Kunst en cultuur

Roermond heeft een groot aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Met verschillende musea en culturele instellingen is er voor iedereen wat wils.

De ECI cultuurfabriek

De ECI cultuurfabriek is een cultureel centrum in vroegere fabrieksgebouwen. Hier vindt u onder één dak verschillende activiteiten: film, theater, muziek en dans, expo en allerlei cursussen.  U kunt meer informatie vinden over het aanbod op de website van de ECI cultuurfabriekexterne-link-icoon.

Theaterhotel De Oranjerie

In Theaterhotel De Oranjerie kunt u genieten van een afwisselend programma van voorstellingen en concerten. U kunt meer informatie vinden op de website van Theaterhotel De Oranjerieexterne-link-icoon.

Het Cuypershuis

Het Cuypershuis is hèt museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) en is gevestigd in het vroegere woonhuis en werkplaats van Cuypers. Het museum legt linken tussen interieurs en ambachtelijke vormgeving.
U kunt meer informatie vinden op de website van het Cuypershuisexterne-link-icoon.

Historiehuis

In het Historiehuis maakt u kennis met de geschiedenis van Roermond. Vanaf het ontstaan tot en met deze eeuw heeft de stad een bewogen verleden. Handel, machtswisselingen, kloosters, kunstwerkplaatsen en de oudste bewoner van de stad, Christoffel, zijn thema’s die op een prikkelende manier worden getoond.
U kunt meer informatie vinden op de website van het Historiehuisexterne-link-icoon.

Folkloristisch en Oudheidkundig Museum Asselt

Asselt is door zijn ligging aan de Maas, zijn beroemd romaans kerkje en het daartegenover gelegen Folkloristisch en Oudheidkundig Museum Asselt, een van de meest pittoreske dorpjes van Limburg.
U kunt meer informatie vinden op de website van Museum Asseltexterne-link-icoon.

Collecties online bekijken

De collecties van het Cuypershuis, het Historiehuis en Beeldende kunst zijn in één database geplaatst.
De collectie kunt u online bekijken via de website 'Collectie Online Gemeente Roermond'externe-link-icoon.

Bibliotheek Bibliorura

In het stadscentrum van Roermond ligt achter de monumentale gevels de hypermoderne bibliotheek. Hier vindt u ook het Historiehuis.
U kunt meer informatie vinden op de website van Bibliotheek Biblioruraexterne-link-icoon.

Culturele evenementen

In de open lucht vinden vooral in de zomermaanden vele culturele evenementen plaats, zoals het Bevrijdingsfestival Limburg, de Sjommelmèrt, de Taptoe, Solar, het Limburg Festival en Sjwaampop.
Het evenementenoverzicht vindt u op de pagina 'evenementen'.

Roermond werkt aan cultuur

Inspirerende cultuurmakers en creatieve ondernemers, uitnodigende culturele instellingen, bijzonder erfgoed, evenementen en festivals, een veelheid aan verenigingen en talentvolle jongeren. In Roermond beleef je het allemaal!  Laat je verrassen, uitdagen en inspireren door alles wat Roermond te bieden heeft. Maak je graag zelf muziek, schrijf je teksten of produceer je je eigen creatieve video’s? Laat het zien in Roermond! Kijk voor meer informatie op: