Hulpkaart

De Hulpkaart: als je even geen woorden hebt

16 april 2024
Nieuwsbericht

Langer zelfstandig thuis blijven wonen, snel de juiste hulp krijgen, iemand die je op je gemak stelt of met een gerust gevoel je kind uit school halen terwijl je jongste dochter thuis ligt te slapen. Slechts een paar voorbeelden waarbij de Hulpkaart je kan helpen als je even de weg kwijt bent, letterlijk of figuurlijk. Of als er iets met je gebeurt en je op dat moment zelf niet de juiste woorden vindt. Op de Hulpkaart staat wat iemand kan doen om jou te helpen. Je vraagt de Hulpkaart gratis aan via www.hulpkaart.nl.

De Hulpkaart is er voor iedereen. Het is een persoonlijk, opvouwbaar kaartje, dat je makkelijk bij je draagt. Op de Hulpkaart vul je voor jou belangrijke informatie in. Bijvoorbeeld hoe anderen het beste met je om kunnen gaan als je het zelf even niet weet, zoals rustig blijven, een vraag herhalen of je even de rust geven om tot jezelf te komen. Je kunt een telefoonnummer invullen van iemand die de je vertrouwt en die kan helpen. Maar ook informatie over zorg of je thuissituatie, zoals medicijnen die je nodig hebt, de naam van je huisarts of kinderen of huisdieren die thuis zijn en verzorgd moeten worden. 

Hulpkaart voor veiligheid en vertrouwen 

Dementie, een verslaving, een (licht) verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid: bij sommige mensen is er een verhoogd risico om buitenshuis in een lastige situatie terecht te komen. De Hulpkaart geeft omstanders de mogelijkheid om dan snel de hulp of zorg te bieden die op dat moment nodig is. Maar het kan ook heel handig zijn als je een familielid of huisdier thuis hebt die van jou afhankelijk is. Als jou iets overkomt, moet hiervoor iets geregeld worden. Met de Hulpkaart geef je jezelf veiligheid en zelfvertrouwen als je van huis gaat. 

Hulpkaart aanvragen

Je maakt de Hulpkaart heel makkelijk zelf op www.hulpkaart.nl. Daar word je stap voor stap meegenomen in het invullen en aanvragen van de Hulpkaart. Ook zijn er tips en voorbeelden van ingevulde Hulpkaarten ter inspiratie. Na het doorlopen van de stappen ontvang je de papieren Hulpkaart op het opgegeven adres. Lukt het aanvragen niet of vind je dat lastig, dan kan een medewerker van Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) of MEE De Meent Groep je daarbij helpen. Net als de Hulpkaart, kost dat niets. 


De Hulpkaart is een project van MEE, Zorgbelang Inclusief en MHFA met steun van het ministerie van VWS. Op initiatief van de Midden-Limburgse gemeenten wordt de Hulpkaart onder de aandacht gebracht bij inwoners. De Hulpkaart bestaat sinds 2022 en wordt steeds bekender in Nederland.