Toespraken en kranslegging dodenherdenking

De dodenherdenkingen in Roermond vonden ook dit jaar in aangepaste vorm plaats. Ook in de kernen Maasniel, Herten en Swalmen werd het programma van de dodenherdenking aangepast.

Dodenherdenking Roermond

Om 19.58 uur werd het Taptoe-signaal gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte. Na het Wilhelmus werden kransen gelegd door de burgemeester en de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Gevallenen Roermond 1940/1945. Vertegenwoordigers van organisaties uit de Roermondse gemeenschap legden een krans of bloemstuk bij het monument.

Toespraken en kranslegging dodenherdenking

Vanwege de coronapandemie vond de dodenherdenking, net als vorig jaar, zonder publiek plaats. De toespraken van de burgemeester en de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Gevallenen 1940 - 1945 Roermond waren van tevoren opgenomen en kunt u hier bekijken. Ook beelden van de kranslegging vindt u hieronder:

Oorlogsverhalen uit Roermond

Het Gemeentearchief Roermond heeft op de website van het gemeentearchief een de rubriek ‘oorlogsverhalen‘ geplaatst. De eerste oorlogsverhalen zijn persoonlijke verhalen van Joodse onderduikkinderen die hun verhaal voor de camera vertellen en verhalen over het lot van een 20-tal Roermondse Sinti die voor het eerst worden genoemd.

Daarnaast is er een nieuwe toegang op de oorlogsbronnen van het Gemeentearchief door historicus Fred Cammaert.

Uw Reactie
Uw Reactie