Een impressie van het Cuyperhuis. Foto: Maartje van Berkel

Toekomst voor Cuypershuis met verdergaande verzelfstandiging

Vandaag
Nieuwsbericht, Cultuur en vrije tijd

Het college van burgemeester en wethouders zet een belangrijke stap richting een toekomstbestendig Cuypershuis. In de nieuwe toekomstvisie ‘Vooruit met Cuypers’ kiest het college voor een inhoudelijk sterk en zakelijk stevig fundament voor het museum. Door te kiezen voor interne verzelfstandiging van het Cuypershuis verwacht het college een goede balans te krijgen tussen cultureel ondernemerschap en behoud van Roermonds erfgoed.

De ‘Toekomstvisie Cuypershuis: Vooruit met Cuypers’ bouwt verder op eerder vastgestelde beleidsstukken zoals het beleid Cultuur Werkplaats Roermond 2023-2026 en de Erfgoedvisie 2024-2030.

Het Cuypershuis moet een culturele ontmoetingsplaats worden voor onze stad met een collectie van nationale betekenis, waarmee Roermond zich verder profileert als een belangrijke cultuurstad.

Vincent Zwijnenberg - Wethouder culturele instellingen

Het museum wil een aansprekende programmering ontwikkelen voor een breed publiek met de nalatenschap van Pierre Cuypers als inspiratiebron. Een belangrijke mijlpaal is de tentoonstelling van de Koninklijke troon in 2026. Het museum stelt een bijzonder programma op samen met het onderwijs en het Rijksmuseum. Het Cuypershuis gaat ook de banden met het Rijksmuseum versterken. Pierre Cuypers ontwierp in 1876 het Rijksmuseum. 

Interne verzelfstandiging als koers

Van de vier onderzochte scenario’s voor de toekomst van het Cuypershuis – bezoekerscentrum, interne verzelfstandiging, externe verzelfstandiging en sluiting – heeft het college gekozen voor interne verzelfstandiging van het Cuypershuis. Wethouder Zwijnenberg: “Dit scenario biedt balans tussen cultureel ondernemerschap en behoud van gemeentelijk eigendom van het gebouw en de collectie. Het stelt het museum in staat om slagvaardiger te opereren en eigen inkomsten te genereren, terwijl de gemeente de controle behoudt over een belangrijk deel van het Roermonds erfgoed.”

Extra middelen noodzakelijk

Om de ambities te realiseren, is een structurele verhoging van het werkbudget met € 400.000 per jaar noodzakelijk vanaf 2026. Deze geld is belangrijk voor de uitbreiding van het personeelsbestand, het versterken van marketing- en communicatieactiviteiten en het intensiveren van fondsenwerving en publieksparticipatie. In 2024 en 2025 zijn reeds stappen gezet met een plan van aanpak en eenmalige investeringen om de basis van het museum op orde te brengen.  

Gemeenteraad beslist 28 mei

Het college legt de ‘Toekomstvisie Cuypershuis: Vooruit met Cuypers’ ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad, Op 28 mei bespreekt en besluit de gemeenteraad over de toekomstvisie.