Corona

Hoogwater rond Maas, Roer en Swalm: kijk op www.roermond.nl/hoogwater

Liveblog: Hoogwater Maas, Roer en Swalm

Gevaar verkeersbord

Volg hieronder het liveblog over de actuele situatie in Roermond.

Bekijk ook:

Maandag 26 juli 12.30 uur: Hoe kan ik aanspraak maken op het Nationaal Rampenfonds (giro 777)?

Om ervoor te zorgen dat de uitkering van de gelden zo vlot en eerlijk mogelijk verloopt, gaan de Limburgse gemeenten met het Nationaal Rampenfonds in gesprek over hoe dit het beste georganiseerd kan worden. Zodra dit duidelijk is, wordt actief gecommuniceerd wat de criteria zijn om in aanmerking te komen voor een bijdrage en hoe deze aan te vragen. Daarvoor is het nu nog te vroeg. Houd onze website en social mediakanalen in de gaten voor de laatste updates.

Vrijdag 23 juli 16.30 uur: Geef je vee geen drinkwater uit sloten

Het wordt voorlopig afgeraden om vee te voorzien van drinkwater uit sloten. Dit in verband met eventuele verontreinigingen in het water. Het advies is om vee tot twee maanden na het terugtrekken van het maaswater (of van water afkomstig uit zij rivieren zoals de Roer of Swalm) niet te laten grazen op met slib verontreinigd grasland. Heeft u vragen hierover, dan kunt u contact opnemen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.nvwa.nl.

Vrijdag 23 juli 16.10 uur: Waarschuwing zwemlocaties

Ondanks het mooie weer wordt gewaarschuwd niet te gaan zwemmen in de zwemwaterlocaties gelegen aan de rivieren. Dit kan gevaarlijk zijn. Waterschap Limburg  controleert hierop. Zolang het zwemwater niet is vrijgegeven, kan er dus nog niet gezwommen worden. Let op: ook de Noorderplas is nog niet vrijgegeven. Kijk voor de meest actuele stand van zaken op www.zwemwater.nl.

Vrijdag 23 juli 16.00 uur: Streng afgeraden uiterwaarden te betreden

Op verschillende plekken in onze stad wordt hard gewerkt om de schade door hoogwater te herstellen. Hierbij zien we dat meerdere ondernemers gestart zijn met heropenen. Hartstikke mooi, maar let op! De tijd voor recreatie in getroffen gebieden is nog niet gekomen. De natuur; met name dijken en uiterwaarden heeft tijd nodig te herstellen. Vermijdt daarom drukte en houd er rekening mee dat deze gebieden nog kwetsbaar zijn in verband met drijfzand, drijfmodder en mogelijke vervuiling. Daarom raadt Rijkswaterstaat het ten strengste af om uiterwaarden, waar water heeft gestaan, te betreden. Het kan nog enkele weken duren voordat het sein ‘veilig’ wordt gegeven. Zodra de buitengebieden veilig zijn verklaard, communiceren we hierover. Houd deze website en social mediakanalen in de gaten voor de laatste updates.

Vrijdag 23 juli 14.30 uur: Aan alle hulpverleners namens alle inwoners van Roermond: bedankt voor jullie inzet!

Vrijdag 23 juli 11.15 uur: Wacht nog even met opruimen

Nu het water is weggestroomd naar zee zien we dat een gigantische hoeveelheid afval achterblijft op de oevers. Schone Maas, Schone Rivieren en Maas Cleanup roepen jou(w groep) op om de handen uit de mouwen te steken.Maar op dit moment zijn nog niet alle uiterwaarden en dijken veilig. Ga nu dus nog niet opruimen. Zo gauw Rijkswaterstaat groen licht heeft gegeven dat alles veilig is, geven wij een seintje via social media en onze website. Meer informatie.

Donderdag 22 juli 10.35 uur: Streng afgeraden uiterwaarden te betreden

We zijn als gemeente heel blij met de hulp die inwoners elkaar bieden en begrijpen dat mensen zo snel mogelijk willen opruimen. De gemeente faciliteert opruimacties en voorziet vrijwilligers van de nodige materialen zodra opruimen is toegestaan. In verband met drijfzand, drijfmodder en mogelijke vervuiling, raadt Rijkswaterstaat echter ten strengste af om uiterwaarden waar water heeft gestaan te betreden. Het kan nog enkele weken duren voordat het sein ‘veilig’ wordt gegeven. Wij zijn ons ervan bewust dat mensen zich onvoldoende geïnformeerd voelen en we nemen deze signalen zeer serieus. Zodra de buitengebieden veilig zijn verklaard, communiceren we hierover. Wilt u weten hoe u kunt helpen met opruimen? Kijk op www.maascleanup.nl

Woensdag 21 juli 14.40 uur: Veiligheidsregio Limburg-Noord schaalt af

Veiligheidsregio Limburg-Noord schaalt af naar GRIP 0. Dit betekent dat de centraal gecoördineerde inzet van hulpverleningsdiensten niet meer nodig is. Wel blijven de betrokken organisaties actief om nazorg te leveren waar dat nodig is.

Woensdag 21 juli 13.30 uur: Parkeergarage Kazerneplein morgen weer open

Vanaf donderdag 22 juli is de parkeergarage Kazerneplein weer open. De bigbags (zandzakken) zijn verwijderd, momenteel wordt de vloer schoongemaakt. U kunt hier als bezoeker morgen weer parkeren. Het parkeerterrein Arlo is vandaag gewoon bereikbaar.

Woensdag 21 juli 12.25 uur: Afval gratis naar milieupark t/m 31 juli

Alle inwoners van de gemeente Roermond mogen afval dat ze hebben verzameld naar aanleiding van het hoogwater, tot en met zaterdag 31 juli gratis langsbrengen bij het milieupark. Houd rekening met eventuele drukte. Bekijk de openingstijden van het milieupark.

Woensdag 21 juli 09.30 uur: Noodverordening ramptoerisme ingetrokken

De noodverordening Ramptoerisme is ingetrokken door Veiligheidsregio Limburg-Noord:

Woensdag 21 juli 09.15 uur: Afvalcontainer in de Weerd

Vandaag in de ochtend plaatsen we een container in De Weerd. De container wordt geplaatst op een parkeerstrook tegenover Camping Roermond. Daar kunnen inwoners hun afval weggooien. 

Dinsdag 20 juli 17.10 uur: uur: Ophalen zandzakken en veegwerken

Vanaf aanstaande vrijdag worden de zandzakken bij particulieren opgehaald. Als eerste is het Hammerveld aan de beurt. De overige locaties volgen de week erna. De zandzakken worden op dezelfde dagen als het vuilnis opgehaald. Tegelijkertijd gaan we ook met de veegmachine door de wijk om deze weer netjes en schoon achter te laten. De regenwaterafvoer wordt ook op meerdere plekken gereinigd. 

Dinsdag 20 juli 16.00 uur: Container Asselt geplaatst

Vanmiddag is de container in Asselt geplaatst. Deze is te vinden op de parkeerplaats van Watersportvereniging Ascloa. Daar kunnen inwoners hun afval weggooien. De container in de Weerd komt er uiterlijk morgen (woensdag) te staan. Houd deze website en social mediakanalen in de gaten voor de laatste updates.

Dinsdag 20 juli 14.45 uur: Opruimen zwerfafval

Ons bereiken diverse berichten van inwoners die in de startblokken staan om het zwerfafval op te ruimen dat het water heeft achtergelaten. Fijn dat iedereen wil helpen. We moeten alleen nog even wachten tot de gebieden waar het zwerfafval ligt, worden vrijgegeven. 

De gemeente helpt door materiaal als grijpers en zakken beschikbaar te stellen. Groepen bewoners die aan de slag willen kunnen via natuur@roermond.nl laten weten wat ze nodig hebben. Dit wordt dan alvast geïnventariseerd. Zodra het sein op groen staat om de gebieden te betreden, beginnen we met de uitgifte. Let op: meld je alleen als groep aan, niet als individu.

Dinsdag 20 juli 12.55 uur: Update wegafzettingen

Afgelopen dagen zijn er meerdere wegen afgesloten geweest vanwege het hoge water. Na inspectie bleek dat het grootste deel van de wegen weer veilig en toegankelijk is voor verkeer. Onderstaande wegen zijn wel nog gesloten:

 • Eind
 • Roroweg (beneden)
 • Leropperweg
 • Fietspad Roerdal

Bekijk de afsluitingen op kaart.

Let op! Ter hoogte van de picknickplaats Wieler is nog geen doorgaand verkeer mogelijk. Houd deze website en social mediakanalen in de gaten voor de laatste informatie.

Dinsdag 20 juli 12.00 uur: Drukte bij het Milieupark

Veel mensen willen op dit moment hun afval naar het milieupark brengen. Hierdoor staan er enorme rijen. Breng uw afval dus bij voorkeur op een ander moment deze week of houd rekening met langere wachttijden. 

Dinsdag 20 juli 11.45 uur: Persconferentie Veiligheidsregio om 19.00 uur

De afgelopen dagen is er dagelijks een persconferentie over het hoogwater in Limburg-Noord geweest. De eerstvolgende persconferentie vindt plaats om 19.00 uur en is live te volgen via de website van Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Dinsdag 20 juli 09.30 uur: Vanmiddag afvalcontainer in Asselt

Vanmiddag plaatsen we een container in Asselt. Daar kunnen inwoners hun afval weggooien. Dat doen we ook in De Weerd, zodra het daar mogelijk is. Houd onze website en social mediakanalen in de gaten voor de laatste updates.

Maandag 19 juli 15.55 uur: Meld u aan voor buurtpost

Volg het nieuws van de gemeente Roermond en meld u aan voor Buurtpost. U ontvangt dan een bericht op het moment dat er nieuws is over uw wijk, buurt of straat in Roermond. Bijvoorbeeld bij werkzaamheden in uw buurt of bij (tijdelijke) verkeersmaatregelen. We versturen Buurtpost op basis van uw postcode in Roermond.

Maandag 19 juli 14.45 uur: Marina Oolderhuuske nog niet bereikbaar

Marina Oolderhuuske is op dit moment nog niet bereikbaar. We krijgen berichten van mensen die het park graag willen bezoeken, maar dat is op dit moment nog niet mogelijk.

Maandag 19 juli 14.30 uur: Afval Hammerveld

Inwoners van Hammerveld die nu weer thuis zijn, hebben wellicht extra afval (zoals bedorven eten) als gevolg van de evacuatie. Zij kunnen dit deze week gratis aanbieden bij het Milieupark. Woensdag, als de containers in Hammerveld geleegd worden, mogen inwoners ook nog twee extra vuilniszakken aan de straat zetten. Vrijdag halen we de zandzakken op in Hammerveld. Ook die mag u aan de straat zetten.

In de rest van Roermond worden de zandzakken op een ander moment opgehaald. Houd daarvoor deze website en onze social mediakanalen in de gaten.

Maandag 19 juli 13.10 uur: Voorkom gezondheidsklachten na aanraking met rivierenwater

GGD Limburg-Noord heeft de veelgestelde vragen om gezondheidsklachten te voorkomen in beeld gebracht. Bekijk hun website voor de laatste informatie over wat je moet doen wanneer je in contact bent geweest met rivierenwater.     

Maandag 19 juli 12.45 uur: Recreatie op het water is nog steeds verboden

Het is er gevaarlijk door de stroming en objecten onder het water. Instanties zullen handhavend optreden. Geniet van deze dag, maar kies een andere plek dan op of rond het water.

Maandag 19 juli 11.50 uur: Pomp kelders nog niet leeg!

Heeft u wateroverlast in de kelder? Wacht dan met het leegpompen tot het hoge water volledig verdwenen is. Wanneer u de kelder eerder leegpompt ontstaat er druk van het water buiten de woning. Hierdoor ontstaat er een groter risico op schade.

Maandag 19 juli 8.55: Wilt u uw verhaal kwijt, bent u op zoek naar een luisterend oor?

Slachtofferhulp Nederland biedt hulp bij rampen en calamiteiten, zo ook voor de getroffenen van de watersnoodramp in Limburg. Wilt u uw verhaal kwijt, bent u op zoek naar een luisterend oor, maatschappelijke bijstand of advies, kijk dan op www.slachtofferhulp.nl/emotionele-hulp/watersnood-limburg/

Zondag 18 juli 20.30 uur: Bedrijven Willem Alexanderhaven weer opgestart

De bedrijven aan de Willem-Alexander haven die afgelopen vrijdag geëvacueerd zijn, zijn vanavond weer opgestart. Vanaf morgen zijn ze weer operationeel. 

Zondag 18 juli 20.20 uur: Designer Outlet morgen gesloten, Stadskantoor wel open 

Het Designer Outlet blijft morgen nog een dag gesloten. Ook bioscoop Foroxity, Jack’s Casino en de horecagelegenheden op het Kazerne voorterrein blijven morgen nog dicht. Dat doen we om in de huidige situatie drukte te voorkomen. Het Stadskantoor is morgen wel geopend vanwege de publieke functie. Let op: U kunt nog niet parkeren in Parkeergarage Kazerneplein.  

Zondag 18 juli 18.50 uur: Schoonmaak wegen - dijken niet betreden

We zijn begonnen met het schoonmaken van wegen die eerder gesloten waren in verband met hoogwater. Zodra het water op andere plekken weg is, gaan we daar ook aan de slag. De volgorde is niet van tevoren te voorspellen. 

Ook willen we u nogmaals verzoeken om niet op dijken te gaan kijken of te lopen. De dijken hebben het zwaar door de hoge waterstand. Ze zijn afgezet met rode linten en er vinden extra controles plaats. Om extra belasting te voorkomen en de hulpdiensten de ruimte te geven, verzoeken we u om weg te blijven. Zo voorkomen we onveilige situaties. 

Zondag 18 juli 18.00 uur: Persconferentie Veiligheidsregio om 19.00 uur

Om 19.00 uur is er een persconferentie waar de voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, de Regionaal Operationeel Leider van het calamiteitenteam en een vertegenwoordiger van het Waterschap spreken over het hoogwater in Limburg-Noord. Zij zullen toelichting geven op de actuele situatie. Deze persconferentie is om 19.00 uur live te volgen zijn via de website van Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Zondag 18 juli 16.00 uur: Pas op met maaswater: mogelijk verontreinigd

Verkoeling zoeken met het warme weer vandaag is erg verleidelijk. Pas op met maaswater. Het maaswater kan mogelijk verontreinigd zijn. Wij roepen daarom op om uw verkoeling ergens anders te zoeken. Bent u wel in contact geweest met maaswater? Was dan goed uw handen en huid met ruim water en zeep.

Zondag 18 juli 15.05 uur: Intrekkingsbesluit Noodverordening Hoogwater

De voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft de Noodverordening Hoogwater ingetrokken.

Zondag 18 juli 15.00 uur: Videoboodschap Burgemeester Rianne Donders - de Leest

Een kort bericht van burgemeester Rianne Donders - de Leest aan de inwoners van Roermond over het hoogwater:

Zondag 18 juli 14.50 uur: Praktische tips voor terugkeer inwoners geëvacueerd gebied Hambeek en Hammerveld

Heeft u uw woning tijdelijk moeten verlaten en keert u terug naar huis? Controleer of er problemen zijn met uw gas- en elektriciteitsinstallatie en/of toestellen.

Handige tips:

Zondag 18 juli 13.15 uur: Checklist voor terugkeer naar huis

Zojuist is bekend geworden dat de bewoners van de evacuatiegebieden Hambeek en Hammerveld weer naar huis mogen. Om ervoor te zorgen dat u als bewoner van dit gebied veilig terug naar huis kunt keren, hebben we een checklist opgesteld met de belangrijkste zaken voor nu. Houd onze website in de gaten voor nog meer tips/aandachtspunten.

 • Controleer altijd uw gas- en elektriciteitsinstallatie (ook als er geen sprake is van wateroverlast)
 • Maak voordat u begint met opruimen foto’s van de eventuele schade, voor uw verzekeraar.
 • Zet geen alternatieve stroomvoorziening op uw woning i.v.m. koolmonoxidevergiftiging.
 • Pomp uw kelder nog niet leeg. Wacht met het leegpompen tot het hoge water volledig verdwenen is. Wanneer uw de kelder eerder leegpompt ontstaat er druk van het water buiten de woning. Hierdoor ontstaat er een groter risico op schade.

Zondag 18 juli 12.45 uur: Bewoners evacuatiegebied Hambeek en Hammerveld mogen weer naar huis

We hebben zojuist groen licht gekregen dat Hambeek en Hammerveld vrijgegeven zijn. De bewoners van de evacuatiegebieden Hambeek en Hammerveld mogen vanaf nu weer naar huis. 

Let op: heeft u schade? Maak voordat u begint met opruimen foto’s van de schade voor uw verzekeraar.
Houd de website, de facebookpagina en/of twitter van de gemeente Roermond in de gaten voor de laatste informatie.  

Zondag 18 juli 12.40 uur: Andersonweg en deel van Maastrichterweg weer open!

Na inspectie is gebleken dat de Andersonweg en een deel van de Maastrichterweg weer veilig en toegankelijk is voor verkeer. De weg is open. 
Houd deze pagina, de facebookpagina en/of twitter van de gemeente Roermond in de gaten voor de laatste informatie.

Zondag 18 juli 12.15 uur: Voorkom extra belasting van dijken

Dijken zijn geliefde plekken om te wandelen. De dijken hebben het op het moment al zwaar met de hoge waterstand. Voorkom schade en verzakking van de dijken en ga ergens anders wandelen.

Zondag 18 juli 11.40 uur: Persconferentie Veiligheidsregio om 12.00 uur

Om 12.00 uur is er een persconferentie waar de voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, de Regionaal Operationeel Leider van het calamiteitenteam en een vertegenwoordiger van het Waterschap spreken over het hoogwater in Limburg-Noord. Zij zullen toelichting geven op de actuele situatie. Deze persconferentie is om 12.00 uur live te volgen zijn via de website www.vrln.nl.

Zondag 18 juli 11.30 uur: Geen waterrecreatie mogelijk

Let op, er is nog steeds sprake van hoogwater in de Maas, Roer en andere rivieren en beken. Hierdoor is de waterkwaliteit (nog) niet veilig. Recreatie op het water is daarom niet toegestaan. Dit is en blijft gevaarlijk! Ook geldt er een vaarverbod. Voor uw eigen veiligheid en gezondheid verzoeken we u om zich hieraan te houden. 

Zondag 18 juli 10.27 uur: Stand van zaken rondom terugkeer woning

We begrijpen dat er veel mensen zijn die vragen hebben over wanneer ze weer terug naar huis mogen. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een veilige terugkeer. Zondagochtend is een team dijkinspecteurs van Waterschap Limburg gestart met het beoordelen van de dijken. Zij bekijken of het veilig is voor de bewoners om terug te keren. De dijken hebben langere tijd veel water te verduren gehad, waardoor ze beschadigd of verzwakt kunnen zijn. Nu het water zakt, verdwijnt de tegendruk van het water waardoor er kans is op schade. Voordat bewoners veilig kunnen terugkeren is deze inspectie noodzakelijk. De inspecteurs zijn begonnen in Echt-Susteren en volgen de Maas in noordelijke richting. Op basis van de inspectie besluiten we wanneer bewoners terug naar hun huizen mogen. Zodra u veilig terug kunt naar uw woning, zullen wij dat communiceren. Houd de website en/of de facebookpagina van de gemeente Roermond in de gaten voor de laatste informatie.

Zondag 18 juli 10.25 uur: Hoogwater situatie nog niet voorbij

De buien zijn voorbij en de zon schijnt, maar de situatie rondom het hoge water is nog onveranderd. We bevinden ons nog steeds in een crisissituatie. Momenteel hebben we te maken met een langgerekt plateau. Dit betekent dat het waterpeil voor een lange periode op een hoog peil blijft. De druk op de dijken blijft daardoor nog lang aanhouden. 

Zondag 18 juli 9.50 uur: Nepnieuws

We krijgen signalen dat er veel nepnieuws wordt verspreid. Raadpleeg alleen de officiële kanalen:

Zondag 18 juli 9.35 uur: Pomp kelders nog niet leeg

Heeft u wateroverlast in de kelder? Wacht dan met het leegpompen tot het hoge water volledig verdwenen is. Wanneer uw de kelder eerder leegpomt ontstaat er druk van het water buiten de woning. Hierdoor ontstaat er een groter risico op schade.

Zaterdag 17 juli 20.25 uur: Alternatieve route van Herten naar Roermond

Inwoners van Herten kunnen op dit moment via het Ei van Sint Joost en de A73 naar Roermond rijden. Dit is het alternatief voor de reguliere route via de Maastrichterweg, aangezien deze is afgesloten. 

 

Zaterdag 17 juli 19.30 uur: Bioscoop, casino en horeca op Kazerne voorterrein dicht

Jack’s Casino, bioscoop Foroxity en de horecagelegenheden op het Kazerne voorterrein sluiten vandaag rond 20.00 uur. Ze blijven ook morgen de hele dag gesloten. Zo voorkomen we dat hier bezoekers naartoe komen. Zoals vandaag al eerder bekend gemaakt hoeven bewoners in dit gebied hun woning niet te verlaten.

Zaterdag 17 juli 17.45 uur: Piek houdt waarschijnlijk aan tot zondagochtend

De verwachting is nu dat de hoogwater piek in Roermond tot zondagochtend vroeg aanhoudt.
Let op: deze prognose gebeurt op basis van berekeningen. Informatie kan dus nog wijzigen.

Zaterdag 17 juli 17.00 uur: Geëvacueerde inwoners kunnen vanavond nog niet naar huis 

Iedereen die afgelopen dagen geëvacueerd is, kan zaterdagavond nog niet naar huis. Het lang aanhoudende hoogwater kan dijken en kades verzwakken of doen bezwijken. De waterstand wordt nauwlettend in de gaten gehouden. In de geëvacueerde gebieden is 24 uur toezicht. Ook zijn de gebieden afgezet. Zo gauw u veilig terug kunt naar uw woning, communiceren we dat in deze liveblog en op onze facebookpagina.

Zaterdag 17 juli 14.45 uur: Geen evacuatie inwoners Willem Alexanderhaven

Vanmiddag om 12.00 uur is er tijdens de persconferentie een toelichting gegeven op de huidige hoogwater situatie. Daar kwam het gebied rondom de Willem Alexanderhaven ter sprake. Er is momenteel geen aanleiding om de inwoners van dit gebied te evacueren. De verwachting is dat dit gebied niet volledig omringd wordt door water, maar dat er een minimale hoeveelheid water zal zijn. Mocht de situatie veranderen, dan communiceren we dat via onze website. 

Zaterdag 17 juli 14.30 uur: Persconferentie Veiligheidsregio om 19.00 uur

Om 19.00 uur is er een nieuwe persconferentie waar de voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, de Regionaal Operationeel Leider van het calamiteitenteam en een vertegenwoordiger van het waterschap spreken. Zij zullen toelichting geven op de actuele situatie en er is aansluitend gelegenheid om kort vragen te stellen. Deze persconferentie is om 19.00 uur live te volgen zijn via de website van Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Zaterdag 17 juli 14.20 uur: Burgemeester Donders bezoekt geëvacueerde bewoners  

Burgemeester Donders heeft vanmiddag opnieuw de opvanglocatie in de Jo Gerrishal bezocht. Daar heeft ze de geëvacueerde bewoners een hart onder de riem gestoken.

Zaterdag 17 juli 14.00 uur: Hoogwaterpiek bereikt in Roermond. Prognose: duurt tot zondag 06.00 uur

Op dit moment is de piekstand van het hoogwater bereikt. Volgens de huidige berekeningen duurt de hoogwaterpiek in Roermond tot zondag 18 juli 06.00 uur. Let op: dit is een update op basis van berekeningen. De informatie kan dus nog wijzigen. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Zaterdag 17 juli 12.45 uur: Kom niet naar het rampgebied

We zien veel mensen die bij de rampgebieden komen kijken. Met name bij het Designer Outlet. De politie is ter plaatse om de veiligheid te handhaven. We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen. Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden. Mochten mensen zich hier niet aan houden, kunnen er boetes uitgedeeld worden.

Zaterdag 17 juli 11.20 uur: Update hoogwater continu gemonitord

Naast de geëvacueerde gebieden worden ook de gebieden rondom de Willem Alexanderhaven en de wijk Kapel in ‘t Zand extra goed in de gaten gehouden. We monitoren de situatie continu. Houd deze pagina en/of de facebookpagina van de gemeente Roermond in de gaten voor de laatste informatie.

Zaterdag 17 juli 11.15 uur: Bescherming Designer Outlet

Het Designer Outlet krijgt mogelijk te maken met wateroverlast. Daarom zijn er initiatieven om het Designer Outlet te beschermen. Er worden onder andere big bags gevuld en geplaatst. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Zaterdag 17 juli 11.00 uur: Videoboodschap Burgemeester Rianne Donders - de Leest

Een kort bericht van burgemeester Rianne Donders - de Leest aan de inwoners van Roermond over het hoogwater:

Zaterdag 17 juli 9.00 uur: Hoogwater continu gemonitord

Roermond heeft nog steeds te maken met stijgend water. Een spannende situatie, daarom monitoren we de situatie continu. Met name het gebied rondom de Willem Alexanderhaven wordt extra goed in de gaten gehouden. Houd deze pagina en/of de facebookpagina van de gemeente Roermond in de gaten voor de laatste informatie. 

Zaterdag 17 juli 8.15 uur: Blijf weg uit rampgebieden

We zien veel mensen die bij de rampgebieden komen kijken. We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen. Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden. Mochten mensen zich hier niet aan houden, kunnen er boetes uitgedeeld worden.

Zaterdag 17 juli 5.15 uur: Andersonweg en deel van de Maastrichterweg afgesloten

De Andersonweg en een deel van de Maastrichterweg is afgesloten vanwege wateroverlast en een onveilige verkeerssituatie. Defensie is ter plekke bezig met het plaatsen van zandzakken. Het verkeer zal worden omgeleid.

Vrijdag 16 juli 20.00 uur: Premier Rutte bezoekt Roermond

Burgemeester Donders ontvangt premier Mark Rutte en gouverneur Johan Remkes in Roermond. Zij bezoeken de Roerkade waar ze spreken met hulpdiensten, waaronder medewerkers van de brandweer, politie, defensie en het waterschap. Daarna brengen ze een bezoek bij de opvanglocatie, waar onze inwoners die hier worden opgevangen een hart onder de riem wordt gestoken.

Vrijdag 16 juli 19.58 uur: Weekmarkt afgelast

De weekmarkt gaat zaterdag 17 juli niet door. Dit komt omdat de marktkooplieden de parkeerplaatsen aan de Looskade en bij het appartementencomplex Arlo niet kunnen gebruiken. 

Vrijdag 16 juli 18.30 uur: Geëvacueerde inwoners kunnen vanavond nog niet naar huis

Alle inwoners die donderdag en vrijdag geëvacueerd zijn, kunnen vrijdagavond nog niet terugkeren naar hun woning. Het lang aanhoudende hoogwater kan dijken en kaders verzwakken of doen bezwijken. De waterstand wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Zo gauw u veilig terug kunt naar uw woning, zullen wij dat communiceren. Houd onze website www.roermond.nl in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Vrijdag 16 juli 17.30 uur: Extra noodverordeningen van kracht

De voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft twee nieuwe noodverordeningen ingesteld. Deze noodverordeningen zijn nodig om te kunnen evacueren en om ramptoeristen te weren.

Vrijdag 16 juli 14.45 uur: Evacuatie deel bedrijventerrein Willem-Alexander

We zijn gestart met de evacuatie van een deel van bedrijventerrein Willem-Alexander. Het gaat om het deel dat het laagste ligt. De bedrijven aldaar worden nu benaderd. Er is nu geen aanleiding om andere gebieden ook te evacueren. We monitoren de situatie continu. Houd deze website of de facebookpagina van de gemeente Roermond in de gaten voor de laatste informatie. 

Vrijdag 16 juli 14.30 uur: Persconferentie Veiligheidsregio Limburg-Noord

VieCuri Medisch Centrum en Veiligheidsregio Limburg-Noord organiseren samen een persconferentie over deze evacuatie. Burgemeester Antoin Scholten (voorzitter Veiligheidsregio Limburg-Noord) en IJsbrand Schouten (voorzitter Raad van Bestuur VieCuri Medisch Centrum) geven hier een toelichting op dit besluit. Ook geeft Veiligheidsregio Limburg-Noord de laatste stand van zaken wat betreft hoogwater.

Bekijk hier de persconferentie terug via het Youtubekanaal van Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Vrijdag 16 juli 14.15 uur: Parkeergarage Kazerneplein moet per direct ontruimd worden

De parkeergarage Kazerneplein moet zo snel als mogelijk ontruimd worden in verband met hoogwater. Wie daar een auto geparkeerd heeft staan, moet die nu weg halen en elders parkeren. Alternatieve parkeerplek is de parkeerplaats van het Waterschap Limburg aan de Maria Theresialaan tegenover de Moutfabriek. 

Vrijdag 16 juli 13.00 uur: Blijf weg uit rampgebieden

We zien veel mensen die bij de rampgebieden komen kijken. We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen. Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden. Mochten mensen zich hier niet aan houden, kunnen er boetes uitgedeeld worden.

  Vrijdag 16 juli 07.20 uur: L1 calamiteitenzender voor onze regio

  L1 is vanaf 07.00 uur ook calamiteitenzender voor Veiligheidsregio Limburg-Noord, naast Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De Veiligheidsregio Limburg-Noord komt op L1 Radio elk kwartier met een update over de ontwikkelingen. Stem af op L1 Radio FM 95.3 of FM 100.3 of volg een van de andere kanalen van L1. Online kunt u L1 radio via deze link beluisteren.

  Vrijdag 16 juli 05.30 uur: Zeer dringend verzoek tot evacuatie

  Gisteren zijn alle inwoners in Hambeek noord en zuid verzocht om vóór 11 uur hun woning te verlaten in verband met dreigend hoogwater. Dit tijdstip is vervroegd naar 7 uur vanochtend. Inwoners die géén plek hebben om naar toe gaan, kunnen terecht bij de opvanglocatie sporthal Jo Gerris. We verzoeken inwoners zéér dringend om aan deze oproep meteen gehoor te geven. 
  De ME en politie controleren het gebied van deur tot deur.

  Vrijdag 16 juli 05.30 uur: Publieksnummer geopend

  Vanaf vrijdagochtend 16 juli 05.45 uur is voor de Veiligheidsregio Limburg-Noord, naast de publieksinformatienummers van de gemeenten, het algemene publieksnummer 0800-1351 beschikbaaar voor informatie over hoogwater en wateroverlast. Voor actuele informatie over de Veiligheidsregio Limburg Noord kijk in het liveblog op vrln.nl/calamiteit.

  Vrijdag 16 juli 00.30 uur: Sluiting Designer Outlet Roermond

  Vanwege de hoogwaterstanden en de reguliere bezoekersaantallen van het Designer Outlet Roermond heeft de Veiligheidsregio Limburg Noord uit voorzorg besloten het Designer Outlet Roermond te sluiten tot maandag 19 juli 2021. Bekijk hier de noodverordening (Pdf, 2 MB).

  Donderdag 15 juli 21.00 uur:  Noodverordening hoogwater

  Donderdag 15 juli 17.00 uur:  Evacuatie gebied ten noorden en zuiden van de Hambeek 

  De gebieden ten noorden en zuiden van de Hambeek worden vanavond geëvacueerd. Als u geen opvanglocatie heeft, kunt u terecht in Sporthal Jo Gerris, Achilleslaan 2a. Kijk voor meer informatie in deze bewonersbrief/buurtpost.

  Donderdag 15 juli 15.30 uur: Livestream persconferentie Veiligheidsregio

  Bekijk hier de persconferentie van Veiligheidsregio Limburg-Noord

  Donderdag 15 juli 14.47: Zandzakken beschikbaar op drie locaties 

  Er zijn zandzakken beschikbaar op de volgende locaties:

  • Swalmen: Parkeerplaats Beeckerhof.
  • Roermond: Pappelhof (nabij Kapel in 't Zand).
  • Roermond-Herten: Carpoolplek Maastrichterweg. 

  Let op: het zand moet nog in de zakken geschept worden. Neem zelf een schep mee. Het heeft alleen zin om zandzakken te gebruiken in de buitenste gebieden aan het water

  Donderdag 15 juli 14.45 uur: Veelgestelde vragen over wateroverlast

  Via deze pagina vindt u veelgestelde vragen over het wateroverlast. Deze pagina wordt constant bijgewerkt.

  Donderdag 15 juli 14.30 uur: Persstatement Burgemeester Rianne Donders - de Leest

  “Ook Roermond ontkomt niet aan de gevolgen van het hoogwater. Op dit moment gaan we er vanuit dat we inwoners in het gebied ten noorden en zuiden van de Hambeek zullen moeten evacueren later vandaag. Mijn oproep aan de mensen in dit gebied is dan ook: bereid je voor op een mogelijke evacuatie. Om 15.30 uur is er een persconferentie waarin meer bekend zal worden. Indien er in de tussentijd nieuwe informatie beschikbaar is, zullen wij dat communiceren. Volg hiervoor de media.” Bekijk de kaart.

  Wees alert

  Houd onze communicatiekanalen in de gaten zodat u tijdig maatregelen kunt nemen:  

  Blijf veilig

  We vragen iedereen om weg te blijven van snelstromende beken en rivieren. Ga niet kijken vanwege de kans op verzakkingen, maar ook om hulpdiensten niet te hinderen. 

  Uw Reactie
  Uw Reactie