Corona

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor onze dienstverlening.
Kom alléén in dringende gevallen naar het stadskantoor. Lees hier meer informatie.
Een actueel overzicht van belangrijke updates vindt u in ons liveblog

Bestrijding Japanse Duizendknoop

Japanse Duizendknoop

De Japanse duizendknoop vormt een bedreiging voor onze inheemse flora en fauna en onze bouwwerken. U kunt ons helpen om deze plant te bestrijden. Wanneer de plant in uw tuin staat, dan kunt u hem zelf verwijderen.

Hoe herken ik de Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop is relatief eenvoudig te herkennen. In april loopt de plant uit. De bladeren van de plant zijn dan rood. Naarmate de groei van de bladeren verkleuren deze van rood naar groen. De volwassen bladeren van de plant zijn helemaal groen. De volwassen bladeren hebben ook een kenmerkende rechte bladvoet. Jonge stengels van de Japanse duizendknoop zijn, net als de bladeren, rood. Volwassen stengels zijn groen en kunnen 2 tot 3 meter hoog worden. De stengels hebben, net als bamboe, duidelijk zichtbare knooppunten. Tussen de knooppunten zijn de stengels hol. De bladeren van de plant staan in een duidelijk zigzag patroon aan de stengel. In augustus bloeit de plant met witte bloeiaren.

Hoe vermeerdert de Japanse duizendknoop zich? 

Het zaad dat de plant produceert is zo zwak dat kiemplantjes waarschijnlijk nog niet kunnen overleven. De Japanse duizendknoop vermeerdert zich door stengel- en wortelfragmenten. Dit komt voornamelijk door menselijk handelen. Een stukje wortel van 0,5 gram kan daarbij al genoeg zijn voor de plant om uit te lopen. Om de plant te verwijderen is het dan ook van belang om zorgvuldig tewerk te gaan.

Hoe verwijder ik Japanse duizendknoop?

Het meest effectief is om de plant met wortel en al te verwijderen. Gooi de volledige plant in het restafvaldeel van uw duobak (achterste deel). Woont u in een hoogbouwcomplex en heeft u emmers, dan kunt u de volledige plant in uw grijze emmer voor restafval doen. Wanneer de plant bij het restafval wordt gedaan, dan wordt hij verbrand. Zo wordt voorkomen dat de plant niet meer op andere plaatsen in het landschap terecht kan komen (bijvoorbeeld als compost). Hou er rekening mee dat de Japanse duizendknoop nog een aantal keer uit kan lopen. Door hem steeds te verwijderen zal hij na verloop van tijd niet meer terugkeren.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op:

Uw Reactie
Uw Reactie