Herdenkingen in Roermond

Roermond wordt jaarlijks bezocht door tienduizenden veteranen en hun familie, vrienden en dierbaren.

Limburgse Veteranendag

Roermond wordt jaarlijks bezocht door tienduizenden veteranen en hun familie, vrienden en dierbaren. In Roermond wordt jaarlijks op de derde zaterdag in juni de Limburgse Veteranendag gevierd. Meer informatie over de Limburgse Veteranendag vindt u op www.limburgseveteranendag.nlexterne-link-icoon.

Nationaal Herdenkingspark Roermond

In het Nationaal Herdenkingspark Roermond staan drie monumenten: het Nationaal Indië-monument, Het monument voor Indische burgerslachtoffers en het monument voor Vredesoperaties. Ook staat er de Herdenkingsboog.

Nationaal Indië-monument 1945-1962

Het Nationaal Indië-monument herdenkt de 6229 Nederlandse militairen die in de periode 1945 - 1962 vielen tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Ieder jaar vindt hier op de eerste zaterdag in september de nationale herdenking plaats.

Monument voor Indische burgerslachtoffers

Als herinnering aan alle burgers die in de periode 1945-1962 zijn omgekomen in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, is op 25 augustus 1990 een apart monument onthuld.

Monument voor Vredesoperaties

Op 24 oktober 2003 is het Monument voor Vredesoperaties onthuld. Het monument herdenkt de Nederlandse militairen die sinds het begin van de Korea-oorlog als gevolg van vredesoperaties zijn omgekomen. De Limburgse Veteranendag vindt ieder jaar bij dit monument plaats op de derde zaterdag van juni.

Herdenkingsboog

De Herdenkingsboog belichaamt de toekomstvisie van van de Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962. De beide roestvrijstalen zuilen zijn symbool voor hoe de veteranen uit beide perioden naar elkaar toegroeien.

Limburgs Verzetsmonument

Komt u vanuit het station van Roermond naar het Nationaal Herdenkingspark Roermond aan de Maastrichterweg dan passeert u het Limburgs Verzetsmonument aan het Zwartbroekplein. Het 'Limburgs Verzetsmonument' staat symbool voor de samenwerking tussen geestelijken en leken in het verzet tegen de bezetter in de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie over het monument en de jaarlijkse Dodenherdenking vindt u op de website van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Gevallen 1940/1945 Roermond, www.herdenkeninroermond.nlexterne-link-icoon.

Herdenking op het Oude Kerkhof

De Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond & Venlo organiseert in samenwerking met Joint Force Command Brunssum (JFCB) en de Stichting Oude Kerkhof de jaarlijkse herdenking op het Oude Kerkhof.
Herdacht worden de gesneuvelde Britse en Canadese vliegtuigbemanningen alsmede de Nederlandse verzetsstrijders en verschillende omgekomen Nederlandse militairen uit WO2, die hier begraven zijn.

Meer informatie over de jaarlijkse herdenking Oude Kerkhof vindt u op de website Bond van Wapenbroeders afdeling Roermond en Venloexterne-link-icoon.

Meer informatie

Meer informatie over de bovenstaande monumenten vindt u op www.nim-roermond.nlexterne-link-icoon en op www.herdenkeninroermond.nlexterne-link-icoon.