Snelle fietsroute noord-zuid

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Ambtelijke organisatie » Snelle fietsroute noord-zuid

Snelle fietsroute noord-zuid

Voorbereiding snelle fietsroute noord-zuid van start!

De gemeente Roermond start met het project Snelle Fietsroute Noord-Zuid. Bij de voorbereiding van dit project krijgt de gemeente Roermond hulp van adviesbureau Kragten B.V.

Het verbeteren van de wegen voor auto’s kreeg de afgelopen jaren veel geld. Voor het verbeteren van fietspaden is dit niet het geval, terwijl juist het gebruik van de elektrische fiets toeneemt. De gemeente Roermond vindt het daarom nodig om extra aandacht te geven aan het verbeteren van fietspaden. Met de regio en de provincie Limburg werken we samen om een speciaal soort fietspad aan te leggen. Dit fietspad noemen we een snelle fietsroute, en deze loopt in noord-zuid richting van Linne naar Beesel.

Wat houdt het project in?

Het project betekent dat in stappen een snelle fietsverbinding wordt aangelegd. Klik op de fietskaart, waarop de ligging van de fietsverbinding in rode kleur is aangegeven. Het doel is om een veilige, makkelijke, leuke, snelle en slimme verbinding voor fietsers te maken door Roermond richting Venlo en Sittard. Hiermee probeert de gemeente Roermond het gebruik van de (elektrische) fiets aantrekkelijker te maken. Het project ontstaat onder meer met geld dat de gemeente Roermond ontvangt van de provincie Limburg. De totale voorbereiding en bouw kost bijna 3 jaar.

Fasering project

Het project bestaat uit een aantal fasen, te weten

  1. Onderzoek naar de ligging en opstellen van een communicatieplan
  2. Opstellen van het ontwerp
  3. Opstellen van het voorlopig plan en tekeningen
  4. Opstellen van het definitieve plan en tekeningen
  5. Zoeken van een aannemer zoeken en geven van de opdracht voor het werk

Wat komt aan bod tijdens het onderzoek naar de ligging?

De beantwoording van een aantal vragen staat hierbij centraal.  Is de snelle fietsroute haalbaar? Kan de snelle fietsroute gemaakt worden op de voorgestelde locatie? En tot slot wat kost het om een zo goed mogelijke verbinding aan te leggen? Verder wil de gemeente Roermond de snelle fietsroute via goede communicatie met werkgevers, bedrijven en de toekomstige gebruikers op de ‘mentale kaart’ zetten. De toekomstige gebruikers zijn werknemers die tot ongeveer 15 kilometer van het werk wonen en de bestaande fietsers.

Aan welke eisen moet de snelfietsroute voldoen?

  • veilig fietsen, onder andere door het verminderen van hindernissen op de route en door het hebben van ‘slimme’ fietspadverlichting. De sociale veiligheid speelt ook een rol, bijvoorbeeld door het opnemen van zoveel mogelijk (door)zicht bij tunnels.
  • makkelijker fietsen, onder andere door het verminderen van extra lichamelijke inspanning. De route moet zo vlak mogelijk zijn, met zo weinig mogelijk last van stoppen en van het overige verkeer.
  • leuker fietsen, onder andere door het opnemen van schuilgelegenheden.
  • sneller fietsen, onder andere door het verminderen van vertragingen.
  • en slimmer fietsen, onder andere door het plaatsen van goede bewegwijzering.

Meer informatie?

Mocht u meer informatie willen hebben over dit project dan kunt u contact opnemen met de projectleider, dhr. R.Rosenboom telefonisch bereikbaar onder (0475) 359 261 of via e-mail robrosenboom@roermond.nl