder in gevaar te brengen. Help ons daarbij. 

   30 april 10:30 uur: Financiële corona-steun voor culturele sector 

   Vanaf morgen, zaterdag 1 mei, kunnen culturele instellingen in de gemeente Roermond, die door de coronacrisis hard zijn geraakt, een financiële bijdrage aanvragen uit een steun- en herstelregeling. Deze regeling is er voor zowel professionele als amateurkunst instellingen. 

   28 april 9:30 uur: Welkom terug in Roermond!

   Vanaf vandaag, 28 april, zetten we ook in Roermond de eerste stap van het openingsplan: De terrassen zijn van 12 tot 18 uur geopend en u kunt zonder afspraak komen winkelen. U bent van harte welkom!

   20 april 19.20 uur: Tijdelijke uitbreiding horecaterrassen mogelijk

   Horecaondernemers mogen, onder voorwaarden, grotere terrassen voeren. Lees verder voor meer informatie en de voorwaarden.

   20 april 19.10 uur: Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

   Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april. Lees verder.

   16 april 9.30 uur: Veilige evenementen en samenkomsten april en mei

   Beperk het aantal contacten en reisbewegingen zoveel mogelijk. Zo kunnen wij coronabesmettingen tegengaan. Dat geldt ook tijdens de komende feestdagen, de Ramadan en de dodenherdenking op 4 mei.

   13 april: 19.30 uur: Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

   We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer. Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

   1 april 16.15 uur: TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

   Heeft u op dit moment moeite om uw woonkosten te betalen? Komt dat omdat u minder inkomsten heeft door de coronamaatregelen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming uit de nieuwe regeling TONK. Meer informatie.

   Archief liveblog

   Het archief van dit liveblog tot 1 april 2021 vindt u in ons webarchief op www.roermond.nl/webarchief

   Algemene informatie over het coronavirus

   Volg de actuele situatie via GGD Limburg-Noord

   De website van de GGD Limburg-Noord houdt u op de hoogte van de actuele situatie in Limburg, en adviezen hoe hier mee om te gaan.  

   Blijf op de hoogte!

   Uw Reactie
   Uw Reactie