Ondersteuning voor zelfstandigen

Per 1 oktober 2021 is de Tozo-regeling gestopt. Als u vanaf 1 oktober 2021 financiële ondersteuning nodig heeft, dan kunt u Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen.

Vanaf 1 oktober 2021 tot 1 januari 2022 worden de voorwaarden van het Bbz voor nieuwe aanvragers tijdelijk versoepeld. Het kabinet heeft op 14 december besloten om dit te verlengen tot 1 april 2022. Zo wordt aanvragen met terugwerkende kracht tot maximaal twee maanden mogelijk. Ook komt de vermogenstoets te vervallen. De belangrijkste veranderingen ten opzichte van de Tozo zijn dat we uw bedrijf toetsen op levensvatbaarheid en dat u meer bewijsstukken moet aanleveren. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat uw administratie op orde is en dat u recent cijfermateriaal kunt aanleveren.

Hoe doet u een aanvraag tijdelijke Bbz?

Vanaf 1 oktober 2021 kunt u Bbz onder de tijdelijke regeling aanvragen via bbz@roermond.nl. U ontvangt altijd een automatische ontvangstbevestiging.

Bedrijfskapitaal 

Wilt u een bedrijfskapitaal aanvragen? Daarvoor gelden de aanpassingen in het Bbz niet. De gemeente zal hiervoor gegevens over uw zakelijke en privévermogen vragen. Wil u meer informatie hierover of deze aanvragen? Stuur dan een email naar bbz@roermond.nl met uw naam en telefoonnummer. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Levensvatbaarheid van uw bedrijf 

Voor de beoordeling van de Bbz onderzoekt de gemeente (eventueel samen met het IMK) of uw bedrijf levensvatbaar is. Hiervoor vragen zij u om bewijsstukken aan te leveren. Dit is het grootste verschil met de Tozo. U heeft geen recht op een Bbz-uitkering (of bedrijfskapitaal) als de gemeente verwacht dat u na het Bbz niet genoeg kunt verdienen om: 

  • van te leven; en 
  • uw bedrijf of beroep voort te zetten; en 
  • om uw betalingsverplichtingen na te komen. 

Verwacht de gemeente dat uw bedrijf niet levensvatbaar is? Dan krijgt u geen Bbz-uitkering. We zullen dan samen met u bekijken of er andere mogelijkheden zijn.

Wanneer betalen we de tijdelijke Bbz uitkering? 

De betaaldatums zijn:

  • 31 januari 2022
  • 28 februari 2022
  • 31 maart 2022

Wat zijn de gevolgen voor inkomstenbelasting en toeslagen?

De uitkering telt mee als inkomen over 2021 en 2022. U ontvangt volgend jaar een jaaropgave van ons. Als u een partner heeft, dan krijgt die ook een jaaropgave. U en uw partner moeten dit inkomen opgeven bij de belastingaangifte over 2021 en 2022. Misschien moet u dus meer inkomstenbelasting betalen als u gebruikmaakt van deze regeling. Of krijgt u mogelijk minder of geen huur- of zorgtoeslag.

Gratis adviesgesprek met een bedrijfsadviseur

Corona heeft veel ondernemers op de proef gesteld. Met versoepelingen in aantocht is er steeds meer mogelijk, maar waar moet je beginnen? Een nieuwe koers bepalen, nieuwe klanten aanboren, nieuwe 
concepten lanceren, geldproblemen oplossen of u laten bij- of omscholen misschien, het is vaak te veel om op te noemen.  

Een gratis verhelderend gesprek met iemand die uw business begrijpt, kan helpen om uit die tunnelvisie te komen en met frisse ideeën verder te gaan. 

Wilt u graag zo’n gesprek? Dat kan. Ondernemers en zzp’ers in de gemeente Roermond kunnen een gratis adviesgesprek aanvragen met een bedrijfsadviseur. Het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) biedt hiervoor in opdracht van de gemeente de expertise. 

Maar hier een afspraak voor gratis advies: www.imk.nlexterne-link-icoon.

Worden uw gegevens gecontroleerd?

Ja, wij kunnen zowel bij de aanvraag, als ook achteraf uw gegevens controleren. Wij mogen bij andere instanties en personen informatie over u en uw partner opvragen die relevant zijn voor de regeling. Zo kunnen wij controleren of u de juiste uitkering heeft ontvangen.
Blijkt bij controle dat u te veel hebt ontvangen? Dan moet u het te veel ontvangen bedrag terugbetalen. Heeft u te weinig ontvangen? Dan betalen wij nog een bedrag na. Wanneer u met opzet onjuiste gegevens hebt verstrekt, moeten wij een boete opleggen en wordt de Bbz-inkomensaanvulling teruggevorderd.

Zelf kijken of u recht heeft

Wilt u weten of u mogelijk recht heeft op een tijdelijke Bbz-uitkering? Kijk dan op www.krijgikbbz.nlexterne-link-icoon. Heeft u waarschijnlijk geen recht op een Bbz-uitkering, maar heeft u wél hulp nodig? Ga dan naar de gemeente! Er zijn nog meer mogelijkheden om u te helpen.  Mail ons via bbz@roermond.nl

Meer informatie