Emigratie (vertrek naar het buitenland)

Een verhuizing naar het buitenland moet u aan de gemeente doorgeven als u de komende 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn.

Verhuizing doorgeven

U moet uw verhuizing melden vóórdat u vertrekt. Dat kan op zijn vroegst 4 weken van tevoren en op zijn laatst op de dag van uw vertrek.

Wilt u uw verhuizing online doorgeven? Dan kunt u dat op de dag van uw verhuizing doen. Het is niet mogelijk om uw verhuizing van tevoren online door te geven.

Wat moet ik weten?

  • U kunt uw verhuizing naar het buitenland schriftelijk doorgeven. Blijven er één of meerdere familieleden achter op het adres? Dan moeten alle personen die vertrekken persoonlijk naar het Stadskantoor komen. Dit geldt ook voor minderjarigen. 
    Plan een afspraak binnen 5 dagen vóór uw vertrek.
  • U moet het nieuwe land van verblijf en uw eerste adres in dat land doorgeven.
  • Meer informatie over emigreren vindt u op de website van Rijksoverheidexterne-link-icoon.
  • Wilt u een bewijs van uitschrijving? Dit kunt u aanvragen bij een RNI gemeente. Een lijst van RNI gemeenten met contactgegevens vindt u op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon

Emigreren en dubbele nationaliteit

Bent u een langere tijd in het buitenland en hebt u een dubbele nationaliteit? Dan kunt u uw Nederlandse nationaliteit verliezen als u uw paspoort laat verlopen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon.

Wat neem ik mee?

Uw legitimatiebewijs (paspoort of identiteitsbewijs).

Kosten

Het doorgeven van een emigratie of verhuizing naar het buitenland is gratis.