Gezondheidsverklaring rijbewijs

Bent u 75 jaar of ouder en wilt u uw rijbewijs vernieuwen? Dan heeft u een verklaring nodig dat u geschikt bent om te rijden. Het CBR beoordeelt of u rijgeschikt bent. U vult daarvoor een gezondheidsverklaring in op Mijn CBR. U kunt de gezondheidsverklaring ook als papieren formulier kopen in het stadskantoor (alleen voor personen van 75 jaar of ouder). Hiervoor moet u een afspraak maken. Wilt u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus aanvragen of heeft u een beperking dan kan dit alleen via het CBR. Dit kan online of met een papieren formulier dat alleen via het CBR aangevraagd kan worden.

Gezondheidsverklaring aanvragen bij het CBR

Wat moet ik weten?

  • Het CBR beoordeelt of u lichamelijk en geestelijk gezond bent om een auto of een ander motorvoertuig te kunnen besturen. Daarvoor moet u een gezondheidsverklaring invullen, een formulier met vragen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.
  • U vult het formulier van het CBR zelf in. Soms heeft u ook een medische keuring nodig. Dan vult de arts die u keurt een apart deel van het formulier in.
  • U kunt dit direct online afhandelen via de website van het CBR 
  • U kunt het papieren formulier gezondheidsverklaring ook kopen in het stadskantoor (alleen voor personen van 75 jaar en ouder). Daarvoor moet u een afspraak maken. U hoeft dit niet persoonlijk af te halen.
  • U stuurt het volledig ingevulde formulier op naar het CBR. Het adres staat op de gezondheidsverklaring.

Wanneer heb ik een medische keuring nodig?

  • U bent 75 jaar of ouder.
  • U heeft een beperking die van invloed is op uw rijvaardigheid.
  • U vraagt een rijbewijs aan voor vrachtwagen of bus.

Wanneer krijg ik antwoord van het CBR?

U krijgt zo snel mogelijk reactie van het CBR. Dit duurt maximaal 4 weken. Als u rijgeschikt bent kunt u een rijbewijs aanvragen in het stadskantoor.

Wat neem ik mee?

Pinpas of contant geld als u een gezondheidsverklaring in het stadskantoor koopt. Bij voorkeur met pin betalen.

Kosten

Een gezondheidsverklaring kost € 41.