Nieuwsoverzicht

Vervanging houten bruggen over de Hambeek 

De twee houten bruggen voor (brom)fietsers en voetgangers (Roode brug en ’t Ham) over de Hambeek in Roermond zijn aan vervanging toe. In opdracht van de gemeente start aannemer Flora Nova Houtconstructies B.V. aanstaande woensdag 19 januari met de werkzaamheden.

Liveblog coronavirus

Op vrijdag 14 januari 2022 was er weer een persconferentie. Mark Rutte en minister Ernst Kuipers vertelden op televisie hoe het nu gaat met het coronavirus. Lees hier de belangrijkste dingen in eenvoudige taal.

Foto: Yara Verstappen fotografie

Roermond lanceert nieuwe initiatieven ter versteviging cultuursector

De gemeente Roermond zet in op behoud én versteviging van de culturele infrastructuur in Roermond. Afgelopen maand introduceerden we al de Tweede steun- en herstelregeling waarmee culturele organisaties die door corona hard zijn geraakt, financiële steun kunnen aanvragen. Nu lanceren we ook Maakplaats en een nieuwe cultuurwebsite, bedoeld om de ontwikkeling van nieuwe culturele projecten in Roermond te stimuleren.

Roermond door de ogen van haar inwoners

2021 is weer voorbij. Een jaar dat voor veel mensen heel anders verliep dan verwacht. Het virus dat toch weer wild om zich heen greep en een hoogwatercrisis, waarvan velen nu nog steeds de gevolgen ondervinden. Wij hopen dat deze video een beetje hoop en houvast biedt.

Voorwaarden toeristisch verhuur

Verruiming toeristische verhuur van woonruimte

Bij toeristische verhuur van woonruimte bieden eigenaars/ bewoners/ huurders hun woning tegen betaling aan voor een gedeelte van het jaar. Dit was voorheen niet toegestaan in Roermond. Vanaf nu mag dit wel, mits de opgestelde regels en voorwaarden worden nageleefd. 

Roertunnel A73

Extra aandacht voor veiligheid in Roertunnel en Swalmentunnel

Rijkswaterstaat spant zich momenteel maximaal in om de Roertunnel en de Swalmentunnel (A73) veilig toegankelijk te houden. Dat komt omdat een technisch onderdeel van de tunnel niet goed onderhouden kan worden. Hierdoor kan dit onderdeel nu sneller uitvallen. Om te voorkomen dat dit gebeurt en de tunnels moeten sluiten, wordt er nu extra goed gemonitord en naar een oplossing gezocht.

Het logo van de gemeente Roermond

Draagvlakmeting BIZ Retailpark

Het Retailpark Roermond heeft al sinds 2011 succesvol een BIZ tot stand gebracht waarmee allerlei activiteiten worden uitgevoerd ter versterking van het Retailpark. De BIZ-stichting Retailpark Roermond heeft het initiatief genomen om voor dit gebied wederom een BIZ op te zetten. 

Deelauto’s SHAREuregio beschikbaar voor inwoners

Heb je slechts af en toe een auto nodig? Dan is een elektrische deelauto dé oplossing. De deelauto’s van SHAREuregio Unplug&Go zijn nu voor iedereen te gebruiken. In onze regio staan er 15.

willem-alexander-haven-sif-luchtfoto.jpg

Dijkversterking Willem Alexanderhaven

Van 10 december 2021 tot en met 20 januari 2022 ligt het Ontwerp Projectplan Waterwet dijkversterking Willem Alexanderhaven Roermond ter inzage. 

Roermond krijgt duurzaamheidscentrum

In 2022 krijgt Roermond een duurzaamheidscentrum. De gemeente verleent hiervoor subsidie aan stichting RoerOm die dit centrum gaat realiseren. 

Het logo van de gemeente Roermond

Samenwerking gemeenten Midden-Limburg en Kennisloket Coöperatie VGZ

De zeven gemeenten in regio Midden-Limburg en Coöperatie VGZ werken samen om ouderen beter te adviseren en te begeleiden in hun zoektocht naar passende, blijvende zorg. Het gaat om de gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond, Weert.

Om!-krant 15: Een krant vol inspiratie en mooie verhalen

Vanaf maandag 22 november verschijnt de Om!-krant weer bij alle huishoudens in Roermond op de deurmat. Vanwege corona neemt de verspreiding meer tijd in beslag dan gebruikelijk. Het kan daarom wat langer duren voordat de krant bij u in de brievenbus ligt. U kunt hem wel alvast digitaal lezen.

Project Waterrobuust: wateroverlast op bedrijventerreinen aanpakken

 Waterrobuust zet zich in om wateroverlast op bedrijventerreinen aan te pakken. In samenwerking met BIZ Roerstreek, Waterschap Limburg en de Provincie Limburg is er een proefproject gestart, om ondernemers te stimuleren regenwater af te koppelen. En met succes.

  Het logo van de gemeente Roermond

  Verkeersmaatregelen 11devande11de vervallen

  De opening van het carnavalsseizoen, de11vande11de in Roermond, gaat zoals eerder bekend gemaakt niet door. Dit heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord besloten. Dat betekent ook dat de aangekondigde op- en afbouw activiteiten en verkeersmaatregelen niet zullen plaatsvinden.

  Groen&Doen Roermond van start!

  Onder toeziend oog van ruim 100 medewerkers onthulde wethouder Marianne Smitsmans donderdagochtend op de nieuwe locatie aan de Daalakkerweg het gevelbord met de naam en het logo voor de werkmaatschappij Groen&Doen Roermond. Medewerkers waren gevraagd zelf een naam te bedenken voor de nieuwe organisatie. Het winnende team ontving uit handen van de wethouder een smakelijk presentje. 

  Gemeentesecretaris José van Aaken

  José van Aaken verlaat gemeente Roermond

  Het college van B&W heeft besloten afscheid te nemen van gemeentesecretaris José van Aaken. Burgemeester Rianne Donders: “Er lag en ligt een gigantische veranderopgave voor onze ambtelijke organisatie. We willen ontwikkelen naar een organisatie die flexibel is en in kan spelen op veranderingen, die luistert naar wat inwoners belangrijk vinden en die dienstverlenend en faciliterend is aan de samenleving. 

  Afbeelding van bladkorf

  De bladkorven staan er weer

  De herfst is begonnen, dus de bladeren beginnen met vallen. Daarom willen we de stoepen en wegen zo goed mogelijk ‘bladschoon’ en veilig houden. In de openbare ruimte ruimt de aannemer het blad op. Het blad dat in uw tuin valt kunt u kwijt in de bladkorven. Deze bladkorven zijn afgelopen weken weer op diverse plekken geplaatst.

  Enquete, onderzoek

  Hoe ervaart u onze dienstverlening?

  Een groep studenten van de Hotel Management School Maastricht doet onderzoek naar onze dienstverlening. Daartoe hebben zij een enquête opgesteld voor inwoners en ondernemers van de gemeente Roermond.

  Gemeente Roermond helpt bij aanschaf zonnepanelen

  Op donderdag 14 oktober 2021 stemde de gemeenteraad in met het voorstel om leningen te gaan verstrekken aan woningeigenaren voor de plaatsing van zonnepanelen op hun daken. Veel inwoners vinden de aankoop van zonnepanelen lastig, hebben geen tijd om zich erin te verdiepen of kunnen het niet in één keer betalen. Met dit project nemen we die drempels weg.

  Omslag stadsgids 2021 - 2022

  Nieuwe stadsgids Roermond verschenen

  De nieuwe stadsgids is verschenen en digitaal te raadplegen. Ook bestaat de mogelijkheid om de papieren stadsgids Roermond op een aantal locaties af te halen.

   Begroting 2022

   Het college van B en W presenteert de begroting voor 2022. De gemeentelijke (programma)begroting geeft informatie over de plannen van het college en van de raad, met de bijbehorende kosten.

   Lindeboom Maasniel ‘Boom van het jaar’

   Een oude Lindeboom in Maasniel is genomineerd voor de ‘Boom van het jaar’ verkiezing. Vergroening en goede groeivoorzieningen zijn actuele thema’s binnen de gemeente Roermond. Het bomenprogramma is een mooi voorbeeld van het stimuleren van groen in de stad. Bekijk de video voor het verhaal achter de Lindeboom en voor meer informatie over onze activiteiten. Vergeet niet te stemmen!

    Werk in uitvoering

    Werk in uitvoering - Kapellerlaan

    In de week van 17 januari 2022 worden de bomen op het gedeelte Andersonweg tot aan het spoor van de Kapellerlaan aangebracht.

    Meldpunt RVO hoogwaterschade nog steeds geopend

    In verband met de schade door het hoge water van de Maas en andere rivieren en beken in Limburg, heeft het kabinet De Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) van toepassing verklaard.

    Limburgse veteranendag 2021

    Limburgse Veteranendag 2021

    Afgelopen zaterdag, 25 september, vond de Limburgse Veteranendag plaats in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond. Speciale aandacht was er voor de actuele gebeurtenissen in Afghanistan. Bekijk hier de videoreportage. 

    Burgemeester Rianne Donders - de Leest

    Brief burgemeester Donders over bestuurscultuur

    Burgemeester Rianne Donders heeft vandaag een openbare brief gestuurd aan raad, college, griffie en organisatie waarin ze oproept werk te maken van een betere bestuurscultuur in Roermond.

    Roermond MKB-vriendelijkste gemeente van Limburg

    Roermond MKB-vriendelijkste gemeente van Limburg

    Roermond is de MKB-vriendelijkste gemeente van Limburg. Deze prijs van het midden- en kleinbedrijf wordt iedere twee jaar toegekend. Op 9 september werd het plaatsnaambord onthuld dat winnende steden traditioneel krijgen van MKB-Nederland. Bekijk de nieuwsvideo.

    Activiteiten in september rondom Wereld Alzheimer Dag

    Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Voor het vijfde jaar op rij worden in dit kader in Roermond extra activiteiten georganiseerd om mensen te informeren en bewust te maken van dementie. Het thema van dit jaar is ‘Dementie heeft veel gezichten’. 

    Het logo van de gemeente Roermond

    Meld uw vergunningsplichtig evenement aan voor 1 september

    De gemeente heeft in 2021 nieuw evenementenbeleid vastgesteld. Eén van de veranderingen is dat je een vergunningsplichtig evenement voor het jaar 2022 in de periode van 15 juli tot en met 31 augustus 2021 moet aanmelden via het Aanmeldformulier evenementenkalender. Meldingsplichtige evenementen hoeven niet aangemeld te worden.

    Het logo van de gemeente Roermond

    Taskforce Corona Midden-Limburg komt op stoom

    Snel na het uitbreken van de coronacrisis in 2020 is in Midden-Limburg een regionale taskforce opgericht waarin een aantal partijen de krachten bundelt om de sociaaleconomische gevolgen van de crisis te lijf te gaan. In maart van dit jaar is een ambitieus plan gelanceerd met de titel “Met veerkracht uit de crisis”. Inmiddels is de implementatie van het plan gestart en tekenen de eerste wapenfeiten zich af.

    Het logo van de gemeente Roermond

    Opruimactie(s) hoogwater

    Diverse gebieden in Roermond en omgeving zijn vrijgegeven voor het opruimen van afval naar aanleiding van het hoogwater. Op zaterdag 14 augustus organiseert gemeente Roermond, in samenwerking met Rijkswaterstaat, tussen 10:00-12:00 een actie bij de Maasplassen in Roermond. Wethouder Rens Evers van klimaat is hierbij aanwezig. 

    Het logo van de gemeente Roermond

    Werkgevers opgelet: groot risico op terugbetaling noodhulp NOW!

    Werkgevers die in de eerste aanvraagperiode (maart-april-mei 2020) NOW ontvangen hebben, dienen vóór 31 oktober een definitieve berekening te laten maken. In de praktijk blijkt dat de aanvragen voor de definitieve berekening achterblijven, 55,6% van de werkgevers in Midden-Limburg loopt hierdoor risico op terugbetaling van het voorschot. 

    Zomercampagne tegen woninginbraak

    De gemeente Roermond en de politie zijn weer de voorlichtingscampagne gestart: ’Op vakantie? Maak het inbrekers niet te makkelijk’. Vakantiegangers krijgen tips hoe ze hun woning er bewoonbaar uit kunnen laten zien. Als onderdeel van de campagne worden verschillende middelen ingezet

    Voorkom drukte, verleng tijdig uw reisdocument

    Verloopt uw paspoort of identiteitskaart binnenkort en heeft u plannen om straks naar het buitenland te gaan? Vraag dan tijdig uw nieuwe reisdocument aan, zodat u geen extra kosten hoeft te maken. 

    Meld Misdaad Anoniem

    Meld Misdaad Anoniem

    Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie waarbij je anoniem informatie kunt geven over (ernstige) criminaliteit. Je meldt bijvoorbeeld over hennepteelt, drugslabs, geweld, illegale prostitutie en onverklaarbaar vermogen. M. is geen onderdeel van de politie.  

    Roermond zoekt rechthebbenden van begraafplaatsen

    De gemeente Roermond is bezig om de administratie van de begraafplaatsen 'Oude Kerkhof' in Herten en 'Oude Kerkhof' bij Kapel in ’t Zand te digitaliseren. Van de graven die voor het jaar 2000 uitgegeven zijn, is bij veel graven geen rechthebbenden bekend bij de gemeente. Om de administratie goed op orde te krijgen zijn wij op zoek naar de rechthebbenden van deze graven.

    Gemeente stelt daken beschikbaar voor gezamenlijk zonnedak

    De gemeente Roermond is van plan twee daken beschikbaar te stellen voor het plaatsen van zonnepanelen door energiecoöperatie RoerOm Energie. Met de ondertekening van een intentieovereenkomst werd deze afspraak op 26 maart bekrachtigd.

    Aangepaste dienstverlening

    De dienstverlening van de gemeente is op enkele punten aangepast als gevolg van het coronavirus. Kijk hier voor een overzicht.

    Visie voor Vrijveld Noord en Philipsterrein gepresenteerd

    Van november vorig jaar tot nu is in opdracht van Reel BV, (initiatief van Berend Matzinger) door Arcadis hard gewerkt aan het maken van een visie voor ‘t Vrijveld Noord en het voormalig Philipsterrein in Roermond. Deze is nu gereed en op 1 april aan de omgeving gepresenteerd. . De gebiedsvisie is tot stand gekomen in een unieke samenwerking met de omgeving en de gemeente Roermond. Het participatie traject is daarmee opgezet in de geest van de Omgevingswet. Vanwege de coronamaatregelen zijn de werksessies hiervoor digitaal gehouden.

    Het logo van de gemeente Roermond

    Lastenverlichting en herstelmaatregelen voor horeca-ondernemers

    Horeca-ondernemers hoeven in 2021 geen precariobelasting te betalen. Ze mogen tijdelijke terrasoverkappingen plaatsen en hun terras vergroten. Dat heeft het college besloten om de door de coronapandemie zwaar getroffen horecasector te ondersteunen.

    Verlenging Coronafonds

    De gemeenteraad heeft besloten dat Roermondse organisaties ook in 2021 een beroep kunnen doen op het Corona-fonds. Tot en met 31 december 2021 is het mogelijk een aanvraag voor een financiële bijdrage uit het fonds in te dienen bij de gemeente.

    Het logo van de gemeente Roermond

    Melden van overtredingen is in ieders belang

    Het is juist nu belangrijk dat we ons houden aan regels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Melding van overtredingen is in het belang van ieders veiligheid en gezondheid.

    Het coronavirus eenvoudig uitgelegd

    Onlangs is Steffie gestart met uitleg te geven over het nieuwe coronavirus. Op corona.steffie.nl legt Steffie op een eenvoudige manier moeilijke informatie uit.

    Corona virus nieuwsbrief

    Informatie over het coronavirus

    Hier leest u wat u kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en waar u actuele en betrouwbare informatie kunt vinden.

    Uw Reactie
    Uw Reactie