Begraven en grafuitgifte

Om een plek op een gemeentelijke begraafplaats te mogen gebruiken, moet u een graf huren of kopen. Meestal regelt de uitvaartverzorger dit voor u. Als rechthebbende kunt u de huurtermijn verlengen, als u dat wilt.

Gemeentelijke begraafplaatsen

De gemeente Roermond heeft 4 gemeentelijke begraafplaatsen:

  • Tussen de Bergen
  • Brummeberg
  • Herten (aan de kerk)
  • Nabij Kapel in 't Zand

Hoe huur of koop ik een graf?

  • U huurt een graf voor 20 jaar. Daarna kunt u verlengen. U krijgt minimaal een half jaar voor het verlopen van de eerste 20 jaar een brief van de gemeente Roermond. U kunt dan aangeven of u wilt verlengen of beëindigen. Vul hiervoor het aanvraagformulier 'opnieuw inhuren graf' in. U vindt dit onderaan deze pagina.
  • U koopt een graf voor onbepaalde tijd. U kunt een koopgraf reserveren. Neem daarvoor contact op met Beheer Openbare Ruimte (0475) 35 98 50.
  • U kunt een overledene bijzetten in een al bestaand graf. De grafrust is dan 10 jaar.

Onderhoud van het graf

Een graf en de grafstenen moet u zelf onderhouden. De gemeente kan dit ook voor u doen. U betaalt dan wel een jaarlijkse vergoeding. Hiervoor kunt u bellen met de gemeente via 14 0475 of mailen naar begraven@roermond.nl.

Kosten

U kunt de grafrechten niet contant betalen bij de gemeente Roermond. U krijgt een overzicht grafrechten van de gemeente Roermond. Daarna krijgt u de aanslag van BsGW toegestuurd.

Meer informatie

De verordening lijkbezorgingsrechten 2024 en de tarieventabel vindt u op Overheid.nlexterne-link-icoon. Meer informatie over begraven en cremeren op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon. Voor meer informatie over asbestemmingen kunt u bellen met de beheerder van de begraafplaatsen via 14 0475 of mailen naar begraven@roermond.nl.

Aanvraagformulier 'opnieuw inhuren graf'