Nieuwsoverzicht

Geef uw mening over profiel nieuwe burgemeester

De gemeenteraad vraagt inwoners mee te denken over het profiel van de nieuwe burgemeester van Roermond. Op www.mijnburgemeesterroermond.nl kunnen inwoners vanaf vandaag de gewenste kwaliteiten en eigenschappen van de toekomstige burgemeester invullen. Dit kan t/m 12 februari. De gemeenteraad gebruikt de resultaten bij het maken van een profielschets.

Carnaval in Roermond

De dagen naar carnaval worden momenteel afgeteld. Carnavalsvierders zoeken een nieuw ‘pekske’ uit en de gemeente is bezig om alles in goede banen te leiden. 

Wijziging inzameling oud papier binnenstad in februari

In de binnenstad (Binnen de Singelring inclusief gebied Venloseweg en Maashaven) wordt elke derde vrijdag van de maand door Fanfare St. Cecilia het oud papier en karton aan huis opgehaald. In de maand februari vindt de inzameling éénmalig een week eerder plaats en wel op vrijdag 10 februari 2023. In de derde week van deze maand zijn namelijk delen van dit gebied niet of niet goed bereikbaar vanwege (opbouw)activiteiten van carnavalsevenementen (Sjolefestasie, Sjtasiefestasie).

Speelse en natuurrijke schoolpleinen in Roermond

Het IVN en Jantje Beton hebben de gemeente Roermond benoemd tot ambassadeur van speelse en natuurrijke schoolpleinen. Dat betekent dat de gemeente, samen met het IVN en Jantje Beton, basisscholen gaat helpen bij de inrichting van een natuurlijk ingericht schoolplein waar spelen, bewegen en leren centraal staan. Scholen nemen hiervoor het initiatief. De gemeente biedt budget, begeleiding en expertise.

Feestelijk moment voor 60.000ste inwoner Roermond

Revi is de 60.000ste inwoner van Roermond. Hij werd in december 2022 geboren en woont in het Roermondse Veld. Dat moet gevierd worden! De burgemeester bracht een bezoek aan het gezin en alle basisscholen in Roermond kunnen rekenen op een traktatie.

Boomplantdag 2003

Meer bomen met hulp van leerlingen

Afgelopen weken hebben leerlingen van diverse scholen in de gemeente Roermond mee geholpen met het planten van 10.000 bomen en bosplantsoen. Hiermee is een belangrijke bijdrage geleverd aan het creëren van een groene en natuurrijke omgeving.

Compensatie voor verenigingen met hoge energierekening

Er komt een financiële compensatie voor verenigingen en maatschappelijke organisaties die de hoge energierekening niet meer kunnen betalen. De regeling waar zij een beroep op kunnen doen, is nu in voorbereiding. Vanaf 1 april a.s. kan de compensatie aangevraagd worden, omdat dan het daadwerkelijke verbruik bekend is.   

Kosteloos energieadvies in Roermond

Vanaf nu kunnen inwoners van Roermond terecht bij een energieadviseur voor gratis advies over het energiezuiniger maken van hun woning. 

Meer mogelijkheden voor inwoners om Roermondse raad toe te spreken

Tot nu toe was er in Roermond één keer per zes weken een Sprekersplein waarop inwoners de leden van de gemeenteraad konden toespreken. De raad heeft onlangs echter besloten om vanaf 2023 het vergadersysteem iets aan te passen. Een afzonderlijk Sprekersplein wordt niet meer georganiseerd. Daarvoor in de plaats krijgen inwoners nu andere, ruimere, mogelijkheden om in te spreken.

Extra hulp voor inwoners met gestegen energiekosten

De kosten voor energie zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn veel inwoners honderden euro’s extra kwijt aan de energierekening. Het Rijk heeft een aantal maatregelen genomen om inwoners te helpen met het betalen van de energierekening.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Onno Hoes

Op dinsdagmiddag 3 januari stonden de deuren van het stadhuis open voor de nieuwjaarsontmoeting. Het was een moment om stil te staan bij wat achter en voor ons ligt. Bij die gelegenheid hield waarnemend burgemeester Onno Hoes zijn nieuwjaarstoespraak. Deze kunt u hier nu teruglezen. 

Tijdstip netwerkbijeenkomst Seniorvriendelijk Roermond gewijzigd

Donderdag 19 januari 2023 organiseert Seniorvriendelijk Roermond een netwerkbijeenkomst voor professionals, vrijwilligers, organisaties en actieve inwoners die zich inzetten voor de ouderen in de gemeente Roermond. Het programma begint om 13.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur) en duurt tot 15.30 uur. Het thema ‘Een klein gebaar maakt een groot verschil!’ staat gedurende de netwerkbijeenkomst centraal.

Landelijke campagne IkPas 2023: Zet je alcoholgebruik op pauze

In 2023 dagen verschillende inwoners uit Noord- en Midden-Limburg zichzelf weer uit door hun alcoholgebruik op pauze tijdens de uitdaging: IkPas. Deze landelijke campagne keert jaarlijks terug met de 30-daagse IkPas actie in januari ‘Dry January’. 

Op de foto: Sabine Kern, programmadirecteur Hoogwaterbeschermingsprogramma bij Waterschap Limburg, en Dirk Franssen, wethouder Gemeente Roermond.

Samenwerkingsovereenkomst Roerdelta

De gemeente Roermond en Waterschap Limburg zijn op 22 december een samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor het projectgebied Roerdelta. Eerder, in 2020, sloten beide partijen al een intentieovereenkomst om te onderzoeken of en hoe samengewerkt kan worden aan de waterveiligheid en de ruimtelijke ontwikkeling van dit gebied.

Wijziging kostendelersnorm vanaf 1 januari 2023

De regering heeft besloten dat vanaf 1 januari 2023 personen tot 27 jaar niet meer mee tellen als kostendeler in de bijstand. Dat betekent dat mensen met een bijstandsuitkering in één huis kunnen samenwonen met iemand jonger dan 27 en een bijstandsuitkering, zonder dat dit consequenties heeft voor de eigen bijstandsuitkering. 

Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg: 1000 dagen onderweg

15 tot 20% van alle zwangeren in Nederland verkeert in een kwetsbare situatie. Inmiddels is bekend dat de eerste 1000 dagen van een kind cruciaal zijn voor een gezonde toekomst. De provincie Limburg, de 14 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg en diverse zorgpartijen en zorgverzekeraars hebben de handen ineengeslagen om dit in onze regio op te pakken. Het actieprogramma Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg geeft hier invulling aan.

Geslaagde Boomfeestdag 2022

Woensdag 16 november hebben 50 leerlingen van Praktijkonderwijs Roermond in Aan de Vallei samen met wethouders Felix van Ballegooij en Dirk Franssen bomen geplant tijdens de Nationale Boomfeestdag. Ook de initiatiefnemers van Aan de Vallei: Projectontwikkelaar JPO, Wonen Zuid en Wonen Limburg, staken de handen uit de mouwen.

Samenwerking Midden-Limburg gaat voor een Regio Deal: Transitie met ambitie

De zeven gemeenten van Samenwerking Midden-Limburg (SML) dienen een voorstel in voor een Regio Deal. De gemeenten leggen in hun voorstel een strategische visie neer als antwoord op de uitdagingen in de regio Midden-Limburg met als titel ‘Transitie met ambitie’. Essentieel in de visie is de benadering van onderop: transities slagen alleen als daarvoor draagvlak is bij de mensen die het aangaat. De kosten voor de uitvoering van de visie zijn berekend op 60 miljoen euro. De regio hoopt dat het rijk voor 30 miljoen euro mee gaat betalen.

Onno Hoes waarnemend burgemeester in Roermond

Gouverneur Emile Roemer heeft de heer Onno Hoes vandaag aangesteld als waarnemend burgemeester van de gemeente Roermond. De heer Hoes heeft vanochtend met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Roermond kennis gemaakt en is daarna door de gouverneur beëdigd. Aansluitend heeft de heer Hoes de leden van het college ontmoet. Hij begint formeel in Roermond op dinsdag 15 november.

Het logo van de gemeente Roermond

Stimuleringsregeling transformatie nultredewoningen

Bent u eigenaar van een commercieel pand in de Binnenstad, maar buiten het kernwinkelgebied en wilt u uw pand omzetten naar een nultredewoning, dan kunt u gebruik maken van onze subsidieregeling.

Inschrijving 1e ronde zonnepanelen project gesloten

Ons aanbod om zonnepanelen via de gemeente aan te schaffen viel in de smaak. Woningeigenaren hebben zich massaal ingeschreven en het maximaal aantal deelnemers van 400 is bereikt. Daarom is de inschrijving voor deze eerste ronde nu gesloten. Heeft u zich ingeschreven, maar zit u niet bij de eerste 400 deelnemers, dan komt u automatisch op een wachtlijst voor de tweede ronde.

  Vluchtelingen

  Ontwikkelingen opvang voor vluchtelingen in Roermond

  Op 1 november aanstaande opent de derde opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Roermond. De twee huidige opvanglocaties voor Oekraïners blijven nog langer open. Ook de noodopvang voor asielzoekers aan de Nassaustraat blijft een paar maanden langer open.

  Ook dit winterseizoen staan onze strooiploegen weer voor u klaar!

  U zou het niet zeggen met deze heerlijke temperaturen, maar het strooiseizoen is officieel gestart! Dit betekent dat onze strooiploegen vanaf 28 oktober tot en met 31 maart weer klaar staan om eventuele gladheid door sneeuw, ijzel of vrieskou te bestrijden. Ook dit seizoen zorgen we er dag en nacht voor dat de wegen in onze gemeente veilig en bereikbaar zijn, zodat iedereen veilig de weg op kan. 

  Wethouders-2022-2026

  Reactie wethouders op aftreden burgemeester Donders - de Leest

  Wij hebben zojuist kennis genomen van het besluit van burgemeester Donders om haar functie per 1 november aanstaande neer te leggen. Zoals ze zelf aangeeft lijkt er een onoverbrugbaar verschil van inzicht te zijn ontstaan met een meerderheid van de gemeenteraad over het besturen van Roermond. Wij hebben begrip voor deze keuze en zijn haar dankbaar voor haar betrokkenheid en inzet voor de Roermondse samenleving de afgelopen acht jaar.

  Burgemeester Rianne Donders - de Leest

  Burgemeester Donders - de Leest treedt terug

  Burgemeester Donders – de Leest heeft vandaag in een brief aan het college van B&W en de gemeenteraad laten weten per 1 november terug te treden als burgemeester van de gemeente Roermond.

  Locaties bomenplan 2022-2023

  Gemeente Roermond groener maken

  Bomen zijn belangrijk voor onze omgeving. Ze geven zuurstof af, nemen CO2 op, zorgen voor verkoeling en dragen bij aan de vergroting van de biodiversiteit. Belangrijke eigenschappen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving. Van de provincie heeft de gemeente Roermond subsidie gekregen om meer bomen te planten. Dit sluit goed aan bij de ambitie om een groene en natuurrijke omgeving te creëren, die bijdraagt aan een goede gezondheid en het welzijn van onze inwoners.

  Omslag begroting 2023

  Begroting 2023: Geplande lastenverhoging van de baan

  Het college van B&W heeft vandaag een sluitende meerjarenbegroting 2023-2026 gepresenteerd. Deze begroting is voor het nieuwe college een eerste vertaling van de ambities uit het in juli gepresenteerde coalitieakkoord ‘Stad van ambitie, daadkracht en verbinding’. De beoogde verhoging van de woonlasten is van de baan. ‘We hebben nadrukkelijk oog en oor voor de situatie waarin veel huishoudens zich bevinden’.

  Studietoeslag voor studenten die niet kunnen bijverdienen

  Studenten die structureel niet kunnen bijverdienen door een chronische ziekte, beperking of het verrichten van mantelzorg kunnen vanaf nu studietoeslag aanvragen bij de gemeente. Zij moeten dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. 

  Kanjer Gyan Doensen

  Huldiging voor wereldkampioen Gyan Doensen

  Gyan Doensen (14 jaar) uit Swalmen heeft op 28 augustus de wereldtitel in de FIM Junior Motocross 85cc in Finland gewonnen. In juli 2022 werd hij tweede tijdens het Europese Kampioenschap in Tsjechië. Maar nu de wereldtitel, dat is toch wel een unieke prestatie! 

  Duurzaamheid

  Meld uw project aan voor het duurzaamheidsfonds!

  Gemeente Roermond heeft een subsidieregeling voor duurzame projecten vanuit inwoners: het Duurzaamheidsfonds 2021-2022. Hierin is nog ruim budget beschikbaar! Heeft u een initiatief dat gericht is op energieverbruik, het verminderen van (uitlaat)gassen, vergroening of een ander duurzaam thema? Kijk dan of u in aanmerking komt voor de subsidie. 

  Vluchtelingen

  Roermond vangt tijdelijk 100 asielzoekers op

  Onze Veiligheidsregio heeft opdracht gekregen van de regering om nog deze maand tijdelijk 225 asielzoekers op te vangen uit Ter Apel. Het gaat over een periode van ten minste drie maanden, om zo de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. De gemeente Roermond vangt hiervan tijdelijk 100 asielzoekers op in het voormalige pand van De Trompetter aan de Nassaustraat in de wijk ’t Veld. Waar deze mensen daarna zullen worden opgevangen is nog niet duidelijk.

  Eenmalige subsidie voor initiatieven gezonde leefstijl

  Het kabinet heeft steunpakketten vrijgemaakt om de gevolgen van de coronamaatregelen te beperken en structurele schade zo veel mogelijk te voorkomen. Een van de manieren waarop de gemeente Roermond hier vorm aan geeft is het beschikbaar stellen van een subsidie voor initiatieven die een gezonde leefstijl bevorderen. 

  Uw rijbewijs online verlengen

  Uw rijbewijs online verlengen

  Verloopt uw rijbewijs binnenkort of wilt u uw rijbewijs uitbreiden met een categorie? Dan kunt u met ingang van 1 augustus 2022, onder bepaalde voorwaarden, uw rijbewijs online verlengen. 

  Nieuw college gemeente Roermond geïnstalleerd

  Op 13 juli is het nieuwe het college van burgemeester en wethouders geïnstalleerd in het stadhuis in Roermond. LVR, GroenLinks, VVD en PvdA, vormen samen het dagelijkse bestuur van de gemeente Roermond. Het college bestaat uit burgemeester Rianne Donders – de Leest en wethouders Dirk Franssen, Marianne Smitsmans - Burhenne, Vincent Zwijnenberg, Felix van Ballegooij en Jos van Rey. Gemeentesecretaris Jan-Willem Kradolfer (a.i.) adviseert het college.

  Beoogde coalitiepartijen Roermond sluiten akkoord

  LVR, GroenLinks, VVD en PvdA presenteerden vandaag het coalitieakkoord ‘De stad van ambitie, daadkracht en verbinding’. Het is de eerste keer in de Roermondse geschiedenis dat deze partijen met elkaar een coalitie vormen.

  Deelauto’s nu ook over Duitse grens beschikbaar

  Heeft u slechts af en toe een auto nodig? Dan is een elektrische deelauto dé oplossing. De deelauto’s van SHAREuregio Unplug&Go zijn vanaf nu aan beide zijden van de grens, buiten kantooruren, te reserveren voor privégebruik.

  Werk in uitvoering

  Werk in uitvoering: kabels en leidingen

  Op diverse plaatsen in Roermond werken bedrijven aan de aanleg van kabels en leidingen in de straat.  Belanghebbenden worden door de betreffende bedrijven geïnformeerd over werkzaamheden in de buurt. 

  De vlag van Oekraine

  Hoe kunt u Oekraïeners helpen?

  Veel Oekraïners hebben (nood-) hulp nodig. U kunt zelf op verschillende manieren mensen uit Oekraïne helpen. Kijk hier voor meer informatie. 

  Gemeente en Vijf samen op weg naar een positief gezond Roermond

  Sinds dit jaar werken Gemeente Roermond en Vijf nauw samen om welzijn, ondersteuning en zorg voor  volwassen inwoners van Roermond anders te organiseren. Aanleiding voor de samenwerking was de uitdaging om de vraag naar professionele ondersteuning en zorg in de toekomst betaalbaar te houden. De uitkomst is een vernieuwende aanpak die gebaseerd is op het gedachtengoed van Positieve Gezondheid. 

  Lokale evaluatie hoogwater gepresenteerd

  Op 21 maart presenteerde de gemeente Roermond de lokale evaluatie van de hoogwateraanpak in juli 2021. Op regionaal niveau hebben de veiligheidsregio Limburg-Noord en het Waterschap Limburg al eerder hun leerevaluaties afgerond. De lokale evaluatie biedt belangrijke leerpunten voor de gemeentelijke inzet bij het hoogwater.

  Veilig op de vlucht uit Oekraïne

  Veilig op de vlucht

  Vluchtelingen zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Lees hier tips en adviezen in meerdere talen. 

  Liveblog coronavirus gesloten

  Tenzij nieuwe ontwikkelingen daar aanleiding toe geven, wordt dit liveblog voor dit moment gesloten. Kijk voor actuele informatie over Corona op de site van de Rijksoverheid. 

  Transitievisie Warmte als basis voor buurtgerichte aanpak

  De gemeenteraad van Roermond heeft op 21 februari 2022 de Transitievisie Warmte vastgesteld. Hierin staat globaal beschreven hoe we in Roermond van het aardgas af gaan. In 2050 moeten we onze woningen en gebouwen namelijk op een duurzame manier kunnen verwarmen en niet meer met aardgas. Roermond moet dan aardgasvrij zijn, net als de rest van Nederland.

  Logo SML

  Ambitieuze investeringsagenda voor Midden-Limburg

  De zeven samenwerkende gemeenten van Midden-Limburg (SML) hebben samen met een aantal partnerorganisaties een investeringsagenda opgesteld voor de periode 2022-2032. De agenda is de concretisering van de eerder vastgestelde visie ‘Midden-Limburg, verbindend Hart van Limburg’. In totaal gaat het om investeringen tot een bedrag van ruim € 100 miljoen.

  Foto: Yara Verstappen fotografie

  Roermond lanceert nieuwe initiatieven ter versteviging cultuursector

  De gemeente Roermond zet in op behoud én versteviging van de culturele infrastructuur in Roermond. Afgelopen maand introduceerden we al de Tweede steun- en herstelregeling waarmee culturele organisaties die door corona hard zijn geraakt, financiële steun kunnen aanvragen. Nu lanceren we ook Maakplaats en een nieuwe cultuurwebsite, bedoeld om de ontwikkeling van nieuwe culturele projecten in Roermond te stimuleren.

  Voorwaarden toeristisch verhuur

  Verruiming toeristische verhuur van woonruimte

  Bij toeristische verhuur van woonruimte bieden eigenaars/ bewoners/ huurders hun woning tegen betaling aan voor een gedeelte van het jaar. Dit was voorheen niet toegestaan in Roermond. Vanaf nu mag dit wel, mits de opgestelde regels en voorwaarden worden nageleefd. 

  Roermond krijgt duurzaamheidscentrum

  In 2022 krijgt Roermond een duurzaamheidscentrum. De gemeente verleent hiervoor subsidie aan stichting RoerOm die dit centrum gaat realiseren. 

  Het logo van de gemeente Roermond

  Samenwerking gemeenten Midden-Limburg en Kennisloket Coöperatie VGZ

  De zeven gemeenten in regio Midden-Limburg en Coöperatie VGZ werken samen om ouderen beter te adviseren en te begeleiden in hun zoektocht naar passende, blijvende zorg. Het gaat om de gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond, Weert.

  Groen&Doen Roermond van start!

  Onder toeziend oog van ruim 100 medewerkers onthulde wethouder Marianne Smitsmans donderdagochtend op de nieuwe locatie aan de Daalakkerweg het gevelbord met de naam en het logo voor de werkmaatschappij Groen&Doen Roermond. Medewerkers waren gevraagd zelf een naam te bedenken voor de nieuwe organisatie. Het winnende team ontving uit handen van de wethouder een smakelijk presentje. 

  Werk in uitvoering

  Werk in uitvoering - Kapellerlaan

  De werkzaamheden aan de Kapellerlaan zijn zo goed als afgerond. De ontmoetingsbank op het uitzichtpunt noord is geplaatst en in het najaar wordt nog beplanting aangebracht.