Samen bewegen tijdens Alzheimer week in Roermond

Samen bewegen met een potje ‘jeu de boules’ (foto: Kees Spapens, Dementievriendelijk Roermond)

Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Rond deze dag organiseert Dementievriendelijk Roermond voor de derde keer een Wereld Alzheimer Week. Dit jaar staat deze in het teken van ‘Samen bewegen’. De hele week worden activiteiten georganiseerd voor mensen met dementie, hun naasten en iedereen die geïnteresseerd is.

Dementievriendelijk Roermond zorgt samen met alle partners voor een afwisselend programma. Iedere Roermondenaar kan meedoen aan deze week. Wethouder Marianne Smitsmans: ”Mensen met dementie komen zelf niet zo gemakkelijk in beweging. Ik nodig iedereen uit om hen over de drempel te helpen en samen in beweging te komen. Tijdens deze week is daarvoor genoeg inspiratie te vinden!”

Het programma staat op dementievriendelijkroermond.nl. Bijna alles is gratis en zonder aanmelding toegankelijk.

Wat is er zoal te doen?

Samen bewegen is belangrijk voor mensen met dementie. Bewegen maakt de kans op het krijgen van dementie kleiner. Tijdens de Wereld Alzheimer Week kan men kijken, luisteren en vooral meedoen met allerlei activiteiten. Zo zijn er een leestafel en een foto-expositie over dementie, verschillende workshops, een historische wandeling door Roermond en een museumrondleiding. Verder kan men terug in de tijd met een retro-lunch of muziek uit de jaren zestig. En natuurlijk ook meedoen met gymnastiek, stijldansen, balansoefeningen en demonstraties.

Beweegdemonstraties

Op zaterdagmiddag 21 september vinden demonstraties plaats van allerlei beweegactiviteiten i.s.m. de Sportservice Roermond. Wethouder Marianne Smitsmans en professor Frans Verhey van het Alzheimer Centrum Limburg geven hier de aftrap. Volgens Verhey lopen mensen die regelmatig bewegen, minder kans op dementie: “Mensen met een ruim sociaal netwerk hebben ook minder kans op dementie. Samen bewegen dus, ook op 21 september!”

Dementievriendelijk Roermond

Sinds 2015 zet Dementievriendelijk Roermond zich in voor een samenleving waar mensen met dementie op een fijne manier zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen. Het is een initiatief van de gemeente Roermond, Alzheimer Nederland – afdeling Midden-Limburg, het Alzheimercentrum Limburg en Hulp bij Dementie. In 2018 won dit Roermondse initiatief de Europese Vorsorgepreis. Dementievriendelijk Roermond is een beweging waarin de medewerking van iedereen welkom is. Zo hebben de woningcorporaties, ECI Cultuurfabriek, meerdere horecaondernemers en de bibliotheek zich al aangesloten.

Mede mogelijk gemaakt door

Dementievriendelijk Roermond maakt de Wereld Alzheimer Week mogelijk samen met Servicepunt Zjwame, Bibliotheek Bibliorura, Cox & Co, Sportservice Roermond, MET ggz, Vrijwilligerscentrale Roermond Wel.kom, Burgerkracht Limburg, VVV Midden-Limburg, De Graasj, Dansschool Marie-Paul, ’t Paradies, Cuypershuis, Rabobank, Logopedica en Praktijk Breukers.

Uw Reactie
Uw Reactie