Corona

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor onze dienstverlening. Lees hier meer informatie.
Een actueel overzicht van belangrijke updates vindt u in ons liveblog

Liveblog coronavirus

Hieronder vindt u een tijdlijn van belangrijke updates over de maatregelen rondom de verspreiding van het coronavirus. 

   Belangrijke updates

   19 oktober 16.15 uur: Gebruik en verhuur van zalen inwijkaccommodaties, hotels en andere horecagelegenheden 

   Sinds 14 oktober moeten alle eet- en drinkgelegenheden gesloten blijven. Een zaal gebruiken of verhuren mag wel. In de zalen van de inrichting mag geen eten en drinken worden geconsumeerd.  Het eet- en drinkgedeelte van de inrichting moet immers gesloten blijven. Verder geldt in binnenruimtes waar mensen zitten, een maximum aantal personen van 30 en de anderhalvemeterregel. Binnen (niet in de thuissituatie) bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
    
   Om het virus onder controle te krijgen moeten we het aantal sociale contacten en reisbewegingen drastisch verminderen. Met 30 mensen binnen zitten, vergroot de kans op verspreiding. Kijk daarom kritisch naar uw eigen gedrag en beperk zo veel als mogelijk (het organiseren van) contactmomenten. 

   15 oktober 14.30 uur: Bijgewerkte informatie over sporten in tijden van corona

   De informatie over sporten in tijden van corona is bijgewerkt. Bekijk alle informatie op onze pagina 'sporten en corona'.

   15 oktober 13.45 uur: Voorwaarden huwelijksvoltrekking bijgesteld

   Huwelijksvoltrekkingen kunnen doorgaan, mits regels worden nageleefd. Lees hier alle voorwaarden.

   15 oktober 12:00 uur: Welke coronamaatregelen gelden op welk moment?

   Op de routekaart COVID-19 kunt u in één handig overzicht zien welke maatregelen bij welk risico-niveau gelden. Bekijk hier de routekaart.

   13 oktober 19.30 uur: Nieuwe maatregelen tegen het coronavirus

   Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Een gedeeltelijke lockdown is daarom noodzakelijk. Als we ons samen aan de basisregels en maatregelen houden, kunnen we corona onder controle krijgen. Bekijk de maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

   12 oktober 11.00 uur: Voorkom verspreiding, download CoronaMelder

   Het coronavirus is er nog altijd. Dus is het belangrijk om juist nu alert te blijven. Daarom is CoronaMelder nu te gebruiken voor heel Nederland. Kijk voor meer informatie op de website.

   9 oktober 12:00 uur: Mondkapjesplicht in gemeentelijke gebouwen

   Het dragen van mondkapjes is vanaf heden verplicht voor iedereen die zich beweegt in alle gemeentelijke gebouwen. Er geldt alléén een uitzondering voor medewerkers in het 'natte gedeelte' van het zwembad.  

   9 oktober 10:45 uur: Vragen en antwoorden bij de noodverordening

   Bij de noodverordening vindt u nu een aantal veelgestelde vragen en antwoorden. Lees hier de noodverordening met toelichting

   1 oktober 16.30 uur: nieuwe aanvraagformulieren Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) online 

   Voor zelfstandig ondernemers die in de financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis is er financiële ondersteuning door de gemeente. Deze regeling heet de Tozo: de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers. Het kabinet heeft nu bekend gemaakt dat de Tozo opnieuw wordt verlengd. Het derde steunpakket en daarmee Tozo 3 geldt van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021.

   Let op: u moet Tozo 3 opnieuw aanvragen, de uitkering van Tozo 2 loopt niet automatisch door. Alle informatie over het aanvragen van Tozo 3 staat op www.roermond.nl/tozo.

   1 oktober 10.00 uur: nieuwe noodverordening

   De voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Zie www.roermond.nl/nieuws/noodverordening.

   28 september 20.30 uur: Nieuwe landelijke maatregelen aangekondigd

   Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt snel toe. Met elkaar moeten we het aantal contactmomenten sterk terugdringen, zodat we strengere maatregelen en verdere verspreiding van het coronavirus kunnen voorkomen. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

   23 september 10.00 uur: Verzoek voor aanvullende voorzieningen horeca vanwege corona maatregelen

   Horeca ondernemers die vanwege de opgelegde corona maatregelen extra vloeroppervlakte willen creëren met bijvoorbeeld een overkapping, een tent, het in gebruik nemen van een leegstand pand of andere voorziening, dienen hiervoor toestemming te vragen aan de gemeente. Het gaat hier om tijdelijke voorzieningen tot uiterlijk 1 april 2021. Lees hier verder.

   7 september 11.30 uur: Coronadashboard

   Wilt u meer weten over de coronasituatie in Nederland? Kijk dan op het Corona Dashboard. Daar staan onder andere cijfers over het aantal positief geteste mensen en het aantal mensen dat is opgenomen in een ziekenhuis. Wilt u weten wat de cijfers zijn in Roermond? Kijk dan op het Corona Dashboard Roermond.

   19 augustus 10.00 uur: coronamaatregelen aangescherpt

   Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Sinds de laatste persconferentie van 6 augustus is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af. Daarom heeft het kabinet vanavond aanscherpingen aangekondigd. Lees hier het hele bericht op de website van de Rijksoverheid.

   18 augustus 16.00 uur: De gedoogperiode van de tijdeljke terrasuitbreidng / corona maatregel is verlengd tot en met 1 november. 

   De gedoogperiode van de tijdeljke terrasuitbreidng / corona maatregel is verlengd tot en met 1 november. Lees hier het hele bericht.

   18 augustus 14.15 uur: Informatie over het coronavirus en ventilatie in gebouwen

   Op zoek naar informatie over het coronavirus en ventilatie in gebouwen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

   13 augustus 15:30 uur: Registreren verplicht bij eten of drinken buiten de deur

   Wilt u buiten de deur iets eten of drinken of naar een museum of een pretpark? Dan is het verplicht om vooraf te reserveren en er vindt een gezondheidscheck plaats. In de horeca is het daarnaast verplicht bezoekers te vragen zich te registreren. Lees hier het hele bericht

   6 augustus 20:30 uur: Gezamenlijke aanpak besmettingen Designer Outlet Roermond

   Gemeente Roermond, Veiligheidsregio en het Outlet werken continue samen om de situatie intensief te monitoren. Lees hier het hele bericht.

   6 augustus 20:00 uur: Grip op coronavirus met lokale maatregelen

   Het kabinet heeft donderdagavond enkele nieuwe maatregelen aangekondigd. Bekijk deze op www.rijksoverheid.nl

   15 juli 10:15 uur: tegemoetkoming voor amateursportorganisaties 

   Amateursportorganisaties die schade geleden hebben door de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus kunnen een tegemoetkoming ontvangen. De tegemoetkoming is afhankelijk van de doorlopende lasten (niet zijnde huurlasten) van de aanvrager in de periode 1 maart tot 1 juni van dit jaar. 
   De aanvraag kan worden ingediend in de periode van 1 september 2020 tot en met 4 oktober 2020. Kijk hier voor meer infomatie.

   15 juli 09:40 uur: Melding buitensportactiviteiten opgeschort

   Voor georganiseerd sporten of spelen is het maken van een melding bij de gemeente vooralsnog niet meer nodig. Zie de richtlijnen voor sporten in Roermond.

   15 juli 09.30 uur: nieuwe noodverordening vastgesteld

   De voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze is vanaf vandaag van kracht. Zie www.roermond.nl/nieuws/noodverordening.

   1 juli 17:00 uur: corona maatregelen verder versoepeld

   Met het vaststellen van de nieuwe noodverordening zijn de corona maatregelen verder versoepeld. Kijk hier voor meer informatie

   26 juni 15.00 uur: evenementen vanaf 1 juli weer toegestaan

   Evenementen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Dat is goed nieuws. Dat betekent weer een nieuwe stap naar meer ruimte, maar niet zonder regels. Naleving van de belangrijkste basisregels is met de nieuwe versoepeling belangrijker dan ooit. Lees hier het hele bericht.

   24 juni 2020 20:00 uur: Nieuwe regels per 1 juli

   Op woensdag 24 juni vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over corona en de nieuwe regels. Het gaat om regels voor binnen en buiten per 1 juli 2020. De belangrijkste dingen worden uitgelegd op de site van de Rijksoverheid.

   18 juni 14:00 uur: Gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen

   Gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen mogen weer open bij inrichtingen waar buiten sporten of bewegen mogelijk wordt gemaakt en zwemgelegenheden voor sport en bewegen in water, mits beheerders maatregelen hebben getroffen waardoor de aanwezigen altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Dit meldde Veiligheidsregio Limburg-Noord. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

   16 juni 11.30 uur: nieuwe noodverordening vastgesteld

   De voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze is vanaf maandag 15 juni van kracht. Zie www.roermond.nl/nieuws/noodverordening.

   11 juni 14:00 uur Nieuwe noodverordening

   De voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze is vanaf maandag 15 juni van kracht. Op grond van deze noodverordening mogen de sanitaire voorzieningen, zowel de douche/wasgelegenheid als de toiletten, op campings en jachthavens geopend zijn vanaf 15 juni 2020. Zie www.roermond.nl/nieuws/noodverordening

   11 juni 10.00 uur: Gezellig en veilig in de binnenstad

   De afgelopen weken heeft de bezoeker de weg naar onze binnenstad gelukkig weer steeds vaker weten te vinden. De openstelling van de horeca heeft daar ook aan bijgedragen. Vanuit het oogpunt van veiligheid en gezondheid is de afgelopen periode in z’n algemeenheid goed verlopen. Lees hier het hele bericht.

   8 juni 09:00 uur: Aanvragen Corona-fonds van start

   Vanaf vandaag, 8 juni, kunnen aanvragen voor het Roermondse corona-fonds worden ingediend. Voor ondernemingen, verenigingen en stichtingen die als gevolg van de coronacrisis ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd en die geen andere steun kunnen krijgen, kan het fonds de redding zijn. Er is ook geld en andere hulp beschikbaar voor organisaties en inwoners die goede en innovatieve ideeën voor de 1,5 meter-samenleving willen uitvoeren. Klik hier voor meer informatie

   4 juni 12.30 uur: verlenging Tozo-regeling

   Er is extra financiële ondersteuning aan zelfstandig ondernemers die in de financiële problemen zijn gekomen als gevolg van de coronacrisis. Deze regeling heet de Tozo: de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers. De regeling is verlengd van 1 juni tot 30 september 2020. Wel zijn er andere voorwaarden. Deze regeling noemen we Tozo 2. Lees hier alle informatie.

   3 juni 17.00 uur: gemeente Roermond stelt corona-fonds van 5 miljoen euro vast

   Op dinsdag 2 juni 2020 heeft de gemeenteraad van Roermond unaniem besloten een Corona-fonds van 5 miljoen euro in te richten. Voor Roermondse ondernemingen, verenigingen en stichtingen die als gevolg van de coronacrisis ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd en die geen andere steun kunnen krijgen, is het fonds een laatste redmiddel. Lees hier het hele bericht.

   29 mei 13.45 uur: Pinksterweekend staat voor de deur

   Het coronavirus heeft ons allemaal in meer of mindere mate geraakt. Sociaal, economisch of in onze gezondheid. Samen zoeken wij nu de nieuwe balans tussen gezond en veilig blijven en winkelen, sporten, elkaar ontmoeten en een terrasje pikken. In verband met Pinksteren worden extra maatregelen genomen:

   27 mei 19:00 uur: Uitbreiding horeca-terrassen mogelijk vanaf 1 juni

   De gemeente staat welwillend tegenover uitbreiding van terrassen om horeca-ondernemers in deze moeilijke tijd tegemoet te komen. Uiteraard met inachtneming van de landelijke maatregelen. Lees hier de voorwaarden en de procedure.

   23 mei 16.45 uur: Actieve handhaving op (brom)fietsers in voetgangersgebied

   Samen met onze ondernemers hebben we maatregelen getroffen die ons helpen de afstand te bewaren. Voor onze ondernemers betekent dat onder andere dat zij hun uitstallingen op het trottoir hebben weggehaald om  zo maximale ruimte te maken in de straten. Van onze bezoekers van de binnenstad verwachten wij dat zij zich aan de richtlijnen houden. Ook onze (brom)fietsers of scooterrijders. Voor hen geldt dat het tot 12.00 uur (en na 18.00 uur) is toegestaan door de binnenstad te fietsen. Daarna handhaaft de gemeente Roermond actief als mensen op de (brom)fiets of scooter door de binnenstad rijden. Lees hier het hele bericht.

   20 mei 19.00 uur: nieuwe noodverordening vastgesteld

   Bekijk hier de nieuwe noodverordening van 20 mei 2020.

   20 mei 15.30 uur: Meldingen ongezond werken, wonen of vervoer

   Op verzoek van de Inspectie SZW attenderen we je op het algemene telefoonnummer van de Inspectie waar melding gedaan kan worden van situaties waarin werknemers onveilig en/of ongezond werken, wonen of vervoerd worden. Het telefoonnummer is: 0800 – 5151. Lees hier meer informatie.

   20 mei 14.15 uur: Roermondse binnenstad op weg naar ‘het nieuwe normaal’

   De gemeente Roermond neemt maatregelen om een bezoek aan de binnenstad veilig en gastvrij te laten verlopen. Lees hier het hele bericht.

   19 mei 20:30 uur: Verdere versoepeling van maatregelen

   Het kabinet heeft dinsdagavond 19 mei bekend gemaakt dat per 1 juni opnieuw enkele maatregelen versoepeld worden. Kijk voor een overzicht op www.rijksoverheid.nl

   19 mei 16:15 uur: Nieuwe regelingen voor ondernemers

   Op de pagina Ondernemen & corona zijn 2 regelingen toegevoegd: De regeling 'Klein Krediet Corona' (KKC) en het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS).  

   15 mei 13.55 uur: subsidies en de coronacrisis

   De coronacrisis heeft ook gevolgen voor gesubsidieerde activiteiten. Ze gaan (deels) niet door of worden verplaatst. Dat heeft ook gevolgen voor de subsidies zelf. Om daar op te kunnen inspelen heeft gemeente een “Gedragslijn” opgesteld. Ook kan van geval tot geval bekeken worden hoe er ‘maatwerk’ kan worden geboden. Voor het indienen van subsidieaanvragen budgetsubsidie 2021 is meer tijd: dat kan nu tot 31 juli 2020. 
    
   Daarnaast is het mogelijk om het verzoek te doen om voorschotten eerder te ontvangen en om de projectduur te verlengen wanneer activiteiten worden verplaatst of een wijziging van de activiteiten wanneer deze moeten worden gewijzigd. Voor subsidies waarbij niet alle activiteiten zijn uitgevoerd kunnen reeds gemaakte en onvermijdbare kosten worden vastgesteld. In al deze gevallen gaat het om maatwerk waarvoor u contact op kunt nemen met de gemeente of meteen schriftelijk een verzoek in kunt dienen. Het collegebesluit kunt u hier vinden.

   14 mei 11.30 uur: Gedoogbeschikkingen voor tijdelijk nieuwe verkoopactiviteiten mogelijk onder voorwaarden

   De coronacrisis raakt veel sectoren financieel. Veel ondernemers hebben hun inkomsten sterk zien teruglopen. De gemeente Roermond wil hen tegemoet komen om geld te kunnen verdienen met nieuwe activiteiten. Lees hier het hele bericht.

   13 mei 9:00 uur: Coronacentrum in De Oranjerie gesloten

   Het aantal nieuwe Covid-19 patiënten in Noord- en Midden-Limburg neemt af en de druk op de IC’s en thuiszorginstellingen is afgenomen. Daarom is Coronacentrum Roermond – en de Huisartsenpost op die locatie - vanaf vrijdag 8 mei gesloten. 

   8 mei 21:00 uur: Roermond bekijkt mogelijkheden voor binnenstad

   Omdat het kabinet besloten heeft om de corona-maatregelen te versoepelen, zal het weer drukker worden in de Roermondse binnenstad. De gemeente Roermond kijkt samen met partijen hoe dit in goede banen te leiden conform de maatregelen.  

   8 mei 17:00 uur: Maatregelen voor komend weekend en verder 

   Het kabinet heeft een ‘routekaart’ voor de komende periode bekendgemaakt met een versoepeling van maatregelen. Om deze versoepeling in Roermond praktisch uit te kunnen uitvoeren, moet onder andere de Veiligheidsregio Limburg-Noord de noodverordening aanpassen. Vanaf maandag 11 mei zijn dus niet alle versoepelingen mogelijk die het kabinet heeft aangekondigd. 

   8 mei 9:45 uur: besluiten Veiligheidsregio Limburg-Noord

   Er is een persbericht verschenen over een aantal besluiten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

   7 mei 22.30 uur: Inzameling oud papier en karton gaat weer van start

   Met de verenigingen is afgesproken dat zij vanaf zaterdag 9 mei 2020 weer papier en karton gaan inzamelen. Gestart wordt met de huis aan huis inzamelingen. Lees hier het hele bericht.

   6 mei 19.30 uur: Persconferentie Minister-President: versoepeling maatregelen aangekondigd.

   Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit. Lees het bericht op de website van het RIVM.

   1 mei 13.15 uur: Sporten voor minderjarigen in de openbare ruimte vanaf 7 mei toegestaan

   Vanaf donderdag 7 mei is het toegestaan om in georganiseerd verband buiten te sporten, in de openbare ruimte van de gemeente Roermond, volgens de richtlijnen.

   30 april 14.00 uur: Grenstoezicht vanaf vrijdag 1 mei

   Ook dit weekend zal de marechaussee een ontmoedigingsbeleid voeren bij de grensovergangen tussen Duitsland en Nederland. Het grenstoezicht start op vrijdag 1 mei, van oudsher een drukke Duitse dag in onze regio.

   30 april 11.00 uur: Extra maatregelen voor komend weekend / Maßnahmen Roermond Tag Der Arbeit und anschließende Wochenende

   Ook voor het komend weekend geldt; blijf zoveel mogelijk thuis! En hou je aan de regels als je toch even naar buiten moet. Gebeurt dat niet? Dan kun je een bekeuring verwachten. 

   Auch für das wochende gilt: bleiben Sie, sofern möglich, zu Hause! Halten Sie sich des Weiteren an die Maßnahmen, sofern Sie doch das Haus verlassen müssen. Bei Missachtung der Maßnahmen kann eine Strafe/Bußgeld verhangen werden.

   29 april 20.15 uur: nieuwe noodverordening vastgesteld

   De voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft woensdag 29 april 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. Lees de noodverordening hier.

   29 april 20.00 uur: Georganiseerd sporten in Roermond

   Vanaf 30 april mogen minderjarigen en topsporters weer georganiseerd sporten op de sportparken. Voorwaarde hierbij is dat de verenigingen handelen binnen de richtlijnen uit het (voor Roermond geldende) protocol van de veiligheidsregio. 

   28 april 20.30 uur: Vrij rustig weekend met bekeuringen op Arlo-terrein

   Afgelopen weekend en Koningsdag zijn in Roermond in grote lijnen rustig verlopen met weinig incidenten. Punt van zorg is het Arlo-terrein. 

   28 april 11.45 uur: Voor startups, scale-ups en innovatieve MKB-ers: Criteria Corona-OverbruggingsLening (COL) bekend

   Op 7 april kondigde het Kabinet aan € 100 miljoen uit te zullen trekken voor overbruggingskredieten voor startups, scale-ups en innovatieve mkb'ers. Vanaf 29 april kunnen deze bedrijven een aanvraag doen voor een Corona-OverbruggingsLening (COL). Deze regeling is tot stand gekomen in intensieve samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gezamenlijke ROM's en TechLeap.nl met ook betrokken van Invest-NL.

   Meer informatie over criteria en aanvragen is te vinden op de site van rom-nederland. Vanaf woensdag 29 april 9 uur is het mogelijk om een aanvraag in te dienen via een speciale onlineportal

   24 april 21:00 uur: Georganiseerd buitensporten nog niet mogelijk vanaf 29 april

   Het (georganiseerd) buitensporten is nog niet meteen mogelijk vanaf 29 april. Er wordt hard aan gewerkt, maar op 29 april is het nog niet mogelijk te starten. We rekenen op uw begrip, en hopen met u dat we zo snel mogelijk het sporten kunnen opstarten. 

   23 april 20.45 uur: Nieuwe videoboodschap van burgemeester Donders - de Leest

   Vanavond heeft burgemeester Rianne Donder - de Leest een nieuwe videoboodschap geplaatst op haar Facebookpagina. De video is ook te bekijken via het YouTubekanaal van de gemeente Roermond.

   23 april 13.45 uur: Voorbereidingen door het kabinet op tweede steunpakket bedrijven

   Het kabinet wil steunmaatregelen voor bedrijven verlengen zo lang dat nodig is, maar is bezig om extra voorwaarden in te bouwen voor een tweede ronde aan steunmaatregelen. Daarmee moet onder andere voorkomen worden dat bedrijven bonussen of dividend uitkeren zolang ze overheidssteun ontvangen. De tweede week van mei wordt daar een knoop over doorgehakt. Lees meer informatie over dit onderwerp op de website van de Rijksoverheid.

   22 april 16.00 uur: Update Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren 

   De Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) staat vanaf 22 april 2020 ook open voor aanvragen van zorgondernemers, zoals praktijken van tandartsen en fysiotherapeuten. Lees verder.

   Via de TOGS-regeling kunnen specifieke groepen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van € 4000 netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten kunnen betalen

   21 april 19.30 uur: Maatregelen coronavirus verlengd

   Het kabinet heeft de maatregelen tegen het coronavirus verlengd. Voor kinderen en jongeren zijn sommige maatregelen versoepeld. Kijk voor een overzicht op de website van het RIVM.

   20 april 15.00 uur: Maatregelen weekend over het algemeen goed nageleefd

   Terugkijkend op het weekend, concluderen we dat de meeste mensen zich goed hielden aan naleving van de gestelde maatregelen. 

   17 april 16.45 uur: Haal uw oud papier naar binnen

   Helaas zien we dat er toch nog steeds oud papier wordt aangeboden en buiten gezet. Dit is niet wenselijk en zorgt voor veel rommel in de wijken. We willen u vriendelijk vragen om uw oud papier weer terug naar binnen te nemen en in huis te bewaren. 

   17 april 14.00 uur: Ook komend weekend grenstoezicht door marechaussee

   De marechaussee houdt ook komend weekend grenstoezicht bij de grensovergangen tussen Duitsland en Nederland. Dat besloten de burgemeesters van de Veiligheidsregio Limburg-Noord in overleg met de marechaussee.

   17 april 9.30 uur: Maatregelen voor komend weekend

   Ook voor het komend weekend worden maatregelen getroffen volgens de noodverordening om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreid. 

   15 april 16.30 uur: dringende oproep aan horeca-ondernemers

   De komende dagen wordt het weer goed weer. Daarom doet de gemeente een oproep aan de horecaondernemers om hun uitgestalde terrassen in de openbare ruimte, op te stapelen.

   14 april 15.25 uur: Nieuwe informatie toegevoegd aan 'corona en ondernemenpagina'

   Op de pagina 'corona en ondernemen' is de laatste informatie toegevoegd over de uitbreiding van ondersteuning. Daarnaast zijn twee handige rekentools toegevoegd aan de pagina. De rekentools zijn ook te vinden via www.coronacalculator.nl en op de website van HCS.

   14 april 14:15 uur: Kapperszaken mogen open zijn voor verkoop van producten

   Kappers mogen – op basis van de noodverordening – hun beroep nu niet meer uitoefenen en geen mensen knippen.  De openstelling is verboden van ‘inrichtingen waar op de uiterlijke verzorging gerichte contactberoepen worden uitgeoefend’. Kappers mogen hun producten verkopen. Knippen, kleuren, föhnen, wassen enzovoort mag nadrukkelijk niet.  Dat valt onder de verboden uitoefening van een contactberoep. Bij verkoop van producten gelden uiteraard de afstandsnorm van 1,5 meter en het samenscholingsverbod. Meer informatie voor ondernemers op 'Ondernemen en corona'.

   14 april 13:30 uur: Paasweekend goed verlopen

   Paasmaandag in Roermond is heel rustig verlopen. Er zijn geen groepjes mensen aangetroffen en geen boetes uitgedeeld.  Burgemeester Donders is dankbaar dat dit paasweekend de regels veelal goed zijn nageleefd en de grote stroom mensen niet is gekomen.
   Tot 28 april geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis! En hou je aan de regels als je toch even naar buiten moet. Gebeurt dat niet? Dan kun je een bekeuring verwachten.

   13 april 14:30 uur: enkele boetes en sluiting van een friture

   Zondag 12 april, eerste paasdag, was het rustig in Roermond. De Politie heeft geen enkele bekeuring uitgedeeld voor overtredingen in relatie tot het coronavirus. Stadstoezicht heeft wel helaas Friture De Weerd voor een dag moeten sluiten en beboeten omdat het terras in gebruik was. Bij het ARLO-terrein zijn er zondagavond door handhaving 5 boetes uitgedeeld wegens samenscholing.

   12 april 14.45 uur: bekeuringen uitgedeeld en uitrit zwembad afgesloten

   Zaterdag 11 april heeft handhaving diverse bekeuringen uitgedeeld. Ook is de uitrit van het zwembad aan de Achilleslaan afgesloten.

   11 april 23.00 uur: Nieuwe videoboodschap burgemeester Rianne Donders - de Leest

   Zaterdagavond heeft burgemeester Rianne Donders - de Leest een nieuwe videoboodschap op haar Facebookpagina geplaatst. In deze video gaat de burgemeester dieper in op de maatregelen die genomen zijn tijdens het Paasweekend. Bekijk de video op haar Facebookpagina of op het YouTube-kanaal van de gemeente Roermond.

   11 april 16.30 uur: Maasstraat en Broekveeweg afgesloten

   De gemeente heeft de Maasstraat en de Broekveeweg afgesloten omdat in beide straten werd geparkeerd door recreanten. Bewoners hebben wel toegang.

   11 april 16.15 uur: Bekeuringen en waarschuwingen uitgedeeld

   Vrijdag 10 april heeft handhaving diverse bekeuringen en waarschuwingen uitgedeeld. 

   10 april 20:30 uur: Extra aandacht voor parken bij Arlo en Hattem

   Het algemene beeld in Roermond is op dit moment rustig. Wel hebben we meldingen ontvangen van extra drukte in de parken Arlo en Hattem).  Er is daarom daar nu extra inzet van handhaving.

   10 april 19:30 uur: Parkeerplaatsen afgesloten

   Als onderdeel van de extra maatregelen in het paasweekend heeft de gemeente ook enkele parkeerplaatsen afgesloten. 

   10 april 17:00 uur: Beheerst beeld in Roermond

   Uit beelden en controles van de politie en van stadstoezicht blijkt dat de optelsom van getroffen maatregelen en handhaving tot een beheerst beeld leidt. Er zijn wel enkele boetes uitgedeeld.

   10 april 16:30 uur: Vier buitensportlocaties verboden gebied vanwege coronavirus

   De voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord een aanwijzingsbesluit  genomen op de noodverordening. Daarin zijn 4 locaties in Roermond als verboden gebied vastgesteld. 

   10 april 13.30 uur: Veel gestelde vragen over maatregelen in paasweekeinde

   Een aantal veel gestelde vragen over de corona maatregelen rond Pasen.

   9 april 17.00 uur: Extra handhaving in het Paasweekend / Extra Maßnamen Ostern/Osterwochenende

   Ook voor het komend paasweekend geldt; blijf zoveel mogelijk thuis! En hou je aan de regels als je toch even naar buiten moet. Gebeurt dat niet? Dan kun je een bekeuring verwachten.
   Auch für das Osterwochende gilt: bleiben Sie, sofern möglich, zu Hause! Halten Sie sich des Weiteren an die Maßnahmen, sofern Sie doch das Haus verlassen müssen. Bei Missachtung der Maßnahmen kann eine Strafe/Bußgeld verhangen werden.

   9 april 16.30 uur: Roermond voorbereid op naleving corona-maatregelen

   Nu sluiting van campings, recreatieparken, (jacht)havens en winkelboulevards niet mogelijk blijkt, trekt Roermond zelf alles uit de kast om onbeheersbare en onveilige situaties te voorkomen in het kader van corona.

   9 april 12.45 uur: Melden van overtredingen is in ieders belang

   Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Daarom is het juist nu belangrijk dat we ons houden aan regels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maak daarom een melding van een overtreding.

   9 april 10.00 uur: Aangifte van geboorte en  overlijden tijdens Goede Vrijdag en Pasen

   8 april 17:00 uur: Statement Veiligheidsregio Limburg-Noord

   Het Regionale Beleidsteam (alle burgemeester van Noord en Midden Limburg) van de Veiligheidsregio Limburg Noord heeft met het oog op de komende paasdagen een statement uit laten gaan. 

   8 april 14.30 uur: Stel uw bezoek aan het Milieupark uit

   Het is druk bij het Milieupark aan de Mijnheerkensweg. Heeft u (tuin)afval of oud papier wat niet direct afgevoerd dient te worden? Stel uw bezoek dan uit.

   7 april 21:00 uur: Nieuwe maatregelen voor ondersteuning ondernemers

   Het kabinet heeft dinsdagavond 7 april aanvullende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Het gaat om onder andere extra financiering via de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-regeling). Lees meer op de site van de Rijksoverheid

   7 april 14:00 uur: Corona-hulplijn voor mensen met een beperking en hun naasten

   Begrijp je de informatie over corona niet goed? Zit je door corona in een moeilijke situatie? Gaat er iets mis in de zorg of ondersteuning die je krijgt? Gaat het thuis niet goed? Ben je bang? Wil je je zorgen delen? Bel dan met MEE. 
   Cliëntondersteuners van MEE luisteren naar je. Helpen je informatie beter te begrijpen. Geven uitleg. Denken met je mee. Wijzen je naar de juiste plek. Of zoeken samen met je naar een oplossing. 
   Bel MEE van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur op 088 465 35 55
   Het is gratis.

   6 april 09:00 uur: Noodloket (NOW) geopend

   Het loket voor de aanvraag Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) bij het UWV is geopend. Lees meer.

   5 april 18.30 uur: Nieuwe videoboodschap burgemeester Donders - de Leest

   Burgemeester Rianne Donders - de Leest heeft twee nieuwe videoboodschappen geplaatst. Bekijk de video's via deze pagina.

   3 april 16:30 uur: Oproep: Ook bij mooi weer geldt: blijf zoveel mogelijk thuis!

   3 april 16:00 uur: Nieuwe noodverordening vastgesteld

   De voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft vrijdagmiddag 3 april 2020 een aangescherpte noodverordening vastgesteld. Lees hier de noodverordening

   3 april 9.30 uur: VNO/NCW publiceert coronawegwijzer voor ondernemers

   Heb je door de coronacrisis minder of geen omzet? Deze wegwijzer laat zien wat je zelf kunt doen en van welke regelingen je gebruik kunt maken.

   2 april 14.45 uur: Lintjesregen 2020 in aangepaste vorm

   De gebruikelijke Lintjesregen zal dit jaar in een aangepaste vorm plaatsvinden.

   2 april 13:30 uur: Tijdelijk gratis hulp ondernemersklankbord OKB

   Het Ondernemersklankbord helpt ondernemers tijdelijk gratis in verband met het coronavirus. Omdat veel ondernemers momenteel in financiële nood verkeren, verleent het OKB de dienstverlening tijdelijk gratis. Lees hier het hele bericht.

   1 april 12:30 uur: Het coronavirus eenvoudig uitgelegd

   Steffie legt informatie over het coronavirus op en eenvoudige manier uit. Kijk hier voor meer informatie

   31 maart 20:00 uur: Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

   Het kabinet heeft vanavond besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Lees het hele bericht op rijksoverheid.nl.

   31 maart 16.15 uur: Weekmarkt met foodproducten mag onder voorwaarden

   31 maart 15.30 uur: Skatepark Burgemeester Geuljanslaan blijft voorlopig gesloten

   30 maart 15.45 uur: Tips tegen digitale oplichting voor ondernemers en consumenten

   Lees hier het hele bericht.

   30 maart 12:30 uur: Tegemoetkoming ondernemers (noodloket, TOGS) 

   De informatie en aanvraag Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS of noodloket) is toegevoegd aan de pagina www.roermond.nl/ondernemen-corona

   29 maart 17.00 uur: Samenscholing melding bij politie en stadstoezicht

   Lees hier het hele bericht.

   27 maart 17:30 uur: Noodverordening coronavirus

   Vanmiddag heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord een nieuwe noodverordening vastgesteld voor alle gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. Deze noodverordening vervangt de eerder vastgestelde noodverordeningen. Lees hier de noodverordening.

   27 maart 16.00 uur: Handige informatie voor anderstaligen

   Wilt u uw anderstalige vrienden, familieleden, buren of klanten informeren over de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus? Lees hier hoe dat eenvoudig kan.

   27 maart 14.30 uur: Soepelere regels bevoorrading winkels en verkoop particulieren Sligro

   27 maart 07:00 uur: Coronacentrum Roermond opent in De Oranjerie

   Huisartsen en zorginstellingen in Noord- en Midden-Limburg openen vrijdag 27 maart 2020 het Coronacentrum Roermond in Van der Valk Theaterhotel De Oranjerie. Dit centrum bestaat uit een Thuiszorghotel en Huisartsenpost. Door een nauwe samenwerking tussen eerstelijns zorgorganisaties kunnen op COVID-19 verdachte patiënten gezamenlijk worden opgevangen. 

   26 maart 17:00 uur: Huur gemeentelijke accommodaties

   De gemeente Roermond heeft besloten voor alle verenigingen en/of instellingen die gebruik maken van een gemeentelijke accommodatie de huur voorlopig niet in te vorderen en dus uitstel van betaling te geven. Hierover is op 26 maart een raadsinformatiebrief verstuurd aan de gemeenteraad (PdF, 457 kB)

   26 maart 11:30 uur: Maximaal 20 personen bij huwelijken in Statenzaal

   26 maart 10.15 uur: Campings mogen openblijven onder voorwaarden

   Inmiddels is ook het campingseizoen aangebroken. Begrijpelijk krijgen wij vragen van ondernemers of hun camping open mag. Het antwoord is; ja dat mag, mits de regels worden nageleefd. 

   25 maart : 17.30 uur: Ophalen oud papier stopt tijdelijk

   Het ophalen van oud papier aan huis stopt tijdelijk per 25 maart 2020. Ook de papiercontainers op locatie kunnen tijdelijk niet gebruikt worden. Deze maatregel duurt in ieder geval tot 1 juni 2020 of zoveel langer als dat nodig is.

   25 maart 16:00 uur: Update pagina Ondernemen en corona

   De pagina voor ondernemers is bijgewerkt met nieuwe informatie over het besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en de BsGW. Ook het aanvraagformulier online geplaatst waarmee u meteen een aanvraag kunt indienen. Zie: www.roermond.nl/ondernemen-corona

   25 maart 14:00 uur: Nieuwe videoboodschap van de burgemeester

   Burgemeester Rianne Donders - de Leest heeft een nieuwe videoboodschap verspreid. Bekijk deze hier op Facebook of Youtube.

   25 maart 11.00 uur: Uitzondering voor weekmarkt

   Er is één uitzondering op het verbod van de week markten dat vanaf 19 maart 2020 is ingesteld.  Een weekmarkt mag wel door gaan als er sprake is van vijf kramen of minder. 

   25 maart 9.00 uur: Geen 'The Passion' in Roermond

   Door de nieuwe maatregelen die maandagavond door de Rijksoverheid zijn afgekondigd, is het duidelijk geworden dat The Passion dit jaar in Roermond op geen enkele manier doorgang kan vinden. 

   24 maart 14:30: Bezoek stadskantoor

   Alleen de noodzakelijke dienstverlening aan de balies in het stadskantoor gaat door. Kom daarom alleen in zéér dringende gevallen naar het stadskantoor. Kijk op onze website of u uw aanvraag mogelijk online kunt doen of telefonisch af kunt handelen.

   24 maart 13:15: Wat doet de gemeente Roermond voor ondernemers? 

   De gemeente Roermond is momenteel heel hard bezig om u als onderneming te kunnen helpen/ondersteunen. Kijk op www.roermond.nl/ondernemen-corona voor de belangrijkste informatie op een rij en verwijzingen naar relevante informatie bij andere instanties.

   23 maart 20.15 uur: Verscherpte maatregelen kabinet

   Het kabinet heeft vandaag maatregelen aangescherpt in de aanpak van het coronavirus. Bekijk een overzicht van de maatregelen op de website van het RIVM.

   23 maart 19.05 uur: Fietsenstallingen gesloten

   De fietsenstalling Stenen Trappen aan de Neerstraat en de fietsenstalling onder het Kloosterwandplein zijn vanaf 24 maart tot en met 6 april gesloten. 

   22 maart 14.15 uur: NL-alert Rijksoverheid

   Inhoud van het bericht: "Houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona". Bekijk de instructies ook in deze animatie op youtube.

   22 maart 11.35 uur: Receptie stadhuis voorlopig gesloten

   De receptie van het Stadhuis is vooralsnog tot en met 6 april gesloten. Bezoekers kunnen zich melden bij de houten deur op het bordes. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen bellen met het facilitair meldpunt via telefoonnummer 0475-359123 (kies optie 1) zodat we de deur voor u open kunnen maken. Voor het afgeven van documenten of voor vragen kunnen bezoekers terecht bij het Stadskantoor. 

   20 maart 18.00 uur: Updates toegevoegd per categorie

   Via de rechtkant van dit scherm vindt u updates over veiligheid, sociale zaken, ondernemen, bouwen, dienstverlening en zorgaanbieders met betrekking tot het coronavirus.

   20 maart 16.55: Designer Outlet tijdelijk gesloten vanaf 21 maart

   Antoin Scholten, burgemeester van Venlo, heeft vanuit zijn functie en bevoegdheid als voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord besloten dat per zaterdag 21 maart 08.00 uur het Designer Outlet Roermond gesloten wordt. Lees hier de noodverordening.

   20 maart 15.50 uur: Avondopenstelling Stadskantoor op donderdag vervalt tijdelijk door coronavirus

   Als gevolg van het coronavirus vervalt de avondopenstelling op donderdag. Met ingang van donderdag 26 maart is het Stadskantoor na 17.00 uur gesloten. De dinsdagavond blijven wij geopend tot 19.30 uur. Lees meer over de aangepaste dienstverlening.

   18 maart 23:00 uur: Noodverordening van kracht

   Er is een noodverordening ingesteld voor alle 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. De maatregelen die het kabinet eerder afgekondigde zijn hiermee in regels vastgelegd. Bekijk hier de noodverordening.

   16 maart 09:00 uur: Aangepaste dienstverlening in verband met het coronavirus

   De dienstverlening van de gemeente is op enkele punten aangepast als gevolg van het coronavirus. Kijk hier voor een overzicht

   16 maart 19:30 uur: Videoboodschap burgemeester

   Op 16 maart heeft burgemeester Rianne Donders  -  de Leest een videoboodschap verspreid voor alle inwoners van Roermond.

   12 maart 15:00 uur: Wat iedereen moet weten over het coronavirus

   Noor Bouwmeester, arts infectieziektebestrijding van GGD Limburg-Noord, beantwoordt hier enkele vaak gestelde vragen.

   3 februari 10:00 uur: Algemene informatie over het coronavirus

   Volg de actuele situatie via GGD Limburg-Noord

   De website van de GGD Limburg-Noord houdt u op de hoogte van de actuele situatie in Limburg, en adviezen hoe hier mee om te gaan.  

   Blijf op de hoogte!

   Uw Reactie
   Uw Reactie