auto-opladen iconLaadpaal voor elektrische voertuigen

Bent u in het bezit van een elektrische auto en heeft u geen eigen parkeerplaats? En is er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt? Dan kunt u een aanvraag indienen voor een openbare laadpaal.

Wat zijn de voorwaarden voor het plaatsen van een openbare laadpaal?

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een openbare laadpaal zijn:

  • U bent in het bezit van een elektrische auto of bestelwagen;
  • U heeft geen eigen oprit of parkeerplaats waardoor het niet mogelijk is om zelf een laadpaal te plaatsen;
  • Er is nog geen openbare laadpaal aanwezig binnen 300 meter van uw woonadres (400 meter indien u in de binnenstad van Roermond woont). 
  • Staat er al een laadpaal binnen 300 meter van uw woning (of 400 meter indien u in de binnenstad van Roermond woont) en is deze laadpaal vaak bezet, dan kunt u een aanvraag indienen voor een extra laadpaal.

Het plaatsen van een laadkabel op het trottoir vanaf uw woning naar een openbare parkeerplaats is niet toegestaan, ook niet met een mat eroverheen of een andere constructie. Dit levert gevaar op voor voetgangers en mindervaliden. Heeft u geen eigen parkeerplaats vraag dan een openbare laadpaal aan.
 

Hoe vraag ik deze aan?

De gemeente plaatst zelf geen laadpalen, dit doet onze partner Vattenfall. U kunt bij hun een aanvraag voor een openbare laadpaal indienen via de website: 

Als u voldoet aan de voorwaarden dan zoekt Vattenfall samen met de gemeente een geschikte locatie voor een laadpaal bij u in de buurt. 
 

Wat zijn de kosten?

Voor de aanvraag betaalt u niets, ook als uw aanvraag wordt goedgekeurd zijn er geen kosten voor het plaatsen van de laadpaal. U betaalt alleen bij een laadactie een vergoeding aan Vattenfall per afgenomen kWh. 

Openbare laadpalen in de Gemeente Roermond

Er zijn reeds vele laadpalen aanwezig. U kunt alle openbare laadpalen in de Gemeente Roermond vinden op: 

Uw auto mag alleen bij een openbare laadpaal geplaatst worden als deze ook daadwerkelijk gaat opladen. Is uw accu vol, dan zult u uw auto moeten verplaatsen zodat ook anderen hun auto kunnen opladen.
Let op: bij laadpalen in het gebied betaald parkeren moet ook betaald worden bij een parkeerautomaat of via een parkeerapp. 

Proactieve laadpalen

In Roermond worden ook proactief laadpalen geplaatst. Proactief plaatsen betekent dat er al een laadpaal wordt geplaatst vóórdat er een aanvraag komt van een eigenaar van een elektrische auto. Misschien twijfelen mensen over het aanschaffen van een elektrische auto omdat ze zich afvragen of ze de auto wel ergens kunnen opladen, proactieve laadpalen kunnen deze twijfels wegnemen en zodoende helpt dit in de overgang naar elektrisch rijden.

Deze proactieve laadpalen worden geplaatst door heel Roermond, waar we denken dat deze in de nabije toekomst nodig zijn. Dit wordt gedaan door de verwachte behoefte in de toekomst te analyseren in een model (denk hierbij aan verkoopcijfers van elektrische auto’s, het aantal inwoners, het aantal bedrijven en andere waarden die van invloed hebben op toekomstige behoefte). Daarnaast wordt er goed naar laadgedrag van de bestaande laadpalen gekeken; als er veel op een laadpaal wordt geladen, dan worden er in de buurt extra laadpalen geplaatst.

Als u niet wilt missen dat er bij u in de buurt een laadpaal geplaatst gaat worden ga dan naar overheid.nl/berichten-over-uw-buurt en meld u aan om berichten over uw buurt te ontvangen. U ontvangt dan een bericht als er een besluit wordt genomen om in uw buurt een laadpaal te plaatsen.

Defecte laadpaal?

Meld dit dan via het storingsnummer, dit nummer staat op de laadpaal. Ook kunt u de storing doorgeven via de Vattenfall InCharge app.
 

Meer informatie

Bekijk ook onze pagina met veel gestelde vragen onder het kopje 'elektrische voertuigen'.

Neem voor meer informatie contact op met Vattenfall op werkdagen tussen 08.00 en 15.00 via 088-363 7991  of bekijk de website: