Corona

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor onze dienstverlening. Lees hier meer informatie.
Een actueel overzicht van belangrijke updates vindt u in ons liveblog

Extra hulp voor blinden en slechtzienden op busstation Roermond

Blinde mensen

Binnenkort draait op het busstation bij het NS station Roermond een systeem dat blinden en slechtzienden helpt om bij station Roermond de juiste bus te vinden. “We willen dat in Roermond iedereen volop kan meedoen”, vertelt wethouder Marianne Smitsman, “en dat geldt uiteraard ook voor blinden en slechtzienden.” Mobiliteit is daarbij een belangrijk aandachtspunt”, vult wethouder Evers aan,” en toen we hoorden dat dit systeem in de metro van Barcelona en New York City goed werkt, besloten we het naar Roermond te halen.”

Het systeem werkt met een soort QR-code die van grote afstand te scannen is. Zodra de telefoon de code herkent, wordt een tekst voorgelezen over de situatie. Gebruikers krijgen bijvoorbeeld informatie over de plek waar de bus staat, hoe ze daar naartoe moeten lopen en wat vertrek- en aankomsttijden zijn. Het systeem werkt naast de standaard geleidelijn en paaltjes waarmee de busperrons te vinden zijn. 

In nauwe samenwerking met NS, Arriva, Bartiméus en Koninklijke Visio (expertisecentra voor slechtziende en blinde mensen) en het Gehandicaptenplatform van Roermond gaan we het systeem uitrollen bij het busstation in Roermond. De verwachting is dat eind oktober het systeem beschikbaar is voor alle blinden en slechtzienden die gebruik maken van het busstation. 

De invoering van het systeem met de naam Wayfinding, passend bij het UN-verdrag over inclusie dat de gemeente Roermond ondertekende, wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Provincie Limburg en gemeente Roermond. Blinden en slechtzienden die feedback willen geven op het systeem in Roermond, kunnen zich melden via station@roermond.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie