Corona

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor onze dienstverlening. Lees hier meer informatie.
Een actueel overzicht van belangrijke updates vindt u in ons liveblog

Rookvrije schoolterreinen per 1 augustus 2020

Rookvrij schoolplein

Vanaf 1 augustus 2020 mag er niet meer worden gerookt op terreinen van onderwijsinstellingen. Scholen zijn verplicht vanaf 1 augustus 2020 een rookvrij terrein te hebben. De maatregel geldt voor alle onderwijsinstellingen. Wethouder Smitsmans: “Ik ben blij met deze maatregel, het is niet meer van deze tijd om nog in bijzijn van kinderen te roken.” 

Rookvrij opgroeien van onze jeugd

Kinderen en jongeren moeten rookvrij kunnen opgroeien. Daar hoort een rookvrij onderwijsterrein bij. Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Een rookvrij terrein beschermt bovendien tegen de schadelijke gevolgen van meeroken. Veel scholen hebben daarom al een rookvrij terrein ingevoerd. 

Corona

De impact van corona is bijzonder groot in het onderwijswerkveld. De afgelopen periode zijn alle onderwijslocaties gesloten geweest en een deel blijft voorlopig nog gesloten. Daarom is besloten om de handhaving door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op rookvrije schoolterreinen per 1 januari 2021 in te laten gaan. 

Rookvrije generatie

De beweging ‘op weg naar een rookvrije generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één teveel. De beweging streeft ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken. De school is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrij schoolterrein bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie. 

De gemeente Roermond is aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij en werkt ook samen met allerlei verschillende partners aan een rookvrije generatie.
 

Uw Reactie
Uw Reactie