Panorama Maas - foto Koen Vullers

Project: Verlaging Dam Lateraalkanaal

17 mei 2024
Projecten, Roermond, Herten

De gemeente Roermond werkt samen met Rijkswaterstaat, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Provincie Limburg aan de voorbereidingen voor het project ‘Verlaging Dam Lateraalkanaal’. Het project is opgezet om te zorgen voor een grotere hoogwaterveiligheid in het Maasplassengebied’. Daarnaast komt er ruimte voor economische ontwikkelingen die zonder de damverlaging niet mogelijk waren’.

Waarom damverlaging?

De gemeente Roermond werkt samen met de Provincie Limburg, het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en Rijkswaterstaat aan het project Damverlaging Lateraalkanaal. Door op drie plaatsen de oostelijke dam van het kanaal te verlagen, kan bij (zeer) hoge waterstanden Maaswater via het kanaal worden afgevoerd. Dit zorgt voor een betere bescherming van het Maasplassengebied tegen overstromingen. Daarnaast ontstaan er kansen voor ondernemers op het gebied van recreatie en toerisme.

Wat is het Lateraalkanaal?

Het Lateraalkanaal ligt tussen Linne en Buggenum en werd in de jaren 30 aangelegd als een rechte en veilige vaarroute voor de binnenvaart. Het vervangt een bochtig en moeilijk bevaarbaar deel van de Maas. Naast scheepvaart speelt het kanaal een belangrijke rol bij de waterafvoer in het gebied. Ook wordt er water uit het kanaal gebruikt voor drinkwaterproductie.

Wat gaat er gebeuren?

Om het kanaal beter te laten meestromen bij hoge waterstanden wordt de oostelijke dam op drie plekken verlaagd. De gezamenlijke lengte van de verlaging is ongeveer 1,5 kilometer, op een totale lengte van ongeveer 5,5 km.  De dam wordt op die plaatsen met maximaal 1 meter afgegraven.  Hierdoor stroomt het Maaswater bij piekafvoeren ook via het kanaal weg, wat leidt tot een verlaging van de waterstand in het Maasplassen gebied met zo'n 15 tot 20 centimeter.
De constructie van de damverlagingen moet stevig en veilig zijn, ook bij hoge stroomsnelheden. Hier wordt op dit moment veel aandacht aan besteed.

Impressie damverlaging bij De Weerd

Impressie damverlaging bij brug N280

Informatieavond 2 juli 2024

Op dinsdag 2 juli 2024 vond een informatieavond plaats in Maasgouw. Hieronder volgt het verslag.

Informatieavond 16 mei 2024

Op donderdag 16 mei 2024 vond een informatieavond plaats over dit project. Bekijk hieronder de presentatie, het verslag en de videoanimatie van deze avond . 

Presentatie Commissie Fysiek gemeente Leudal, 8 april 2025

Op 8 april presenteerde de gemeente Roermond op uitnodiging van de gemeente Leudal het project damverlaging. Zie hier de presentatie.externe-link-icoon

Project: Verlaging Dam Lateraalkanaal

Om deze video te bekijken gaat u akkoord gaan met de voorwaarden en privacybeleid van Youtube.

Versie februari 2025

Nieuwe regels voor de grote rivieren

Omdat de Maas ook in de toekomst ruimte nodig heeft om water af te voeren, heeft het Rijk begin 2025 de regels voor bouwen en activiteiten in het rivierbed aangescherpt. Hierdoor gelden voor de meeste ruimtelijke ontwikkelingenstrengere voorwaarden. Voor een aantal bijzondere projecten, waaronder de damverlaging Lateraalkanaal, geldt een overgangsregeling. Hierdoor blijven deze projecten toch mogelijk.

Binnen die regeling kunnen de gemeente Roermond en initiatiefnemers afspraken maken met het Rijk over uitvoering en compensatie. Ondernemers die binnen dit kader plannen willen ontwikkelen, kunnen gebruikmaken van een maatwerkregeling. Meer informatie over de beleidslijn en de compensatieregeling is te vinden op:

Retentiebekken Noord

Aan de westzijde van het Lateraalkanaal ligt het Retentiebekken Noord. Dit bekken is bedoeld om bij hoogwater tijdelijk Maaswater op te vangen. Uit berekeningen blijkt dat de damverlaging zorgt voor een iets hogere waterstand in het bekken bij gelijke Maasafvoer. De betrokken overheden hebben afgesproken dat bewoners rond het bekken door de damverlaging geen extra overlast mogen ondervinden.

Onderzoek laat zien dat dit kan worden voorkomen door de inlaat van het bekken met ongeveer 10 cm te verhogen. Daarom  maakt deze maateregel integraal deel uit van het project. De gemeente Roermond zorgt voor uitvoering van deze aanpassing.

Natuur en compensatie

De dam van het Lateraalkanaal is het leefgebied van de Iepenpage, een beschermde vlindersoort. Daarom worden er voor de werkzaamheden nieuwe bomen geplant. Ook andere bomen in struiken die moeten worden verwijderd, worden gecompenseerd.

Eerder was er een plan om een fietspad op de dam aan te leggen. Maar uit onderzoek blijkt dat hiervoor veel bomen en struiken moeten worden verwijderd. Dit zou grote negatieve gevolgen hebben voor de natuur. Omdat het fietspad geen cruciaal maatschappelijk belang dient, dit in tegenstelling tot de damverlaging zelf, is besloten het niet aan te leggen.

Vergunningen en planning

Voor de uitvoering van de damverlaging zijn diverse vergunningen nodig:

  • Waterwetvergunning/ Vergunning Omgevingswet wateractiviteit (Rijkswaterstaat)
  • Ontheffing soorten Wet Natuurbescherming (Provincie Limburg)
  • Omgevingsvergunning (gemeente Roermond)

De verwachting is dat de vergunningaanvragen eind 2025 worden ingediend. Tegelijkertijd start ook de omgevingsdialoog en formele inspraak.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van het project? Houd dan deze website in de gaten. Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer Jaap Spaans, projectleider, telefoon 0621196050,   of via e-mail jaapspaans@roermond.nl

Voor algemene vragen of info over dit project kunt u contact opnemen via: lateraalkanaal@roermond.nl.