Telefonische bereikbaarheid

Let op: Op dit moment is de wachttijd om ons telefonisch te bereiken langer dan u van ons gewend bent. Onze excuses voor het ongemak.

Miljoenensubsidie voor Limburgse binnenhavens

Foto: Willem Alexander haven Roermond

Tijdens de Connecting Europe Days in Lyon is bekend gemaakt dat de Europese Unie (EU) opnieuw een miljoenensubsidie ter beschikking stelt voor de doorontwikkeling van zes binnenhavens. De Willem Alexanderhaven in Roermond maakt hier onderdeel van uit. 

De bedrijven op de zes binnenhavens investeren in totaal 14 miljoen euro in onderzoek naar de doorontwikkeling van de havens. Hiervan wordt 50% vergoed door de EU-subsidie. Er wordt onderzoek gedaan naar het vervoeren van reststromen (zoals bijvoorbeeld afval) over water waarmee potentieel honderdduizenden vrachtwagens minder over de A2 zullen rijden. 

Hoogwaterbescherming 

In de Willem Alexander haven in Roermond gaan bedrijven, het Waterschap Limburg, gemeente Roermond en Provincie Limburg voor het eerst de primaire keringen voor hoogwaterbescherming combineren met logistieke kades. Hierdoor behouden ook de ondernemers in deze circulaire haven van Noord Europa droge voeten. Er is hard gewerkt en de gemeente is trots op dit resultaat. In de haven in Venlo wordt, als onderdeel van het hoogwaterbeschermingsplan, de jachthaven verplaatst waardoor de noord- en zuidoever ontwikkeld kan worden voor bedrijven in circulaire economie. 

Samenwerking 

Grensoverschrijdende samenwerking is essentieel voor CEF subsidies. Hierdoor kan de infrastructuur binnen deze ruit optimaal gebruikt worden en wordt de druk op de belangrijkste Europese (achterland)verbindingen over de weg verlaagd.