Voorkom een te hoge rekening bij rioolverstopping

11 april 2023
Nieuwsbericht

Malafide rioolontstoppers maken steeds vaker misbruik van acute rioolproblemen, met een te hoge rekening als gevolg. Rekeningen tussen de €500 tot €2500 voor een uurtje werk zijn geen uitzondering. In dit bericht geven we tips om oplichting te voorkomen.

Is uw riool verstopt?

Kijk dan eerst op onze website om te achterhalen of u de gemeente moet bellen of niet.

Zit de verstopping op uw eigen terrein, dan moet u het probleem zelf oplossen. Dat kan door het inschakelen van een rioolontstoppingsbedrijf.

Google-zoekresultaten

Een belangrijke reden waarom dubieuze ontstoppers worden gebeld, is dat ze vaak als eerste getoond worden door Google. En wanneer uw toilet overloopt, heeft u meestal geen zin om heel uitgebreid onderzoek te doen. U belt dus de eerste site die betrouwbaar lijkt, vaak een 085-nummer. En soms staat uw woonplaats in de advertentie genoemd om te suggereren dat het bedrijf in de buurt zit.  

Voor de malafide ontstoppers is het geen enkel probleem om op Google bovenaan te staan bij de advertenties. Wanneer je namelijk 1000 euro rekent voor een klus van bijvoorbeeld 150 euro, houd je ruim voldoende budget over om te adverteren op Google. Hoewel Google begin dit jaar al meerdere malafide websites blokkeerde, blijven de foute bedrijven onder steeds wisselende namen terugkeren.  

Betrouwbaar bedrijf?  

Wilt u meer zekerheid dat u kiest voor een betrouwbare rioolontstopper? Kijk dan in eerste instantie naar lokale en regionale bedrijven die ook daadwerkelijk hier gevestigd zijn. 

Let op ook op de opbouw van het tarief. Dit bestaat normaalgesproken uit een vast starttarief inclusief voorrijkosten, het eerste half uur arbeidsloon, gebruik van al het noodzakelijke materieel (verenmachine met spiralen, een hogedrukmachine en klein gereedschap) en BTW. Buiten de reguliere werktijden van maandag tot en met vrijdag moet u rekening houden met een toeslag van 50% tot 100% voor het deel arbeidsloon. In 95% van de gevallen kan de verstopping worden opgelost in het eerste half uur. Wanneer de monteur meer tijd nodig heeft, dan wordt dit eerst met de klant besproken. Pas daarna zal hij verder gaan met zijn werkzaamheden. Deze extra tijd wordt verrekend in delen van 15 minuten of in veel gevallen zelfs in kleinere tijdseenheden. Er wordt geen meterprijs voor gebruik van materieel in rekening gebracht. Eventuele vervolgwerkzaamheden zoals een camera-inspectie of reparatie van uw riool worden altijd vooraf besproken of door middel van een offerte inzichtelijke gemaakt.

Opgelicht

Bent u toch opgelicht? Meld dit bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Wanneer u de malafide rioolontstopper hebt gevonden via een Google-advertentie, meld dit dan ook bij Google, zodat zij een onderzoek kunnen starten naar de website.

Voorkom verstoppingen!

Rioolverstoppingen ontstaan vaak door de volgende zaken in het riool:

  • Vetten
  • Bouwpuin
  • Hygiënische doekjes: Op de verpakking van hygiënische doekjes staat soms vermeld dat ze afbreekbaar zijn, het afbreekproces kan echter jaren duren. Op het moment dat u het doekje doorspoelt komt het in zijn geheel in uw riool terecht en spoelt het ook in zijn geheel via het gemeentelijk riool naar de waterzuivering. Dit brengt veel verstoppingen en dus reinigingskosten met zich mee.

Voorkom een rioolverstopping en zorg ervoor dat deze zaken niet in het riool terecht komen, maar in de prullenbak.