Corona

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor onze dienstverlening.
Kom alléén in dringende gevallen naar het stadskantoor. Lees hier meer informatie.
Een actueel overzicht van belangrijke updates vindt u in ons liveblog

Om! in de praktijk: werk maken van werkgelegenheid

Josephine aan het werk bij Het Goed

“Wij zijn een sociale onderneming en streven er naar om voor iedereen een plek te vinden op de arbeidsmarkt. Aan de Doctor Philipslaan 49b ligt ons kringloopwarenhuis. Hier maken wij werk door hergebruik. Gebruikte spullen krijgen bij ons een tweede leven. We verkopen onder meer kleding, dekens, schoenen, huisraad, meubels, fietsen, speelgoed, boeken en elektronica.

Maar we hebben nóg een missie: we maken werk van werkgelegenheid. We bieden passend werk aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Bij Het Goed in Roermond werken momenteel 48 mensen die heel laagdrempelig werkervaring opdoen, zodat zij straks een grotere kans maken op een gewone baan.“

We kijken altijd naar wat iemand wél kan

Bij Het Goed draaien we het om”, gaat Nico verder. “Wij kijken naar wat iemand wél kan en niet naar wat er niet gaat. Een voorbeeld: een tijdje geleden startte hier een man uit Syrië. Hij heeft een oorlogstrauma en hij heeft nog moeite met onze taal. Communiceren is lastig en te veel prikkels doen hem geen goed. Door hem tóch een taak te geven en iedere keer het gesprek met hem aan te gaan, ontdekte ik dat hij kunstenaar is. Daar zijn we iets mee gaan doen. Inmiddels heeft hij hier een rustige plek gekregen waar hij meubels verfraait door ze te beschilderen.”

Gezamenlijke start van de dag

“We willen mensen hier een ritme leren en ze laten ervaren hoe het er in een echt bedrijf aan toe gaat. Wat we vaak zien, is dat er te makkelijk gedacht wordt over op tijd komen en je aan afspraken houden. Daarom start ik hier iedere ochtend de
dag precies om 9.00 uur met een korte bijeenkomst in de kantine. Ik doe ook echt de deur dicht. Je bent dus op tijd of te laat. Ik wil mensen leren dat 9.00 uur ook echt 9.00 uur is en dat je er dan bent.”

Verwijzing en begeleiding

Nico: “De mensen die hier komen werken, komen bij ons terecht via de Westrom, de gemeente Roermond of PSW. Dat betekent dat hier verschillende doelgroepen binnenkomen. De grote overeenkomst is dat ze allemaal een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.  De begeleiding doen wij met een vast team hier ter plekke op de werkvloer, maar blijft ook doorgaan vanuit de organisaties waar we mee samenwerken.

We kijken altijd wat past bij iemand. Soms is dat meedraaien in de winkel en een andere keer is dat een meer  beschutte werkplek in het magazijn. Normaal gesproken stromen mensen na 6 maanden door naar een gewone baan. Soms lukt dat niet en blijven ze bij ons als vrijwilliger. Neem bijvoorbeeld Josephine. Zij komt uit Nigeria en draait al 6 jaar mee als vrijwilliger. Ze  werkt 22 uur per week op onze kledingafdeling. Daar is ze helemaal op haar plek!

Bij Het Goed is heel veel mogelijk

De klantmanagers Werk van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Roermond zijn heel tevreden over de samenwerking met Het Goed. “Hier worden echte praktijksituaties nagebootst”, aldus Natasja Kaal. Haar collega Ingrid Cuenen vult haar aan: “Mensen krijgen hier echt alle mogelijkheden en er heerst een hele goede sfeer.” “Voor sommigen is het werk hier een onderdeel van hun re-integratietraject of om een periode te
overbruggen. Dat mensen hier ook als vrijwilliger kunnen blijven, is natuurlijk geweldig!” besluit collega Irene van Aken.

Uw Reactie
Uw Reactie