Van kantoorbaan naar op de vloer staan

Een hele andere richting op qua carrière kan altijd. Daar zijn veel mogelijkheden voor waaronder een leerwerktraject. Ilse Camps heeft de sprong in het diepe gewaagd. Ze zei haar baan bij personeelszaken vaarwel en combineert nu een studie met werk in de zorg bij Proteion. Ilse vertelt: “Ik liep al langer rond met het idee om iets in de zorg te doen. Ik merkte dat mijn werk me niet meer bracht wat ik wilde. Daar kwam bij dat mijn contract door een fusie niet werd verlengd. Zo is het balletje gaan rollen.” 

“Mensen in mijn omgeving zeiden dat ik sociaal ben en graag zorg voor anderen. Na gesprekken met het Leerwerkloket heb ik een test gedaan waarin naar voren kwam dat zorg en welzijn echt iets voor  mij is. Interactie met mensen en anderen helpen, dat past bij mij. Ik ben me toen gaan oriënteren op wat het vak eigenlijk inhoudt. Ik ben gesprekken gaan voeren met mensen in de zorg. Zo kreeg ik een goed beeld over werken in de zorg.” Ilse Camps: “Ik durfde de stap naar de zorg niet te zetten. Nu wel!”

Dagje proefdraaien

“Via via heb ik kunnen regelen dat ik een dagje mee kon draaien bij Roncalli, een zorgcentrum van Proteion in Roermond. Zo kon ik het zelf ervaren. Ook heb ik een avonddienst meegedraaid en dat was door alle hectiek een echte uitdaging. Dát was wat ik wilde! Helaas, was er op dat moment geen functie of mogelijkheid om een opleiding te volgen. Maar nog geen week later kwam er een opleidingsfunctie als IG-verzorgende vrij”, vertelt Ilse.

Terug de schoolbanken in

Ilse gaat verder: “Uiteraard betekent het nogal wat om drie jaar terug naar school te gaan en te werken tegelijk. Het is intensief, je volgt les, werkt en moet thuis nog studeren. Na overleg thuis besloot ik er voor te gaan. Ik was zo enthousiast, net zoals de teamleider bij Roncalli. Tuurlijk zijn er soms twijfels, maar met mijn einddoel voor ogen zijn die gauw weg. Over een aantal jaren ben ik verpleegkundige!”

De dagelijkse praktijk van het Leerwerkloket

Louise Rodts werkt als adviseur bij het Leerwerkloket en begeleidde Ilse bij de oriëntatie om zich om te laten scholen. Louise: “We doen eerst een intake om de situatie van de klant in beeld te brengen. Vanuit daar starten we met een competentietest om te kijken wat iemand belangrijk vindt in een baan en waar de interesses liggen. Vaak krijgt de deelnemer hierdoor een bredere kijk op de mogelijkheden die er allemaal zijn.” Louise Rodts: “Heroriëntatie op nieuw werk is altijd mogelijk ongeacht de leeftijd of ervaring van iemand.”

Het loopbaanadviesgesprek

“De tweede stap is het loopbaanadviesgesprek waarbij we goed gaan kijken wie er voor ons zit. De wensen van de klant staan voorop en we kijken naar de behoeften die er zijn. Dan bieden we ondersteuning zoals het oefenen van een sollicitatiegesprek, een goede motivatiebrief schrijven of het cv goed op papier zetten. Tijdens dit gesprek kijken we ook in welke branches er werk is en ook blijft in de toekomst. De zorg is daar een heel duidelijk voorbeeld van en in het geval van Ilse was dit natuurlijk heel fijn”, vervolgt Louise.

Het vervolg

“Als we het gesprek hebben gehad, vragen we aan de klant of er nog hulp nodig is, of wij ons specialistische netwerk in moeten zetten of dat de klant binnen zijn eigen netwerk naar mogelijkheden kijkt. We bepalen samen in hoeverre de klant zelf de regie kan pakken om ander werk te krijgen. In de zorg, techniek en het onderwijs liggen de banen voor het oprapen in Limburg. Ook als je geen ervaring hebt kun je met opleidingen, gratis e-learings via het platform ‘Limburg leert’ en de ondersteuning van het Leerwerkloket echt een nieuwe toekomst tegemoet gaan”, besluit Louise.

Het Leerwerkloket

Het Leerwerkloket helpt en adviseert werknemers, werkzoekenden, scholieren en werkgevers op het gebied van leren en werken vanuit de visie Leven Lang Ontwikkelen. Iedereen met vragen over onder andere omscholing, bijscholing en leerwerktrajecten kan bij ons terecht. Het Leerwerkloket is een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen Midden-Limburgse gemeenten, Gilde opleidingen, CITAVERDE College en UWV. 

De adviseurs van de Leerwerkloketten voeren onder andere loopbaan-/arbeidsmarktadviesgesprekken, nemen competentietesten af, helpen bij het maken van een cv en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken. Ook geven zij groepsvoorlichting en bouwen mee aan de totstandkoming van regionale leerwerktrajecten met ondernemers.

Meer informatie

Stuur voor meer informatie een e-mail naar: middenlimburg@leerwerkloket.nl, kijk op www.middenlimburg.leerwerkloket.nl of bel met 0475 – 359 177.

Uw Reactie
Uw Reactie