daycare iconOpvang vluchtelingen

Gemeenten, veiligheidsregio’s en andere betrokken partijen werken samen met de Rijksoverheid om vluchtelingen uit Oekraïne veilige en humane opvang te bieden. Ook in onze gemeente bieden we opvang aan Oekraïense vluchtelingen. De toewijzing van vluchtelingen verloopt via de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Opvanglocaties in Roermond

 

De opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente zijn:

 • Appartementencomplex La Tour
  Wilhelminasingel 5
  6041 CH Roermond
  Biedt plaats aan 200 Oekraïense vluchtelingen.
 • Voormalig klooster Heinsbergerweg
  Heinsbergerweg 190
  6045 CL Roermond
  Biedt plaats aan 50 Oekraïense vluchtelingen.
 • Hotel Asselt
  Oude baan 6
  6071 NP Swalmen
  Telefoon: 06 11261928 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur)
  Biedt plaats aan 70 Oekraïense vluchtelingen.

Hoelang blijven de opvanglocaties geopend?

De opvanglocaties La Tour en het voormalig klooster aan de Heinsbergerweg zijn open tot 1 januari 2024. De opvanglocatie Hotel Asselt is geopend tot 1 november 2023. 

Kunnen vluchtelingen zich inschrijven bij de gemeente?

Nee, vluchtelingen kunnen zich niet spontaan op deze locaties melden. De toewijzing van vluchtelingen loopt via Veiligheidsregio Limburg-Noord. 

Moet een vluchteling zich inschrijven bij de gemeente?

Vluchtelingen uit Oekraïne die hun identiteit, herkomst of rechtmatig verblijf in Oekraïne kunnen aantonen, kunnen zich registreren in de gemeente waar zij opgevangen worden. Dit kan bijvoorbeeld met een paspoort, geboorteakte of verblijfspapieren. Door zich in te schrijven in de basisregistratie personen (BRP) krijgen zij een burgerservicenummer (BSN). Daarmee hebben zij recht op bepaalde voorzieningen in Nederland, zoals onderdak, levensonderhoud, medische zorg en onderwijs. Bij vluchtelingen uit Oekraïne zonder de juiste documenten start de gemeente een aanvullend herkomst- en identificatieproces. Inschrijven bij de gemeente Roermond kan via www.roermond.nl/inschrijven

Meer informatie