graf-dood iconBegraven en grafuitgifte

Om een plek op een gemeentelijke begraafplaats te mogen gebruiken, moet u een graf huren of kopen. Meestal regelt de uitvaartverzorger dit voor u. Als rechthebbende kunt u de huurtermijn verlengen, als u dat wilt.

Gemeentelijke begraafplaatsen

De gemeente Roermond heeft 4 gemeentelijke begraafplaatsen:

  • Tussen de Bergen
  • Brummeberg
  • Herten (aan de kerk)
  • Nabij Kapel in 't Zand

Hoe huur of koop ik een graf?

  • U huurt een graf voor 20 jaar. Daarna kunt u verlengen. U krijgt minimaal een half jaar voor het verlopen van de eerste 20 jaar een brief van de gemeente Roermond. U kunt dan aangeven of u wilt verlengen of beëindigen. Vul hiervoor het aanvraagformulier 'opnieuw inhuren graf' in. U vindt dit onderaan deze pagina.
  • U koopt een graf voor onbepaalde tijd. U kunt een koopgraf reserveren. Neem daarvoor contact op met Beheer Openbare Ruimte (0475) 35 98 50.
  • Op de oude begraafplaats nabij Kapel in 't Zand is het mogelijk om oude graven opnieuw in gebruik te nemen. Neem hiervoor contact op met de beheerder van de begraafplaatsen via telefoonnummer 14 0475.
  • U kunt een overledene bijzetten in een al bestaand graf. De grafrust is dan 10 jaar.

Onderhoud van het graf

Een graf en de grafstenen moet u zelf onderhouden. De gemeente kan dit ook voor u doen. U betaalt dan wel een jaarlijkse vergoeding. Hiervoor kunt u bellen met de gemeente via 14 0475 of mailen naar begraven@roermond.nl.

Kosten

U kunt de grafrechten niet contant betalen bij de gemeente Roermond. U krijgt een overzicht grafrechten van de gemeente Roermond. Daarna krijgt u de aanslag van BsGW toegestuurd.

Meer informatie

De verordening lijkbezorgingsrechten 2021 en de tarieventabel vindt u op Overheid.nl. Meer informatie over begraven en cremeren op de website van de Rijksoverheid. Voor meer informatie over asbestemmingen kunt u bellen met de beheerder van de begraafplaatsen via 14 0475 of mailen naar begraven@roermond.nl.

Aanvraagformulier 'opnieuw inhuren graf'