Liveblog coronavirus

Hieronder vindt u een tijdlijn van belangrijke updates over de maatregelen rondom de verspreiding van het coronavirus. 

   Belangrijke updates

   18 juni 19:15 uur: Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter

   Op vrijdagavond 18 juni heeft het kabinet nieuwe versoepelingen aangekondigd. Bekijk het overzicht op rijksoverheid.nl

   11 juni 20.00 uur: Vanaf 30 juni evenementen met 100% bezoekerscapaciteit mogelijk

   Vanaf 30 juni kunnen evenementen onder voorwaarden, zoals het gebruik van toegangstesten of een herstel- of vaccinatiebewijs, met 100% van de bezoekerscapaciteit georganiseerd worden. Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

   8 juni 10:00 uur: Corona steunmaatregel TONK nog tot 1 oktober aan te vragen

   Is jouw inkomen door corona aanzienlijk gedaald en kun je je noodzakelijke woonlasten hierdoor maar moeilijk betalen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de steunmaatregel TONK (Tijdelijke ondersteuning Noodzakelijke Kosten). Deze maatregel is er al sinds 1 januari 2021 en kan nog tot 1 oktober 2021 aangevraagd worden. De tegemoetkoming kan met terugwerkende kracht uitgekeerd worden. Lees hier meer over de TONK.

   5 juni 09:00 uur: Stap 3 openingsplan

   Het kabinet heeft op 5 juni de 3e stap in het openingsplan gezet. Een aantal maatregelen zijn, onder voorwaarden, aangepast of versoepeld. Kijk voor een overzicht van aangepaste of versoepelde maatregelen op www.rijksoverheid.nl

   17 mei 20:00 uur: Stap 2 openingsplan: buiten meer mogelijk en binnensportlocaties open

   Het kabinet wil de 2e stap in het openingsplan op 19 mei gaan zetten. Dit houdt in dat het kabinet een aantal maatregelen wil gaan versoepelen of aanpassen. Lees het hele bericht op www.rijksoverheid.nl.

   12 mei 13.10 uur: Drukte verwacht rond Hemelvaart in Roermond

   In deze tijd staan gezondheid en veiligheid bovenaan. Samen met de Roermondse horeca en ondernemers doen we er dan ook alles aan om een bezoek aan Roermond in goede banen te leiden. We zorgen ervoor dat dit veilig kan ook; op Hemelvaartsdag en het aansluitende (lange) weekend.  

   12 mei 13:00 uur: Gratis coronatest bij noodzakelijk bezoek aan Duitsland

   Werkt u in Duitsland, volgt u fysiek onderwijs in Duitsland of moet u de grens over voor het verlenen van mantelzorg of bezoek aan een arts? Dan hebt u mogelijk recht op een gratis COVID-test. Kijk voor meer informatie op: www.grenstesten.nl

   11 mei 19.15 uur: Stap 2: Sportscholen open en buiten meer mogelijk

   Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei. Lees verder.

   7 mei 13:30 uur: Drukte verwacht dit weekend

   Nu shoppen weer zonder afspraak kan en de terrassen lonken, zagen we afgelopen weekend ook in Roermond een toestroom van bezoekers. Heel fijn dat het weer kan. Echter, de Minister heeft ons bescheiden extra ruimte gegeven die we moeten respecteren om de gezondheid niet verder in gevaar te brengen. Help ons daarbij. 

   30 april 10:30 uur: Financiële corona-steun voor culturele sector 

   Vanaf morgen, zaterdag 1 mei, kunnen culturele instellingen in de gemeente Roermond, die door de coronacrisis hard zijn geraakt, een financiële bijdrage aanvragen uit een steun- en herstelregeling. Deze regeling is er voor zowel professionele als amateurkunst instellingen. Kijk hier voor meer informatie.

   28 april 9:30 uur: Welkom terug in Roermond!

   Vanaf vandaag, 28 april, zetten we ook in Roermond de eerste stap van het openingsplan: De terrassen zijn van 12 tot 18 uur geopend en u kunt zonder afspraak komen winkelen. U bent van harte welkom!

   28 april 08:30 uur: Fietsers afstappen op de Roerkade

   Vanaf vandag mogen de terrassen weer (beperkt) open en mogen horeca ondernemers onder voorwaarden grotere terrassen voeren. Aan de Roerkade worden de terrassen vergroot en wordt het trottoir als terras gebruikt. Het fietspad is vanaf 28 april óók voor voetgangers. Dit betekent voor fietsers dat ze moeten afstappen en lopend verder moeten. Lees verder...

   20 april 19.20 uur: Tijdelijke uitbreiding horecaterrassen mogelijk

   Horecaondernemers mogen, onder voorwaarden, grotere terrassen voeren. Lees verder voor meer informatie en de voorwaarden.

   20 april 19.10 uur: Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

   Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april. Lees verder.

   16 april 9.30 uur: Veilige evenementen en samenkomsten april en mei

   Beperk het aantal contacten en reisbewegingen zoveel mogelijk. Zo kunnen wij coronabesmettingen tegengaan. Dat geldt ook tijdens de komende feestdagen, de Ramadan en de dodenherdenking op 4 mei. Lees meer.

   13 april: 19.30 uur: Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

   We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer. Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

   6 april 13.15 uur: Nederland door Duitsland aangewezen als hoogrisicogebied

   De Duitse regering heeft Nederland aangewezen als hoogrisicogebied. Dit heeft consequenties voor het grensverkeer, met extra test- en aanmeldeisen. De maatregelen traden in de nacht van maandag 5 april op dinsdag 6 april om 00.01 uur in werking. Lees verder.

   1 april 16.15 uur: TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

   Heeft u op dit moment moeite om uw woonkosten te betalen? Komt dat omdat u minder inkomsten heeft door de coronamaatregelen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming uit de nieuwe regeling TONK. Meer informatie.

   30 maart 2021: Avondopenstelling stadskantoor

   De avondopenstelling op donderdag wordt weer hervat vanaf donderdag 8 april. Het stadskantoor is vanaf dan iedere donderdag geopend tot 19:30 uur. Meer openingstijden...

   23 maart 2021: Lockdown verlengd tot en met 20 april

   De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom blijven we tot en met 20 april in lockdown. Door ons aan de basisregels te houden, worden minder mensen besmet met het coronavirus. Zo is er sneller weer meer mogelijk. Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

   9 maart 15:33 uur: Zwembad gaat (gedeeltelijk) weer open per 16 maart 2021

   Vanaf 16 maart gaan de zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar weer van start. Kijk hier voor rmeer informatie

   8 maart 19.15 uur: Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

   Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

   3 maart 12.30 uur: lastenverlichting en herstelmaatregelen voor horeca-ondernemers

   Horeca ondernemers hoeven in 2021 geen precario belasting te betalen. Ze mogen tijdelijke terrasoverkappingen plaatsen en hun terras vergroten. Dat heeft het college besloten om de door de coronapandemie zwaar getroffen horecasector te ondersteunen.  Lees verder.

   3 maart 10.00 uur: veelgestelde vragen over het coronavirus bijgewerkt

   Op de pagina 'coronamaatregelen' zijn de veelgestelde vragen over  het coronavirus bijgewerkt.

   23 februari 19.30 uur: Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

   De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maar ook perspectief bieden. Onder voorwaarden gelden vanaf 3 maart een aantal voorzichtige verruimingen. Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

   10 februari 10.30 uur: Vaccinatielocatie gereed, vaccineren nog niet mogelijk

   Sinds maandag 8 februari is de vaccinatielocatie op het bedrijventerrein Merum klaar voor gebruik. Helaas is het wegens een te kleine voorraad nog niet mogelijk om te starten met vaccineren. Het streven is om minimaal 150 vaccins per dag te zetten. Dat is nu nog niet mogelijk.

   8 februari 11.30 uur: Schaatsen, schaatsbanen, sneeuw en winterweer

   Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en uw reisbewegingen te beperken. Kijk hier voor de veelgestelde vragen op de website van de Rijksoverheid.

   5 februari 2021: Coronafonds verlengd

   De gemeenteraad heeft besloten dat Roermondse organisaties ook in 2021 een beroep kunnen doen op het Corona-fonds. Tot en met 31 december 2021 is het mogelijk een aanvraag voor een financiële bijdrage uit het fonds in te dienen bij de gemeente. Kijk voor meer informatie.

   2 februari 2021: Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd

   Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg.

   Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

   1 februari 2021: Informatie voor grenswerkers

   Denkt u erover om te gaan wonen, werken, studeren of te gaan ondernemen over de grens? Bent u (ex)grensarbeider, student of werkgever? Dan is het GrensInfoPunt van de euregio rijn-maas-noord graag uw informatiepartner. De medewerkers beantwoorden graag uw vragen over belastingen, sociale zekerheid en andere onderwerpen! Meer informatie vindt u op de website van het GrensInfoPunt

   26 januari 2021: Noodverordening van kracht

   Met ingang van dinsdag 26 januari is ook een noodverordening van kracht. Lees hier het hele bericht

   26 januari 2021: Avondopenstelling op dinsdag 26 januari vervalt

   Door omstandigheden komt de avondopenstelling van het Stadskantoor op dinsdag 26 januari 2021 te vervallen.

   25 januari 2021: Burgemeester Donders kondigt noodbevel af

   Burgemeester Rianne Donders heeft mede naar aanleiding van de rellen zondagavond in de gemeente een noodbevel afgekondigd. Daarmee is de politie beter in staat om mogelijke rellen te voorkomen of sneller te kunnen beëindigen. Lees hier het hele bericht

   20 januari 2021: Lockdown verder aangescherpt

   Tijdens de persconferentie op woensdagmiddag 20 januari heeft het kabinet nieuwe maatregelen bekend gemaakt. Kijk voor een overzicht op de website van de Rijksoverheid.

   20 januari 2021: vaccinatielocatie in Roermond

   Na de eerste vaccinatielocatie in Blerick komt nu ook in Roermond een vaccinatielocatie. Die wordt ingericht bij de bestaande teststraat op het bedrijventerrein Merum. 

   15 januari 11.00 uur: Nieuwe vlog burgemeester Rianne Donders - de Leest

   Bekijk hier de nieuwe vlog van de burgemeester op facebook.

   14 januari 11.00 uur: Coronafonds aanvragen tijdelijk niet mogelijk

   Momenteel is er een technische storing waardoor het tijdelijk niet mogelijk is om een aanvraag voor het Coronafonds in te dienen. We werken aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak. 

   12 januari 19.30 uur: Lockdown verlengd

   De lockdown is verlengd tot en met 9 februari 2021. Kijk voor alle actuele informatie hierover op www.rijksoverheid.nl

   8 januari 2021: Dashboard coronavirus uitgebreid

   Het dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus. Het dashboard wordt voortdurend verder uitgebreid. U vindt er nu ook een overzicht van geldende maatregelen en details over de ontwikkelingen per gemeente, waaronder Roermond. Ga naar het coronadashboard Roermond.

   21 december 15.30 uur: Overtredingen melden in ieders belang

   Kijk hier voor meer informatie.

   14 december 20.00 uur: Strenge lockdown om besmettingen van het coronavirus tegen te gaan

   Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. Kijk voor alle actuele informatie hierover op www.rijksoverheid.nl

   8 december 19.30 uur: gedeeltelijke lockdown verlengd

   Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. Daarom blijven we in de gedeeltelijke lockdown, ook tijdens de feestdagen. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

   1 december 10.00 uur: Noodverordening ingetrokken, Tijdelijk Wet maatregelen Covid-19 van kracht

   Het gaat nog niet goed met de besmettingen van COVID-19-virus in Nederland. Daarom zijn maatregelen van toepassing, om het virus in te dammen. Op dinsdag 1 december gaat de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 voor de komende drie maanden in. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer meer betrokkenheid. De wet brengt meer wijzigingen met zich mee. Lees verder op de pagina 'noodverordening'.

   26 november 11.00 uur: Mondkapje verplicht vanaf 1 december

   Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

   23 november 13.30 uur: Winkelen op Black Friday en voor de feestdagen? Doe het slim 

   Burgemeesters van de Veiligheidsregio Limburg-Noord roepen bewoners op slim te winkelen tijdens Black Friday en voor de feestdagen. Dat voorkomt dat besmettingen weer oplopen, net nu ze aan het dalen zijn. Slim is: boodschappen alleen én dicht bij huis doen. Probeer ze zoveel mogelijk te spreiden over de week. Houd bij winkelen anderhalve-meter-afstand en draag een mondkapje. Bij ziekte: blijf thuis en bestel online. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus.  

   17 november 19.30 uur: Gedeeltelijke lockdown gaat verder

   Het aantal coronabesmettingen daalt. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. De gedeeltelijke lockdown gaat verder om elkaar te blijven beschermen. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

   11 november 11.00 uur: Nieuwe noodverordening vastgesteld

   Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze is hier te bekijken. Daarnaast zijn op deze pagina de 'veelgestelde vragen' te raadplegen.

   4 november 15.30 uur: Sporten en corona

   Tijdens de persconferentie van gisteravond zijn nieuwe maatregelen aangekondigd. Deze maatregelen hebben ook effect op het sporten in Roermond. Kijk voor actuele informatie op de website 'Sporten in Roermond' en voor informatie over andere zwemlessen op 'Roermond Zwemt'.

   4 november 13.45 uur: gemeentearchief tijdelijk gesloten

   Het gemeentearchief is vanwege de nieuwe coronamaatregelen gesloten van 9 tot en met 20 november.

   3 november 19.30 uur: Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

   Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam.

   De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

   2 november 09.30 uur: Strenge regels om besmettingen te voorkomen

   Veiligheidsregio Limburg-Noord hanteert strenge regels waar het gaat om consumeren en allerlei vormen van vermaak. Dit moet helpen het aantal besmettingen met het coronavirus te laten dalen. 

   Eten en drinken

   Uitgangspunt is dat buiten zo min mogelijk mensen bijeenkomen waardoor het virus zich niet kan verspreiden. Afhalen van eten en drinken mag alleen wanneer dat thuis wordt geconsumeerd, maar consumptie van eten en drinken met als doel samenkomen is niet toegestaan. Dit leidt immers tot toeloop van mensen die niet meer terecht kunnen bij horeca. Het verbod op consumeren geldt voor beurzen, binnenspeeltuinen, bioscopen, casino’s, dorpshuizen, eetcafés, eet- en drinkgelegenheden in ziekenhuizen, kantines van verenigingen, musea, theaters, truckerscafés en -restaurants, wegrestaurants én alle locaties waar mensen doorstromen. 

   Vermaak

   Ook feesten en andere vormen van vermaak waarbij mensen buitenshuis bijeenkomen zijn niet toegestaan, zoals bijvoorbeeld  bij Sint Maarten en Sinterklaas. Thuis vieren mag natuurlijk wel op voorwaarde dat er niet meer dan drie personen worden uitgenodigd.

   Daarnaast zijn alle vormen van vermaak, waarbij mensen bij elkaar komen, verboden. Het gaat dan om feesten als Halloween, Sint Maarten en Sinterklaas. 

   30 oktober 13.15 uur: Uitstallingen in weekend voorlopig toegestaan

   Winkels in het centrum van Roermond mogen vanaf aankomend weekend  weer hun uitstallingen/ reclame uitingen plaatsen. Op drukke momenten maken de obstakels in de binnenstad naleving van de 1,5 meter afstandsnorm moeilijker. Lees het hele bericht.

   19 oktober 16.15 uur: Gebruik en verhuur van zalen inwijkaccommodaties, hotels en andere horecagelegenheden 

   Sinds 14 oktober moeten alle eet- en drinkgelegenheden gesloten blijven. Een zaal gebruiken of verhuren mag wel. In de zalen van de inrichting mag geen eten en drinken worden geconsumeerd.  Het eet- en drinkgedeelte van de inrichting moet immers gesloten blijven. Verder geldt in binnenruimtes waar mensen zitten, een maximum aantal personen van 30 en de anderhalvemeterregel. Binnen (niet in de thuissituatie) bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
    
   Om het virus onder controle te krijgen moeten we het aantal sociale contacten en reisbewegingen drastisch verminderen. Met 30 mensen binnen zitten, vergroot de kans op verspreiding. Kijk daarom kritisch naar uw eigen gedrag en beperk zo veel als mogelijk (het organiseren van) contactmomenten. 

   15 oktober 14.30 uur: Bijgewerkte informatie over sporten in tijden van corona

   De informatie over sporten in tijden van corona is bijgewerkt. Bekijk alle informatie op onze pagina 'sporten en corona'.

   15 oktober 13.45 uur: Voorwaarden huwelijksvoltrekking bijgesteld

   Huwelijksvoltrekkingen kunnen doorgaan, mits regels worden nageleefd. 

   15 oktober 12:00 uur: Welke coronamaatregelen gelden op welk moment?

   Op de routekaart COVID-19 kunt u in één handig overzicht zien welke maatregelen bij welk risico-niveau gelden. Bekijk hier de routekaart.

   13 oktober 19.30 uur: Nieuwe maatregelen tegen het coronavirus

   Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Een gedeeltelijke lockdown is daarom noodzakelijk. Als we ons samen aan de basisregels en maatregelen houden, kunnen we corona onder controle krijgen. Bekijk de maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

   12 oktober 11.00 uur: Voorkom verspreiding, download CoronaMelder

   Het coronavirus is er nog altijd. Dus is het belangrijk om juist nu alert te blijven. Daarom is CoronaMelder nu te gebruiken voor heel Nederland. Kijk voor meer informatie op de website.

   9 oktober 12:00 uur: Mondkapjesplicht in gemeentelijke gebouwen

   Het dragen van mondkapjes is vanaf heden verplicht voor iedereen die zich beweegt in alle gemeentelijke gebouwen. Er geldt alléén een uitzondering voor medewerkers in het 'natte gedeelte' van het zwembad.

   9 oktober 10:45 uur: Vragen en antwoorden bij de noodverordening

   Bij de noodverordening vindt u nu een aantal veelgestelde vragen en antwoorden. Lees hier de noodverordening met toelichting

   1 oktober 16.30 uur: nieuwe aanvraagformulieren Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) online 

   Voor zelfstandig ondernemers die in de financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis is er financiële ondersteuning door de gemeente. Deze regeling heet de Tozo: de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers. Het kabinet heeft nu bekend gemaakt dat de Tozo opnieuw wordt verlengd. Het derde steunpakket en daarmee Tozo 3 geldt van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021.

   Let op: u moet Tozo 3 opnieuw aanvragen, de uitkering van Tozo 2 loopt niet automatisch door. Alle informatie over het aanvragen van Tozo 3 staat op www.roermond.nl/tozo.

   1 oktober 10.00 uur: nieuwe noodverordening

   De voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Zie www.roermond.nl/nieuws/noodverordening.

   28 september 20.30 uur: Nieuwe landelijke maatregelen aangekondigd

   Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt snel toe. Met elkaar moeten we het aantal contactmomenten sterk terugdringen, zodat we strengere maatregelen en verdere verspreiding van het coronavirus kunnen voorkomen. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

   23 september 10.00 uur: Verzoek voor aanvullende voorzieningen horeca vanwege corona maatregelen

   Horeca ondernemers die vanwege de opgelegde corona maatregelen extra vloeroppervlakte willen creëren met bijvoorbeeld een overkapping, een tent, het in gebruik nemen van een leegstand pand of andere voorziening, dienen hiervoor toestemming te vragen aan de gemeente. Het gaat hier om tijdelijke voorzieningen tot uiterlijk 1 april 2021. Lees hier verder.

   7 september 11.30 uur: Coronadashboard

   Wilt u meer weten over de coronasituatie in Nederland? Kijk dan op het Corona Dashboard. Daar staan onder andere cijfers over het aantal positief geteste mensen en het aantal mensen dat is opgenomen in een ziekenhuis. Wilt u weten wat de cijfers zijn in Roermond? Kijk dan op het Corona Dashboard Roermond.

   18 augustus 14.15 uur: Informatie over het coronavirus en ventilatie in gebouwen

   Op zoek naar informatie over het coronavirus en ventilatie in gebouwen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

   8 juni 09:00 uur: Aanvragen Corona-fonds van start

   Vanaf vandaag, 8 juni, kunnen aanvragen voor het Roermondse corona-fonds worden ingediend. Voor ondernemingen, verenigingen en stichtingen die als gevolg van de coronacrisis ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd en die geen andere steun kunnen krijgen, kan het fonds de redding zijn. Er is ook geld en andere hulp beschikbaar voor organisaties en inwoners die goede en innovatieve ideeën voor de 1,5 meter-samenleving willen uitvoeren. Klik hier voor meer informatie

   4 juni 12.30 uur: verlenging Tozo-regeling

   Er is extra financiële ondersteuning aan zelfstandig ondernemers die in de financiële problemen zijn gekomen als gevolg van de coronacrisis. Deze regeling heet de Tozo: de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers. De regeling is verlengd van 1 juni tot 30 september 2020. Wel zijn er andere voorwaarden. Deze regeling noemen we Tozo 2. Lees hier alle informatie.

   3 juni 17.00 uur: gemeente Roermond stelt corona-fonds van 5 miljoen euro vast

   Op dinsdag 2 juni 2020 heeft de gemeenteraad van Roermond unaniem besloten een Corona-fonds van 5 miljoen euro in te richten. Voor Roermondse ondernemingen, verenigingen en stichtingen die als gevolg van de coronacrisis ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd en die geen andere steun kunnen krijgen, is het fonds een laatste redmiddel. Lees hier het hele bericht.

   20 mei 15.30 uur: Meldingen ongezond werken, wonen of vervoer

   Op verzoek van de Inspectie SZW attenderen we je op het algemene telefoonnummer van de Inspectie waar melding gedaan kan worden van situaties waarin werknemers onveilig en/of ongezond werken, wonen of vervoerd worden. Het telefoonnummer is: 0800 – 5151. Lees hier meer informatie.

   19 mei 16:15 uur: Nieuwe regelingen voor ondernemers

   Op de pagina Ondernemen & corona zijn 2 regelingen toegevoegd: De regeling 'Klein Krediet Corona' (KKC) en het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS).  

   15 mei 13.55 uur: subsidies en de coronacrisis

   De coronacrisis heeft ook gevolgen voor gesubsidieerde activiteiten. Ze gaan (deels) niet door of worden verplaatst. Dat heeft ook gevolgen voor de subsidies zelf. Om daar op te kunnen inspelen heeft gemeente een “Gedragslijn” opgesteld. Ook kan van geval tot geval bekeken worden hoe er ‘maatwerk’ kan worden geboden. Voor het indienen van subsidieaanvragen budgetsubsidie 2021 is meer tijd: dat kan nu tot 31 juli 2020. 
    
   Daarnaast is het mogelijk om het verzoek te doen om voorschotten eerder te ontvangen en om de projectduur te verlengen wanneer activiteiten worden verplaatst of een wijziging van de activiteiten wanneer deze moeten worden gewijzigd. Voor subsidies waarbij niet alle activiteiten zijn uitgevoerd kunnen reeds gemaakte en onvermijdbare kosten worden vastgesteld. In al deze gevallen gaat het om maatwerk waarvoor u contact op kunt nemen met de gemeente of meteen schriftelijk een verzoek in kunt dienen. Het collegebesluit kunt u hier vinden.

   14 mei 11.30 uur: Gedoogbeschikkingen voor tijdelijk nieuwe verkoopactiviteiten mogelijk onder voorwaarden

   De coronacrisis raakt veel sectoren financieel. Veel ondernemers hebben hun inkomsten sterk zien teruglopen. De gemeente Roermond wil hen tegemoet komen om geld te kunnen verdienen met nieuwe activiteiten.

   7 mei 22.30 uur: Inzameling oud papier en karton gaat weer van start

   Met de verenigingen is afgesproken dat zij vanaf zaterdag 9 mei 2020 weer papier en karton gaan inzamelen. Gestart wordt met de huis aan huis inzamelingen.

   28 april 11.45 uur: Voor startups, scale-ups en innovatieve MKB-ers: Criteria Corona-OverbruggingsLening (COL) bekend

   Op 7 april kondigde het Kabinet aan € 100 miljoen uit te zullen trekken voor overbruggingskredieten voor startups, scale-ups en innovatieve mkb'ers. Vanaf 29 april kunnen deze bedrijven een aanvraag doen voor een Corona-OverbruggingsLening (COL). Deze regeling is tot stand gekomen in intensieve samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gezamenlijke ROM's en TechLeap.nl met ook betrokken van Invest-NL.

   Meer informatie over criteria en aanvragen is te vinden op de site van rom-nederland. Vanaf woensdag 29 april 9 uur is het mogelijk om een aanvraag in te dienen via een speciale onlineportal

   23 april 13.45 uur: Voorbereidingen door het kabinet op tweede steunpakket bedrijven

   Het kabinet wil steunmaatregelen voor bedrijven verlengen zo lang dat nodig is, maar is bezig om extra voorwaarden in te bouwen voor een tweede ronde aan steunmaatregelen. Daarmee moet onder andere voorkomen worden dat bedrijven bonussen of dividend uitkeren zolang ze overheidssteun ontvangen. De tweede week van mei wordt daar een knoop over doorgehakt. Lees meer informatie over dit onderwerp op de website van de Rijksoverheid.

   22 april 16.00 uur: Update Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren 

   De Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) staat vanaf 22 april 2020 ook open voor aanvragen van zorgondernemers, zoals praktijken van tandartsen en fysiotherapeuten. Lees verder.

   Via de TOGS-regeling kunnen specifieke groepen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van € 4000 netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten kunnen betalen

   14 april 15.25 uur: Nieuwe informatie toegevoegd aan 'corona en ondernemenpagina'

   Op de pagina 'corona en ondernemen' is de laatste informatie toegevoegd over de uitbreiding van ondersteuning. Daarnaast zijn twee handige rekentools toegevoegd aan de pagina. De rekentools zijn ook te vinden via www.coronacalculator.nl en op de website van HCS.

   9 april 12.45 uur: Melden van overtredingen is in ieders belang

   Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Daarom is het juist nu belangrijk dat we ons houden aan regels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maak daarom een melding van een overtreding.

   8 april 14.30 uur: Stel uw bezoek aan het Milieupark uit

   Het is druk bij het Milieupark aan de Mijnheerkensweg. Heeft u (tuin)afval of oud papier wat niet direct afgevoerd dient te worden? Stel uw bezoek dan uit.

   6 april 09:00 uur: Noodloket (NOW) geopend

   Het loket voor de aanvraag Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) bij het UWV is geopend. Lees meer.

   3 april 9.30 uur: VNO/NCW publiceert coronawegwijzer voor ondernemers

   Heb je door de coronacrisis minder of geen omzet? Deze wegwijzer laat zien wat je zelf kunt doen en van welke regelingen je gebruik kunt maken.

   2 april 13:30 uur: Tijdelijk gratis hulp ondernemersklankbord OKB

   Het Ondernemersklankbord helpt ondernemers tijdelijk gratis in verband met het coronavirus. Omdat veel ondernemers momenteel in financiële nood verkeren, verleent het OKB de dienstverlening tijdelijk gratis.

   1 april 12:30 uur: Het coronavirus eenvoudig uitgelegd

   Steffie legt informatie over het coronavirus op en eenvoudige manier uit. Kijk hier voor meer informatie

   30 maart 15.45 uur: Tips tegen digitale oplichting voor ondernemers en consumenten

   Lees hier het hele bericht.

   30 maart 12:30 uur: Tegemoetkoming ondernemers (noodloket, TOGS) 

   De informatie en aanvraag Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS of noodloket) is toegevoegd aan de pagina www.roermond.nl/ondernemen-corona

   29 maart 17.00 uur: Samenscholing melding bij politie en stadstoezicht

   Lees hier het hele bericht.

   27 maart 16.00 uur: Handige informatie voor anderstaligen

   Wilt u uw anderstalige vrienden, familieleden, buren of klanten informeren over de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus? Lees hier hoe dat eenvoudig kan.

   26 maart 17:00 uur: Huur gemeentelijke accommodaties

   De gemeente Roermond heeft besloten voor alle verenigingen en/of instellingen die gebruik maken van een gemeentelijke accommodatie de huur voorlopig niet in te vorderen en dus uitstel van betaling te geven. Hierover is op 26 maart een raadsinformatiebrief verstuurd aan de gemeenteraad (PdF, 457 kB)

   25 maart 16:00 uur: Update pagina Ondernemen en corona

   De pagina voor ondernemers is bijgewerkt met nieuwe informatie over het besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en de BsGW. Ook het aanvraagformulier online geplaatst waarmee u meteen een aanvraag kunt indienen. Zie: www.roermond.nl/ondernemen-corona

   24 maart 14:30: Bezoek stadskantoor

   Alleen de noodzakelijke dienstverlening aan de balies in het stadskantoor gaat door. Kom daarom alleen in zéér dringende gevallen naar het stadskantoor. Kijk op onze website of u uw aanvraag mogelijk online kunt doen of telefonisch af kunt handelen.

   24 maart 13:15: Wat doet de gemeente Roermond voor ondernemers? 

   De gemeente Roermond is momenteel heel hard bezig om u als onderneming te kunnen helpen/ondersteunen. Kijk op www.roermond.nl/ondernemen-corona voor de belangrijkste informatie op een rij en verwijzingen naar relevante informatie bij andere instanties.

   20 maart 18.00 uur: Updates toegevoegd per categorie

   Via de rechtkant van dit scherm vindt u updates over veiligheid, sociale zaken, ondernemen, bouwen, dienstverlening en zorgaanbieders met betrekking tot het coronavirus.

   20 maart 15.50 uur: Avondopenstelling Stadskantoor op donderdag vervalt tijdelijk door coronavirus

   Als gevolg van het coronavirus vervalt de avondopenstelling op donderdag. Met ingang van donderdag 26 maart is het Stadskantoor na 17.00 uur gesloten. De dinsdagavond blijven wij geopend tot 19.30 uur. Lees meer over de aangepaste dienstverlening.

   16 maart 09:00 uur: Aangepaste dienstverlening in verband met het coronavirus

   De dienstverlening van de gemeente is op enkele punten aangepast als gevolg van het coronavirus. Kijk hier voor een overzicht

   12 maart 15:00 uur: Wat iedereen moet weten over het coronavirus

   Noor Bouwmeester, arts infectieziektebestrijding van GGD Limburg-Noord, beantwoordt hier enkele vaak gestelde vragen.

   3 februari 10:00 uur: Algemene informatie over het coronavirus

   Volg de actuele situatie via GGD Limburg-Noord

   De website van de GGD Limburg-Noord houdt u op de hoogte van de actuele situatie in Limburg, en adviezen hoe hier mee om te gaan.  

   Blijf op de hoogte!

   Uw Reactie
   Uw Reactie