Interview dementievrijwilliger

In gesprek met… dementievrijwilligers

In deze editie is Lei Janssens (netwerkcoördinator Seniorvriendelijk Roermond) in gesprek met een dementievrijwilliger en met de coördinator van de Roermondse dementievrijwilligers. Wil je weten wat zo’n vrijwilliger doet en hoe zij worden ondersteund? Lees dan verder!

Zwemmen met mensen met dementie

Toen Geert Wiermans met pensioen ging, wilde hij iets betekenen voor andere mensen. Een aantal dingen kwamen samen. In 2019 ging hij naar de theatervoorstelling ‘Dag Mama’ die door Dementievriendelijk Roermond was georganiseerd. Geert zwemt al jaren bij de Roermondse Zwemvereniging RZ. Toen RZ op zoek was naar vrijwilligers voor de stichting Samen Bewegen, hoefde Geert niet lang na te denken. Hij meldde zich meteen aan. Na het volgen van een training, ondersteunde hij vervolgens mensen met dementie bij het zwemmen.

“Je moet je aanpassen, terug naar de persoon die voor je is. Uitgangspunt is bewegen. We zwemmen vier of vijf keer op en neer en ondersteunen de persoon. Het samen zwemmen geeft energie, het raakte mij en ik werd er geëmotioneerd door.”

Omdat Geert met pensioen is en meer tijd heeft, meldde hij zich bij Els Dorssers als dementievrijwilliger. Een dagdeel per week gaat hij met zijn maatje op stap. Wandelen, fietsen, kletsen en koffiedrinken. Maar ook genieten van de natuur. Ze hadden meteen een klik, omdat ze allebei in de techniek hebben gewerkt.

“Dae haet mien het gestaolen. Veur dem doon ich t.“

Vijfjarig jubileum

Els Dorssers is vanuit Vijf coördinator dementievrijwilligers. Ze vertelt dat ze met de zestien dementievrijwilligers dit jaar het vijfjarig jubileum heeft gevierd. 

“De vraag naar vrijwilligers is groter dan het aanbod. En dat terwijl de begeleiding door de vrijwilligers ontzettend waardevol is voor de kwaliteit van het leven van de persoon met dementie en de mantelzorger.”

“Vrijwilligers krijgen individuele begeleiding, er zijn groepsbijeenkomsten en een verdiepende training. We verwachten van vrijwilligers dat ze een dagdeel per week beschikbaar zijn. En dat ze er dan ook echt zijn voor hun maatje, een luisterend oor kunnen bieden en geduld en empathie hebben.”

Neem voor meer informatie contact op met Els, telefoon 06 5256 2879 of kijk op de website van Vijfexterne-link-icoon.