Carin Venbrucx Procesbegeleider van Ontmoeting de Graasj

Ontmoeting de Graasj

Ontmoeting de Graasj

Carin vertelt enthousiast over 'De Ontmoeting'. Iedere woensdagochtend en vrijdagmiddag organiseert zij een ontmoeting voor mensen met geheugenproblemen/dementie en mantelzorgers.

Bij De Ontmoeting staat het ontmoeten centraal. De ochtend en middag biedt mensen met geheugenproblemen/dementie en mantelzorgers een moment om samen te praten, ervaringen te delen, elkaar tips te geven, vriendschappen te sluiten of samen even te ontspannen. Er is altijd een casemanager van hulp bij Dementie en leden van het SBD (Sociaal Benadering Dementie) team aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. 

Wekelijkse activiteit

Er wordt wekelijks een extra activiteit georganiseerd die aansluit bij de behoefte van de bezoekers. Dit zijn activiteiten zoals spellen spelen, koersbal, kaarten, workshop vilten/cadeau doosjes maken, darten, beweegactiviteiten zoals stoel yoga, dansen, muziekactiviteit zoals silent disco. De bezoekers kiezen zelf of ze ergens aan mee doen of niet.

De ochtend van dit interview, zitten de bezoekers in vijf groepjes die allemaal iets anders doen. Cadeaudoosjes maken, rummikub spelen, bridgen, toepen en kletsen. Carin gaat in op de behoeftes van de bezoekers en probeert vragen zoveel mogelijk te beantwoorden. Hierbij wordt ze ondersteund door een stagiaire en vrijwilligers.

Contacten in de buurt

Zo was er een tijdje geleden een groepje heren die graag jeu de boules wilden spelen. Zo snel heb je dat niet geregeld. Carin heeft contact gelegd met Boccia Roermond, een spel dat lijkt op jeu de boules en deze vereniging geeft binnenkort een demonstratie tijdens de Ontmoeting. Belangstellenden kunnen hierna lid worden van Boccia Roermond. Zo worden bezoekers doorverwezen en attent gemaakt op verenigingen die er in Roermond zijn en waar ze aan deel kunnen nemen. Zo is dit ook met stoelyoga gegaan.

Ontmoeting de Graasj is een veilige plek die er voor probeert te zorgen dat de bezoekers hun plekje binnen de maatschappij behouden, ondanks een diagnose dementie. 

Op dit moment zijn er zeker 100 bezoekers waarvan ongeveer de helft regelmatig naar de Graasj komt. 

Iedereen is welkom

Iedereen is welkom bij Ontmoeting De Graasj. Alle bezoekers worden altijd persoonlijk begroet en krijgen een naamkaartje met hun voornaam (hiermee maken we geen onderscheid en is iedereen hetzelfde). De casemanagers en collega's van het SBD team zorgen er mede voor dat de bezoekers goed kunnen aansluiten bij elkaar. Het is een laagdrempelige ochtend/middag. Er wordt gekeken naar de mens en naar de mogelijkheden. De bezoekers zijn erg enthousiast en gaan met een glimlach op hun gezicht naar huis. 

"Zelfs een bezoekster die rustig aanwezig is en zich niet zo snel uit, gaf spontaan en enthousiast aan dat ze zich zo welkom voelde bij Ontmoeting De Graasj".

Samenwerking 

Carin werkt samen met casemanagers van Hulp bij Dementie en met leden van het SBD team (Sociaal Benadering Dementie). Zij verwijzen inwoners ( of mensen die zij begeleiden) naar De Ontmoeting of spreken met hun af in de Graasj, tijdens de Ontmoeting. 

Zij ondersteunen ons door mensen te ontvangen, hulp te bieden bij het contact maken met andere bezoekers en eventuele vragen te beantwoorden van de bezoekers.

Verbinden

Door de contacten bij Ontmoeting De Graasj ontstaan vriendschappen tussen mantelzorgers onderling maar ook tussen mensen met geheugenproblemen/dementie. Een aantal bezoerkers hebben een  whatsapp groep gevormd, waarin ze elkaar op de hoogte houden. Er worden samen uitstapjes gemaakt en er is een groep bezoekers die samen bij Resto van Harte gaan   eten. 

"Ontmoeting De Graasj verbindt"

Bridgen 

Ook kunnen mensen met geheugenproblemen bridgen  bij Ontmoeting De Graasj.. Dit is bridgen voor mensen die niet meer bij de bridgeclub kunnen of willen spelen, omdat het te snel gaat, het te lang duurt of omdat ze af en toe wat meer tijd nodig hebben. Het spel wordt gespeeld zoals het moet, met af en toe een klein beetje hulp, en zonder arbiter. Enkele vrijwilligers begeleiden de bridgegroep.

Er is nog plek voor mensen die graag willen bridgen in een ontspannen en gezellige sfeer en niet meer in competitieverband. U bent van harte welkom om te komen bridgen.

Meer weten?

Kom een keer langs op woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur of op vrijdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur.

De Graasj ligt in de Knevelsgraafstraat 21 te Roermond. Klik op deze linkexterne-link-icoon voor meer informatie. U kunt ook contact opnemen met Carin via ontmoeting@degraasjroermond.nl of via telefoon 06 81955265.