Studietoeslag voor studenten die niet kunnen bijverdienen

Studenten die structureel niet kunnen bijverdienen door een chronische ziekte, beperking of het verrichten van mantelzorg kunnen vanaf nu studietoeslag aanvragen bij de gemeente. Zij moeten dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Wat is de studietoeslag precies?

De studietoeslag is een maandelijks bedrag dat de gemeente betaalt aan studenten die door hun medische situatie of het verrichten van mantelzorg niet kunnen bijverdienen.

Het bedrag loopt op van € 90,- euro per maand voor 15- jarigen tot € 300,- euro per maand voor studenten van 21 jaar of ouder. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2022 en geldt voor de gehele duur van de studie.

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de studietoeslag

Om studietoeslag te krijgen moet de student voldoen aan een aantal voorwaarden. De student:

  • is inwoner van de gemeente Roermond;
  • ontvangt studiefinanciering;
  • kan door een structurele beperking, ziekte of het verrichten van noodzakelijke mantelzorg niet bijverdienen;
  • heeft geen recht op een Wajong uitkering.

‘Iedereen die wil studeren, moet kunnen studeren!’

Wethouder Smitsmans-Burhenne: ‘Iedereen die wil studeren, moet kunnen studeren!. De meeste studenten hebben een bijbaantje naast de studiefinanciering om alle kosten te kunnen betalen. Studenten met een beperking of ziekte kunnen dit vaak niet. Hetzelfde geldt voor studenten die door noodzakelijke mantelzorg de tijd niet hebben om een bijbaantje te nemen. Die belemmeringen willen wij graag wegnemen door het betalen van deze studietoeslag.’

Waar vraag je de studietoeslag aan?

De studietoeslag kun je aanvragen bij het Cluster Sociale Zaken van de gemeente Roermond. Een afspraak is zo gemaakt via telefoonnummer 14 0475.