identity-card iconIdentiteitskaart

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan in het stadskantoor. Voor kinderen geldt dit ook. Kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag. Maak hiervoor een afspraak.
Kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag voor een identiteitskaart.

Afhalen van identiteitskaart

U ontvangt een mail als u de identiteitskaart kunt komen afhalen. Dit zal ongeveer na 5 werkdagen zijn. U dient uw identiteitskaart persoonlijk op te halen in het stadskantoor. Voor het afhalen van uw identiteitskaart hoeft u géén afspraak te maken. Neem wél uw afhaalbewijs én eventueel nog in uw bezit zijnde identiteitskaart mee. 

U heeft 3 maanden de tijd om uw nieuwe identiteitskaart op te halen. Daarna wordt het vernietigd. Het is dan officieel ongeldig geworden.

Wat neem ik mee?

 • Alle identiteitskaarten en paspoorten die u nog heeft. Ook als ze zijn verlopen.
 • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
 • Geld of een bankpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
 • Als je jonger dan 12 jaar bent, is toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht als deze niet bij de aanvraag aanwezig zijn.

Identiteitskaart kwijt of gestolen?

U kunt op afspraak een nieuwe identiteitskaart aanvragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Om identiteitsfraude te voorkomen, legt u een verklaring van vermissing af. Wilt u geen nieuw reisdocument aanvragen? Bijvoorbeeld als u uw identiteitskaart kwijt bent, maar uw paspoort nog heeft? Ook dan kunt u een verklaring van vermissing afleggen. Zo voorkomt u dat uw reisdocument gebruikt wordt voor identiteitsfraude. 

 Verklaring van vermissing (via DigiD)

 • U moet wel aangifte bij de politie doen als er meer gestolen is dan alleen uw reisdocument. Of als u bijvoorbeeld letsel heeft overgehouden aan de overval.
 • Vindt u uw oude identiteitskaart terug? Lever die dan in bij de gemeente. Deze is identiteitskaart is namelijk niet meer geldig.
 • Verliest u uw identiteitskaart in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Jonger dan 12 jaar

Kinderen jonger dan 12 jaar die een identiteitskaart willen aanvragen, hebben toestemming nodig van beide ouders of degene(n) die verantwoordelijk zijn voor het kind. Dat kan door het invullen van een toestemmingsformulier, online via DigiD of een PDF-formulier. 

Online toestemmingsformulier minderjarige (via DigiD)

Als ouders digitaal toestemming hebben gegeven, is het niet nodig om bij de afspraak aanwezig te zijn of (een kopie van) uw identiteitsbewijs te tonen. Uw kind moet zelf wel naar de afspraak komen.

Digitale toestemming niet mogelijk? 

Als het u niet lukt om digitaal toestemming te geven, houdt dan rekening met deze voorwaarden:

 • De ouder(s) of verantwoordelijke(n) moeten toestemming geven.
 • Zij moeten het toestemmingsformulier minderjarige invullen.
 • Dit ingevulde formulier en een (kopie) identiteitsbewijs/bewijzen moet je meenemen naar de afspraak.. 
 • Alle informatie over het ouderlijk gezag vind je op de website van de Rijksoverheid.nl.

Bijzonderheden

Spoedaanvraag

 • Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.
 • Vertrekt u vandaag al? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument. Neem hiervoor contact op met de Koninklijke Marechaussee.

Reizen met kinderen

Reist u alleen met uw minderjarige kind(eren) naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw identiteitskaart of een kopie daarvan af. Registratie van uw document (soort en nummer) is meest al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. 

Reizen met de Nederlandse identiteitskaart

U kunt naar verschillende landen reizen met een Nederlandse identiteitskaart. Welke landen dat zijn kunt u nakijken op de webpagina: Waar is de identiteitskaart geldig?

Kosten en geldigheid

Kosten van identiteitsbewijs per soort

Soort identiteitsbewijs

Normale aanvraag

Spoedaanvraag

Identiteitskaart 18 jaar en ouder €75,80  €132,85
Identiteitskaart t/m 17 jaar €40,90 €97,95

Een identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig.
Voor personen t/m 17 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

De nieuwe identiteitskaart

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart krijgt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Meer informatie vindt u op DigiD.nl

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact met ons op