Telefonische bereikbaarheid

Let op: Op dit moment is de wachttijd om ons telefonisch te bereiken langer dan u van ons gewend bent. Onze excuses voor het ongemak.

Digitaal parkeerloket

Als u in een gebied met betaald parkeren woont, kunt u al uw parkeerzaken regelen via het digitaal parkeerloket en met 2Park.

Direct naar het parkeerloket

Activeer het parkeerloket en de 2Park

In enkele stappen activeert u uw Parkeerloket en 2Park via het Parkeerloket. Lees de handleiding.

Hulp nodig bij het gebruik van het Parkeerloket?

Bij vragen over (het activeren) van het digitaal Parkeerloket of 2Park kunt u contact opnemen met de helpdesk via 088 00 24 205.

Vraag: Moet ik zelf iets regelen om een parkeervergunning of ontheffing aan te vragen, te wijzigen of te beëindigen?
Antwoord: Om een parkeervergunning of ontheffing blauwe zone aan te vragen, te wijzigen of te beëindigen dient u het Parkeerloket te activeren en in te loggen. Ook de digitale bezoekersregeling (eerder kraskaart) vraagt u aan in het digitale Parkeerloket.

Vraag: Kan ik mijn vergunning of ontheffing blauwe zone inzien en wijzigen?
Antwoord: Ja, dat kan via het Parkeerloket. De eerste keer koppelt u eerst uw e-mailadres aan het Parkeerloket en vervolgens kunt u uw parkeerproduct inzien en wijzigen.

Vraag: Waarom moet ik een e-mailadres ingeven in het systeem?
Antwoord: Om met u te kunnen communiceren over uw parkeerproducten hebben we uw emailadres nodig. Hierop ontvangt u bijvoorbeeld de bevestiging van een aanvraag of wijziging en een herinnering wanneer uw parkeerproduct binnenkort verloopt.

Vraag: Krijg ik een papieren vergunning of ontheffing blauwe zone die ik achter de voorruit moet plaatsen?
Antwoord: U krijgt geen fysiek papieren product meer. De handhavers zien aan uw kenteken of u een vergunning/ontheffing heeft.

Vraag: Waarom zijn (nog) niet alle parkeerproducten digitaal?
Antwoord: Het digitaal parkeerloket wordt in fasen uitgebreid om er zo voor te zorgen dat alles optimaal werkt. Eind 2019 zullen de meeste producten gedigitaliseerd zijn. Sommige producten (zoals de gehandicapten parkeerkaart) kunnen niet gedigitaliseerd worden, in dit geval omdat de gehandicaptenkaart een Europees document is.

Vraag: Waarom heeft de gemeente Roermond de parkeerproducten gedigitaliseerd?
Antwoord: Steeds meer inwoners ervaren het gemak van online zaken doen. Ook de gemeente Roermond wil deze service bieden. Bijkomend voordeel van de digitalisering van de bezoekersregeling (voorheen kraskaart) is dat parkeren voor bezoek voortaan per tijdseenheid wordt afgerekend (in plaats van nu per kraskaart). Daarnaast komt er meer inzicht in de parkeerdruk in de wijken en kan hierop gestuurd worden.

Vraag: Gaat er beter gehandhaafd worden?
Antwoord: Een van de doelen van het digitaliseren van parkeren is het kunnen inzetten van een zogenaamd scanvoertuig. Dit kan bijvoorbeeld per auto of fiets, waarop een scanner is geïnstalleerd die automatisch kentekens checkt bij het voorbijrijden. Hierdoor kan handhaving veel efficiënter plaatsvinden en verhoogt dus ook de pakkans. Maar dit kan wel pas als alle parkeerproducten digitaal zijn, en er dus geen kraskaarten of andere papieren producten meer gebruikt worden. Tot die tijd vindt de controle ook visueel plaats.

Vraag: Wat is een DigiD?
Antwoord: DigiD staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan vaststellen. Ook de gemeente Roermond maakt gebruik van DigiD. Meer informatie kunt u vinden op de website van DigiD.

Vraag: Ik heb geen DigiD, heb ik dit nodig?
Antwoord: Ja, om de bezoekersregeling voor parkeren te activeren of om een parkeerproduct aan te vragen moet u inloggen in het Parkeerloket met een DigiD-code.

Vraag: Ik heb geen DigiD, hoe vraag ik dit aan?
Antwoord: U vraagt uw DigiD via internet aan. Toets op de adresbalk www.digid.nl/aanvragen in en volg daarbij de stappen voor deze aanvraag. Na het invullen ontvangt u binnen een paar werkdagen per post een toegangscode waarmee u daarna kunt inloggen met uw DigiD.

Vraag: Is het mogelijk om de app op meerdere telefoons te downloaden zodat er meerdere personen bezoek kunnen aan- en afmelden?
Antwoord: Ja dat kan. U kunt de app op meerdere apparaten installeren en met de inloggegevens van de accounthouder inloggen en deze gebruiken. U bepaalt zelf aan wie u de inloggegevens verstrekt.

Vraag: Ik had eerst recht op 80 of 120 kraskaarten (naar gelang waar iemand woont). Hoeveel parkeertijd krijg ik nu voor mijn bezoek?
Antwoord: Het aantal uren dat u bij de bezoekersregeling in de vorm van bezoekers(kras)kaarten kreeg is omgezet in losse minuten. In totaal heeft u jaarlijks 16.200 minuten parkeertijd als u in de binnenstad woont en 24.300 minuten als u in de omliggende wijken woont.

Vraag: Als mijn bezoek meerdere dagen blijft, hoe meld ik hen dan aan en af?
Antwoord: Als u vooraf al weet hoe laat uw bezoek komt en gaat, kunt u in de App uw bezoek inplannen in de agenda. Deze tijd wordt dan als parkeerrecht geactiveerd op het door u opgegeven kenteken. Als u het bezoek niet inplant dan moet u het parkeerrecht activeren bij aankomst van uw bezoek. Het parkeerrecht wordt automatisch gestopt om 20:00 uur. De dag erop moet u het bezoek voor 08:00 uur weer aanmelden. U meldt het bezoek af als zij voor 20:00 uur vertrekken.

Vraag: De gemeente weet straks precies wie en wanneer bij mij op bezoek is gekomen, hoe zit het met mijn privacy? 
Antwoord: Het systeem registreert welke bewoner welk kenteken en op welke tijd aanmeldt. Dit is echter ook nodig zodat handhaving bij een bevraging van het kenteken de juiste informatie krijgt. Daarnaast moet het mogelijk zijn om deze informatie te raadplegen op een later moment wanneer er bijvoorbeeld discussie ontstaat over het wel of niet hebben aangemeld van een specifiek kenteken i.v.m. een bekeuring. Er bestaat geen koppeling tussen deze gegevens en de Dienst Wegverkeer (RDW) en het is in het digitale parkeersysteem dus niet zichtbaar wie de eigenaar van het kenteken is. Kentekens blijven daarnaast maar 13 weken in het systeem staan. Daarnaast voldoet de leverancier aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en heeft deze op verzoek van de gemeente Roermond een Privacy Impact Assessment (PIA) succesvol ondergaan.

Vraag: Ik vind het moeilijk om online parkeerzaken te regelen, kan iemand mij helpen?
Antwoord: Lukt het u niet om zelf digitaal parkeerproducten aan te vragen en is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u een afspraak maken met de publieksbalie op het Stadskantoor via tel. 14 0475. U kunt hier een bewonersvergunning of ontheffing blauwe zone aanvragen of wijzigen. Ook kunt u hier op afspraak kraskaarten kopen.

Vraag: Ik heb nog geen parkeervergunning/ontheffing maar wil wel een vergunning; hoe vraag ik die aan?
Antwoord: Dan gaat u naar www.roermond.nl/verkeer en kies hier het product dat u graag wilt en volg de stappen. Hier staat ook aan welke eisen u moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning/ontheffing.

Vraag: Het systeem stuurt mij na e-mailverificatie een controlecode. Hoe werkt dat?
Antwoord: De controlecode wordt naar uw e-mailadres gestuurd dat u heeft opgegeven. De code die daar staat moet u ingeven in het parkeerloket. Na een ‘enter’ is uw account aangemaakt.

Vraag: Mijn auto waarvoor het kenteken is afgegeven staat in de garage en ik heb een vervangende auto. Hoe kan ik mijn parkeervergunning/ontheffing wijzigen?
Antwoord: U kunt het kenteken van het voertuig waarvoor een vergunning is afgegeven zelf wijzigen. U logt daarvoor in op het Parkeerloket en past dit aan onder ‘huidige vergunningen’ In het scherm ziet u vervolgens het knopje ‘kenteken wijzigen’. Zie hiervoor ook de handleidingen die op de website van de gemeente staan.

Vraag: Wat zijn de kosten van een bezoekersvergunning in het betaald parkeergebied (per uur of minuut)?
Antwoord: U betaalt per minuut dat uw bezoek parkeert € 0,004 (of € 0,24 per uur) (tarief 2021). Zodra u een parkeeractie start in 2Park gaat dit bedrag automatisch van uw saldo af.

Vraag: Wordt mijn parkeervergunning of parkeerontheffing automatisch verlengd?
Antwoord: Vóór het verlopen van uw parkeerproduct ontvangt u automatisch een e-mail vanuit het Parkeerloket. In dit bericht wordt verzocht om de nieuwe parkeervergunning of parkeerontheffing via het Parkeerloket te verlengen door betaling van de nieuwe periode. Na betaling wordt deze automatisch verlengd. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat u voor die tijd uw e-mail adres heeft geregistreerd in het Parkeerloket.

Staat uw vraag er niet bij?

Neem dan contact op met het Klant Contact Centrum via telefoonnummer 14 0475 of stuur een Whatsapp-bericht naar 06 10 46 54 87.

Lees de handleiding

Ga naar de pagina 'handleiding digitaal parkeren'.