Corona

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor onze dienstverlening. Lees hier meer informatie.
Een actueel overzicht van belangrijke updates vindt u in ons liveblog

Noodverordening corona

Het gaat nog niet goed met de besmettingen van COVID-19-virus in Nederland. Daarom zijn maatregelen van toepassing, om het virus in te dammen. Op dinsdag 1 december gaat de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 voor de komende drie maanden in.

De Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Limburg-Noord is ingetrokken. Bekijk hier het intrekkingsbesluit:

Tijdens de landelijke persconferentie van dinsdag 17 november zijn sommige maatregelen versoepeld. We hebben nu te maken met een gedeeltelijke lockdown. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 • Het algemene verbod dat voor publiek openstaande gebouwen gesloten moeten zijn vervalt. Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open. Ontvang per dag maximaal 3 mensen thuis. U mag met maximaal 4 mensen gelijktijdig buiten zijn (met inachtneming van alle regels en kinderen onder de 13 jaar zijn hierbij uitgezonderd).
 • In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximumaantal personen van 30.
 • Bovenal blijven altijd de basisregels van toepassing; 1,5 meter afstand houden, neem voldoende hygiënemaatregelen, blijf thuis bij klachten en laat je testen.

Mondkapjesplicht

Per 1 december wordt het verplicht een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. Het mondkapje is vanaf dan verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters. Voor deze en andere maatregelen is gekozen, omdat we het coronavirus samen onder controle willen krijgen.

Zwembad

Het zwembad mag geopend zijn. De kleedkamers mogen open zijn evenals de toiletten. De douches moeten gesloten te blijven.

Sporthal

De sporthal kan geopend blijven voor bepaalde activiteiten. Voorwaarde hierbij is wel: reserveren en gezondheidscheck. De douches en kleedruimten moeten gesloten blijven. Toiletten mogen geopend zijn. Publiek is niet toegestaan.

Spelregels voor sport in het kort

 • Vanaf 18 jaar is sporten alleen toegestaan met inachtneming van 1,5 meter afstand tot anderen en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen;
 • Wedstrijden zijn niet toegestaan;
 • Kinderen tot 18 jaar mogen sporten in teamverband en wedstrijden onderling spelen met teams van de eigen club/ vereniging;
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten;
 • Groepslessen en sporten onder begeleiding is mogelijk in meerdere vaste groepen (onderling niet uitwisselbaar) van 4 personen (exclusief trainer) met maximaal 30 personen en altijd met 1,5 meter afstand;
 • Geen publiek bij sport.

Cuypershuis

Mag geopend zijn. Het Cuypershuis is aangemerkt als een doorstroomlocatie. Hiervoor geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Zij hebben toestemming om maximaal 65 bezoekers op één moment in het gebouw te ontvangen.

Bibliotheek

De bibliotheek mag geopend zijn. De bibliotheek is aangemerkt als een doorstroomlocatie. Hiervoor geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak.
Zij hebben toestemming om maximaal 66 bezoekers op één moment in het gebouw te ontvangen.

Horeca

Alle eet- en drinkgelegenheden moeten gesloten te zijn en ook de terrassen. Afhalen blijft mogelijk. Net als bezorgen tot 01:00 uur. Voor hotels wordt een uitzondering gemaakt voor hotelgasten die daadwerkelijk daar overnachten.

Buurthuizen en zaalhuur bij een horecagelegenheid

de belangrijkste regels:

 • Gezondheidschecks, reservering en placering;
 • Bezoekers (ouder dan 18 jaar) houden 1,5 meter afstand van elkaar, behalve wanneer het om één huishouden gaat;
 • In een zelfstandige ruimte mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn (exclusief personeel);
 • Bezoekers krijgen een zitplaats toegewezen;
 • Het horecagedeelte moet gesloten zijn, dit betekent dat er ook geen gebruik gemaakt mag worden van koffieautomaten of kannen met koffie en thee;
 • Alleen in een locatie waar besloten en georganiseerde dagbesteding plaatsvindt voor kwetsbare groepen mag de eet- en drinkgelegenheid geopend zijn;
 • Gezelschappen mogen uit niet meer dan 4 personen bestaan, richt uw zaal of ruimte daarom zo in dat er niet meer dan 4 personen aan een tafel zitten;
 • De meeste activiteiten mogen plaatsvinden in een gemeenschapshuis zolang de deelnemers zich houden aan de maatregelen (dus ook sport of spel zoals biljarten of darten maar alleen onderling, geen wedstrijden en competities tegen andere teams);
 • Ruimtes mogen verhuurd worden voor vergaderingen van verenigingen, bedrijven en voor opleidingen en cursussen (indien deze noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden). Het advies is om het aantal contact zo veel mogelijk te beperken. Vraag daarom of het noodzakelijk is dat de vergadering nu doorgaat of dat dit kan wachten tot een later moment.

Evenementen

Zijn niet toegestaan. Dit betreft een zeer breed scala aan activiteiten. Namelijk alle voor het publiek toegankelijke verrichtingen van vermaak. Hieronder vallen onder meer: georganiseerde speurtochten, braderieën, optochten, feesten, muziekvoorstellingen, wedstrijden, straatfeesten en barbecues.

Uitvaarten

Er mogen maximaal 100 personen bij een uitvaart aanwezig zijn.

Sluiting detailhandel

De detailhandel moet tussen 20:00 en 06:00 uur gesloten zijn. Uitgezonderd zijn de winkels die zich in overwegende mate richten op de verkoop van levensmiddelen, zoals supermarkten en bijvoorbeeld winkels bij tankstations. 

Verbod alcohol

Het is verboden om alcoholhoudende drank te verkopen, bij zich te hebben of te nuttigen, inclusief in vaartuigen en voertuigen (uitgezonderd in het woongedeelte) tussen 20:00 uur en tot 07:00 uur. Ook het bezorgen van alcoholische dranken aan huis is tussen 20:00 uur en 07:00 uur niet toegestaan. Ook in een hotel mag aan hotelgasten geen alcohol meer geschonken worden na 20:00 uur. Een persoon die alcohol koopt en naar huis gaat, moet zorgen dat hij voor 20:00 uur thuis is, anders is hij strafbaar.

Veelgestelde vragen

Mag ik aan huis cursussen geven?

Op dit moment geldt het dringende advies om thuis maximaal 3 personen per dag te ontvangen.

Eet- en drinkgelegenheden moeten dicht zijn. Toch zag ik mensen in het restaurant zitten die zaten te eten. Hoe kan dit?

Alleen hotels mogen hun restaurant geopend hebben voor gasten die daar overnachten.

Als ik een zaal huur bij een horecagelegenheid voor een vergadering. Mag er dan een lunchbuffet worden klaargezet of koffie of thee worden geserveerd?

Nee, eet- en drinkgelegenheden moeten gesloten zijn. Enkel de zaal mag verhuurd worden.

Mogen schoonheidssalons, nagelstudio’s, kappers, fysiotherapeuten na 20:00 uur open zijn?

Zij vallen niet onder detailhandel maar onder contactberoepen. Zij mogen na 20:00 uur open zijn om hun dienst aan te bieden, maar ze mogen dan geen producten meer verkopen. Zij dienen zich te registratie voor mogelijk bron- en contactonderzoek.

Vallen wedstrijden voor denksport ook onder sportwedstrijden?

Ja, het uitgangspunt is dat het gaat om terugdringen van de reisbewegingen.

Uw Reactie
Uw Reactie