Panorama Maas - foto Koen Vullers

Gem, onze virtuele assistent

12 juni 2024
Nieuwsbericht

In april is de gemeente Roermond een proef gestart met een virtuele assistent op www.roermond.nl. Dit betekent dat rechts beneden op onze site een chatfunctie staat ("Stel je vraag"). Daar kunt u als inwoner een vraag stellen, en de virtuele assistent geeft dan zo goed mogelijk een antwoord.

Heeft u al gebruik gemaakt van onze virtuele assistent? 

Dan zijn we benieuwd naar jouw mening! Help ons de online dienstverlening te verbeteren door een paar korte vragen te beantwoorden via dit formulier: 

Over de vituele assistent

De virtuele assistent is een chatbot die geautomatiseerde antwoorden geeft op veelgevraagde onderwerpen zoals: 'wat kost een paspoort?' of: 'wanneer wordt het afval opgehaald'. Via de chatbot 'praat' u niet direct met medewerkers van de gemeente.

De virtuele assistent werkt volgens een script. Dit houdt in dat er achter de schermen vraag- en antwoordcombinaties zijn geformuleerd. Als de virtuele assistent het antwoord niet weet, verwijst deze u door naar een ander kanaal zoals WhatsApp of de telefoon van ons Klanten Contact Centrum. Die kanalen worden wél door medewerkers van de gemeente Roermond beantwoord.

Het gebruik van de chatbot is volkomen veilig, maar we vragen u om géén persoonlijke gegevens te delen. Meer daarover leest u in de privacy-verklaring chatbot GEM. externe-link-icoon

Proefperiode

We hebben de afgelopen periode gebruik gemaakt van de virtuele assistent om hiermee ervaringen op te doen. Na de proefperiode wordt bekijken we of de gemeente deze chatfunctie structureel gaat gebruiken, of dat deze eerst nog verder ontwikkeld moet worden. Uw mening is daarbij uiteraard van groot belang.