Parkeervergunning voor bewoners

Woont u in een gebied met betaald parkeren of parkeren voor vergunninghouders? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een parkeervergunning voor bewoners (bewonersvergunning). Lees eerst wanneer u in aanmerking komt voor een parkeervergunning.

Wanneer kom ik in aanmerking?

 1. U staat geregistreerd als bewoner in het betreffende gebied.
 2. Voor uw adres zijn geen parkeerafspraken vastgelegd en er is geen andere parkeermogelijkheid. Twijfelt u hierover? Kijk dan in de pdf met een overzicht van adressen met parkeerafspraken of eigen parkeervoorziening onderaan de ze pagina. Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden verleend, het kan voorkomen dat nieuwe adressen nog niet in dit overzicht zijn verwerkt. Neem bij een onlangs gerealiseerd adres wat niet voorkomt in de lijst contact op met de gemeente, dan helpen wij u verder.
 3. Voldoet u aan de voorwaarden die bij uw adres in deze lijst staan, maar kunt u geen bewonersvergunning in het Parkeerloket aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via 14 0475.
 4. De auto staat op uw naam geregistreerd bij de RDW. Of u kunt een leaseverklaring of werkgeversverklaring overleggen waaruit blijkt dat u de hoofdbestuurder van de auto bent.
  • Een werkgeversverklaring, opgesteld op briefpapier, bevat minimaal de volgende gegevens:
   • Datum
   • Uw NAW-gegevens;
   • Het kenteken van het voertuig;
   • Handtekening van de werkgever.
 5. Heeft u een auto met buitenlands kenteken? Dan moet u aantonen dat u deze auto rechtmatig mag gebruiken in Nederland. Dit kan bijvoorbeeld door aan te tonen dat u wegenbelasting in Nederland betaalt of met een verklaring van een buitenlandse werkgever.

Hoe vraag ik deze aan?

De aanvraag en afgifte van een bewonersvergunning gaat volledig digitaal. Houd daarbij de volgende zaken bij de hand:

 • Uw DigiD inloggegevens. Vraag deze eventueel aan via www.digid.nlexterne-link-icoon.
 • Uw gegevens voor internetbankieren.
 • Een geldig email adres.
 • En als de auto niet op uw naam staat: een werkgeversverklaring inzake autogebruik en/of kopie leasecontract. Deze dient u digitaal mee te sturen in PDF-formaat.

Met deze gegevens vraagt u de vergunning online aan via ons online parkeerloketexterne-link-icoon.

Heeft u hulp nodig bij het gebruiken van het Parkeerloket? Bel dan met de helpdesk via 0475-359888.

Kosten

 • Gebied A (binnenstad)
  • eerste vergunning €12 per maand (tarief 2024).
  • eventuele tweede vergunning €33 per maand (tarief 2024).
 • Gebied B, C en D: per vergunning €12 per maand (tarief 2024).
 • Gebied E (Spoorzone Oost; Vrijveld en Roermondse Veld): per vergunning €36,60 per kalenderjaar (tarief 2024).
 • Wijzigen van het kenteken €6,90 (tarief 2024).

U betaalt de vergunning voor een gehele periode (kalenderkwartaal of kalenderjaar) vóóraf via iDeal (internetbankieren).

Waar kan ik parkeren met deze vergunning?

In de bijlagen hieronder vindt u de voorschriften parkeervergunning om te zien van welke parkeerplaatsen u gebruik kunt maken.
U vindt hier ook de plattegrond met de gebiedsindeling parkeren. 

Let op! Voertuigen langer dan 6,0m of hoger dan 2,4m (incl. lading) mogen conform de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) niet zonder meer parkeren in het centrum of het schilgebied van Roermond. Een parkeervergunning geeft geen vrijstelling voor de APV. Ook kampeervoertuigen en defecte voertuigen kunnen niet zonder meer met een parkeervergunning geparkeerd worden in het centrum of schilgebied. Raadpleeg hiervoor eerst de APV.

Parkeervergunningen en plattegronden

Kan ik mijn vergunning wijzigen?

U kunt het kenteken van uw vergunning eenvoudig zelf wijzigen via het online parkeerloketexterne-link-icoon. Ook het beëindigen van uw vergunning regelt u via het online parkeerloketexterne-link-icoon

Wat kan ik doen als ik tijdelijk een vervangende auto heb?

U kunt tijdelijk het kenteken van uw parkeervergunning wijzigen, log in op het digitale parkeerloket en klik op de button 'Wijzigen' van uw bewonersvergunning. Kies vervolgens voor de optie 'Tijdelijk kenteken'. U kunt dan voor maximaal 7 dagen het kenteken van uw parkeervergunning wijzigen naar het kenteken van de vervangende auto. Let op, u kunt tijdens deze periode niet parkeren met uw eigen auto. Is uw eigen auto eerder terug vergeet dan niet het tijdelijke kenteken weer af te melden in het parkeerloket.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact met ons op