Nieuwsoverzicht

Organiseer iets leuks voor jou en je vrienden met het corona-steunpakket voor jongeren

Ben jij in de leeftijd van 12 t/m 27 jaar en woon je in de Gemeente Roermond? Wil je graag een toffe activiteit voor jouw leeftijdsgenoten organiseren? Dan kun je tot 10 december 2021 hier geld voor aanvragen. De activiteit kun je dit jaar nog organiseren of volgend jaar. Voor kleinere activiteiten kun je tot maximaal € 1.000,- vragen en voor grotere maximaal € 5.000,-. Hoe cool!

Enquete, onderzoek

Hoe ervaart u onze dienstverlening?

Een groep studenten van de Hotel Management School Maastricht doet onderzoek naar onze dienstverlening. Daartoe hebben zij een enquête opgesteld voor inwoners en ondernemers van de gemeente Roermond.

starterscentrum.png

Startersevent Limburg in Roermond

Donderdag 4 november vindt de 10de editie van het Startersevent Limburg plaats in Roermond. Een gratis Limburgs evenement voor iedereen die overweegt als zelfstandig ondernemer te starten of onlangs is gestart.

Gemeente Roermond helpt bij aanschaf zonnepanelen

Op donderdag 14 oktober 2021 stemde de gemeenteraad in met het voorstel om leningen te gaan verstrekken aan woningeigenaren voor de plaatsing van zonnepanelen op hun daken. Veel inwoners vinden de aankoop van zonnepanelen lastig, hebben geen tijd om zich erin te verdiepen of kunnen het niet in één keer betalen. Met dit project nemen we die drempels weg.

Dag van de mantelzorg

Ontspannen middag voor Roermondse mantelzorgers

Op de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg staan mantelzorgers centraal: mensen die dag in dag uit zorgen voor een ander. Op vrijdag 5 november zet de gemeente Roermond hen in het zonnetje. Zij krijgen een ontspannen en leerzame middag aangeboden in ’t Paradies.

Tentoonstelling respect in Niekee

Interactieve tentoonstelling Respect - editie Roermond

In de interactieve tentoonstelling Respect - Editie Roermond worden belangrijke, actuele maatschappelijke thema’s op een voor jongeren aantrekkelijke wijze gepresenteerd. Een tentoonstelling waarbij je alles mag aanraken! 

Omslag stadsgids 2021 - 2022

Nieuwe stadsgids Roermond verschenen

De nieuwe stadsgids is verschenen en digitaal te raadplegen. Ook bestaat de mogelijkheid om de papieren stadsgids Roermond op een aantal locaties af te halen.

  Begroting 2022

  Het college van B en W presenteert de begroting voor 2022. De gemeentelijke (programma)begroting geeft informatie over de plannen van het college en van de raad, met de bijbehorende kosten.

  Lindeboom Maasniel ‘Boom van het jaar’

  Een oude Lindeboom in Maasniel is genomineerd voor de ‘Boom van het jaar’ verkiezing. Vergroening en goede groeivoorzieningen zijn actuele thema’s binnen de gemeente Roermond. Het bomenprogramma is een mooi voorbeeld van het stimuleren van groen in de stad. Bekijk de video voor het verhaal achter de Lindeboom en voor meer informatie over onze activiteiten. Vergeet niet te stemmen!

   Parkeerplaatsen Markt verwijderd

   De parkeerplaatsen op de Markt zijn per 1 oktober verwijderd. De plaatsen waren al enige tijd onderwerp van discussie, net als het laden en lossen in de Luifelstraat. Bewoners van de Luifelstraat ervaren namelijk overlast.

   Werk in uitvoering

   Werk in uitvoering - Kapellerlaan

   Op dit moment werkt BLM Wegenbouw aan de reconstructie van de Kapellerlaan vanaf de Andersonweg tot aan de Maria Teuwenstraat. Vervolgens start BLM Wegenbouw met de werkzaamheden aan de Kapellerlaan vanaf de Maria Teuwenstraat tot aan het spoor. De complete werkzaamheden van de Andersonweg tot aan het spoor duren tot eind december 2021.

   Meldpunt RVO hoogwaterschade nog steeds geopend

   In verband met de schade door het hoge water van de Maas en andere rivieren en beken in Limburg, heeft het kabinet De Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) van toepassing verklaard.

   Foto Flixbus

   FlixBus-halte verplaatst naar busstation

   De FlixBus halte aan de Maashaven in Roermond, is verplaatst naar halte I op het busstation Roermond. Het hoofdstation van Roermond heeft daarmee nieuwe internationale reismogelijkheden.

   Liveblog coronavirus

   Heeft u vragen over het corona (toegangs-) bewijs? Vraag om hulp aan familie, vrienden of een buur. Ook hebben veel bibliotheken het Informatiepunt Digitale Overheid; zij kunnen u begeleiden. Op deze manier kunt u toch online een bewijs aanmaken en gelijk gebruiken.
   Heeft u meer hulp nodig? Lees dan verder. 

   Limburgse veteranendag 2021

   Limburgse Veteranendag 2021

   Afgelopen zaterdag, 25 september, vond de Limburgse Veteranendag plaats in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond. Speciale aandacht was er voor de actuele gebeurtenissen in Afghanistan. Bekijk hier de videoreportage. 

   Burgemeester Rianne Donders - de Leest

   Brief burgemeester Donders over bestuurscultuur

   Burgemeester Rianne Donders heeft vandaag een openbare brief gestuurd aan raad, college, griffie en organisatie waarin ze oproept werk te maken van een betere bestuurscultuur in Roermond.

   Onthulling iconic house Cuypershuis

   Cuypershuis: eerste Limburgse ‘Iconic House’

   Het voormalige woonhuis van architect Pierre Cuypers sluit aan bij grote namen als Fallingwater van Frank Lloyd Wright, het Rietveld Schröder Huis en Casa Milà van Antoni Gaudí. Tijdens de Open Monumentendag vierde het Cuypershuis de toetreding tot het netwerk, met onder andere de onthulling van een plaquette aan de gevel van het museum.

   Roermond MKB-vriendelijkste gemeente van Limburg

   Roermond MKB-vriendelijkste gemeente van Limburg

   Roermond is de MKB-vriendelijkste gemeente van Limburg. Deze prijs van het midden- en kleinbedrijf wordt iedere twee jaar toegekend. Op 9 september werd het plaatsnaambord onthuld dat winnende steden traditioneel krijgen van MKB-Nederland. Bekijk de nieuwsvideo.

   Activiteiten in september rondom Wereld Alzheimer Dag

   Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Voor het vijfde jaar op rij worden in dit kader in Roermond extra activiteiten georganiseerd om mensen te informeren en bewust te maken van dementie. Het thema van dit jaar is ‘Dementie heeft veel gezichten’. 

   Budget rampenfonds voor projecten

   De aanvraagtermijn voor een gift uit het Nationaal Rampenfonds (giro 777) is op 1 september gesloten. Het fonds gaat van het overige budget projecten ondersteunen die zich bezighouden met het herstellen van schade door het hoogwater.

   Het logo van de gemeente Roermond

   Meld uw vergunningsplichtig evenement aan voor 1 september

   De gemeente heeft in 2021 nieuw evenementenbeleid vastgesteld. Eén van de veranderingen is dat je een vergunningsplichtig evenement voor het jaar 2022 in de periode van 15 juli tot en met 31 augustus 2021 moet aanmelden via het Aanmeldformulier evenementenkalender. Meldingsplichtige evenementen hoeven niet aangemeld te worden.

   Het logo van de gemeente Roermond

   Taskforce Corona Midden-Limburg komt op stoom

   Snel na het uitbreken van de coronacrisis in 2020 is in Midden-Limburg een regionale taskforce opgericht waarin een aantal partijen de krachten bundelt om de sociaaleconomische gevolgen van de crisis te lijf te gaan. In maart van dit jaar is een ambitieus plan gelanceerd met de titel “Met veerkracht uit de crisis”. Inmiddels is de implementatie van het plan gestart en tekenen de eerste wapenfeiten zich af.

   Het logo van de gemeente Roermond

   Opruimactie(s) hoogwater

   Diverse gebieden in Roermond en omgeving zijn vrijgegeven voor het opruimen van afval naar aanleiding van het hoogwater. Op zaterdag 14 augustus organiseert gemeente Roermond, in samenwerking met Rijkswaterstaat, tussen 10:00-12:00 een actie bij de Maasplassen in Roermond. Wethouder Rens Evers van klimaat is hierbij aanwezig. 

   Het logo van de gemeente Roermond

   Werkgevers opgelet: groot risico op terugbetaling noodhulp NOW!

   Werkgevers die in de eerste aanvraagperiode (maart-april-mei 2020) NOW ontvangen hebben, dienen vóór 31 oktober een definitieve berekening te laten maken. In de praktijk blijkt dat de aanvragen voor de definitieve berekening achterblijven, 55,6% van de werkgevers in Midden-Limburg loopt hierdoor risico op terugbetaling van het voorschot. 

   Zomercampagne tegen woninginbraak

   De gemeente Roermond en de politie zijn weer de voorlichtingscampagne gestart: ’Op vakantie? Maak het inbrekers niet te makkelijk’. Vakantiegangers krijgen tips hoe ze hun woning er bewoonbaar uit kunnen laten zien. Als onderdeel van de campagne worden verschillende middelen ingezet

   Voorkom drukte, verleng tijdig uw reisdocument

   Verloopt uw paspoort of identiteitskaart binnenkort en heeft u plannen om straks naar het buitenland te gaan? Vraag dan tijdig uw nieuwe reisdocument aan, zodat u geen extra kosten hoeft te maken. 

   Meld Misdaad Anoniem

   Meld Misdaad Anoniem

   Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie waarbij je anoniem informatie kunt geven over (ernstige) criminaliteit. Je meldt bijvoorbeeld over hennepteelt, drugslabs, geweld, illegale prostitutie en onverklaarbaar vermogen. M. is geen onderdeel van de politie.  

   Kinderkledingdagen voor gezinnen die het niet zo breed hebben

   De gemeente Roermond organiseerde van 21 tot en met 24 juni de eerste editie van de Roermondse Kledingdagen voor kinderen. Dit gebeurde in samenwerking met de Kledingbank Limburg en met ondersteuning van de Provincie Limburg. De kledingdagen zijn één van de vele acties om gezinnen die het niet zo breed hebben te ondersteunen. 

   Om!-krant 14: Een krant vol inspiratie en mooie verhalen

   Vanaf maandag 21 juni verschijnt de Om!-krant weer bij alle huishoudens in Roermond op de deurmat. Vanwege corona neemt de verspreiding meer tijd in beslag dan gebruikelijk. Het kan daarom wat langer duren voordat de krant bij u in de brievenbus ligt. U kunt hem wel alvast digitaal lezen.

   Maatregelen tegen verkeersdrukte designer outlet

   Met het oog op sacramentsdag op 3 juni (Duitse feestdag) verwachten we deze week weer grotere drukte van bezoekers aan het Designer Outlet Roermond (DOR). Direct na de overlast van het Pinksterweekend hebben de gemeente en het DOR weer verdergaande maatregelen genomen om de overlast de komende tijd zoveel mogelijk te beperken.

   Roermond zoekt rechthebbenden van begraafplaatsen

   De gemeente Roermond is bezig om de administratie van de begraafplaatsen 'Oude Kerkhof' in Herten en 'Oude Kerkhof' bij Kapel in ’t Zand te digitaliseren. Van de graven die voor het jaar 2000 uitgegeven zijn, is bij veel graven geen rechthebbenden bekend bij de gemeente. Om de administratie goed op orde te krijgen zijn wij op zoek naar de rechthebbenden van deze graven.

   Gemeente stelt daken beschikbaar voor gezamenlijk zonnedak

   De gemeente Roermond is van plan twee daken beschikbaar te stellen voor het plaatsen van zonnepanelen door energiecoöperatie RoerOm Energie. Met de ondertekening van een intentieovereenkomst werd deze afspraak op 26 maart bekrachtigd.

   Aangepaste dienstverlening

   De dienstverlening van de gemeente is op enkele punten aangepast als gevolg van het coronavirus. Kijk hier voor een overzicht.

   Visie voor Vrijveld Noord en Philipsterrein gepresenteerd

   Van november vorig jaar tot nu is in opdracht van Reel BV, (initiatief van Berend Matzinger) door Arcadis hard gewerkt aan het maken van een visie voor ‘t Vrijveld Noord en het voormalig Philipsterrein in Roermond. Deze is nu gereed en op 1 april aan de omgeving gepresenteerd. . De gebiedsvisie is tot stand gekomen in een unieke samenwerking met de omgeving en de gemeente Roermond. Het participatie traject is daarmee opgezet in de geest van de Omgevingswet. Vanwege de coronamaatregelen zijn de werksessies hiervoor digitaal gehouden.

   Het logo van de gemeente Roermond

   Lastenverlichting en herstelmaatregelen voor horeca-ondernemers

   Horeca-ondernemers hoeven in 2021 geen precariobelasting te betalen. Ze mogen tijdelijke terrasoverkappingen plaatsen en hun terras vergroten. Dat heeft het college besloten om de door de coronapandemie zwaar getroffen horecasector te ondersteunen.

   Verlenging Coronafonds

   De gemeenteraad heeft besloten dat Roermondse organisaties ook in 2021 een beroep kunnen doen op het Corona-fonds. Tot en met 31 december 2021 is het mogelijk een aanvraag voor een financiële bijdrage uit het fonds in te dienen bij de gemeente.

   Het logo van de gemeente Roermond

   Melden van overtredingen is in ieders belang

   Het is juist nu belangrijk dat we ons houden aan regels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Melding van overtredingen is in het belang van ieders veiligheid en gezondheid.

   Het coronavirus eenvoudig uitgelegd

   Onlangs is Steffie gestart met uitleg te geven over het nieuwe coronavirus. Op corona.steffie.nl legt Steffie op een eenvoudige manier moeilijke informatie uit.

   Corona virus nieuwsbrief

   Informatie over het coronavirus

   Hier leest u wat u kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en waar u actuele en betrouwbare informatie kunt vinden.

   Uw Reactie
   Uw Reactie