Paspoort

U vraagt een paspoort persoonlijk aan in het stadskantoor. Voor kinderen geldt dit ook. Kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag. Maak hiervoor een afspraak. Voor het aanvragen van een vreemdelingenpaspoort maakt u een afspraak via 14 0475.
Kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag.
Voor het afhalen van uw paspoort hoeft u géén afspraak te maken.

Uitleg

U ontvangt een mail als u het paspoort kunt komen afhalen. Dit zal ongeveer na 7 werkdagen zijn. U dient uw paspoort persoonlijk op te halen in het stadskantoor. Voor het afhalen van uw paspoort hoeft u géén afspraak te maken. Neem wél uw afhaalbewijs én eventueel nog in uw bezit zijnde paspoort mee. 

U heeft 3 maanden de tijd om uw nieuwe paspoort op te halen. Daarna wordt het vernietigd. Het is dan officieel ongeldig geworden.

Wat neem ik mee?

 • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die u nog heeft, ook als ze zijn verlopen.
 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen voor pasfoto’sexterne-link-icoon.
 • Geld of een bankpas. De kosten betaalt u bij de aanvraag.
 • Als je jonger dan 18 jaar bent, is toestemming van je ouders of gezaghouders verplicht. Als beide ouders het gezag hebben is toestemming van beiden verplicht.

Extra documenten voor een vreemdelingenpaspoort:

 • Uw verblijfsvergunning.
 • Een bewijs dat uw eigen land u geen paspoort kan of wil geven. Bijvoorbeeld een schriftelijke weigering van uw ambassade.

Extra documenten voor een vluchtelingenpaspoort:

 • Uw verblijfsdocument.

Paspoort kwijt of gestolen?

U kunt op afspraak een nieuw paspoort aanvragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Om identiteitsfraude te voorkomen, legt u een verklaring van vermissing af. Wilt u geen nieuw reisdocument aanvragen? Bijvoorbeeld als u uw identiteitskaart kwijt bent, maar uw paspoort nog heeft? Ook dan kunt u een verklaring van vermissing afleggen. Zo voorkomt u dat uw reisdocument gebruikt wordt voor identiteitsfraude. 

 • U moet wel aangifte bij de politie doen als er meer gestolen is dan alleen uw paspoort. Of als u bijvoorbeeld letsel heeft overgehouden aan de overval.
 • Vindt u uw oude paspoort terug? Lever die dan in bij de gemeente. Deze is namelijk niet meer geldig.
 • Verliest u uw paspoort in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Jonger dan 18 jaar?

Kinderen jonger dan 18 jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben toestemming nodig van beide ouders of degene(n) die verantwoordelijk zijn voor het kind. Dat kan door het invullen van een toestemmingsformulier, online via DigiD of een PDF-formulier. 

Als ouders digitaal toestemming hebben gegeven, is het niet nodig om bij de afspraak aanwezig te zijn of (een kopie van) uw identiteitsbewijs te tonen. Uw kind moet zelf wel naar de afspraak komen.

Digitale toestemming niet mogelijk? 

Als het u niet lukt om digitaal toestemming te geven, houdt dan rekening met deze voorwaarden:

 • De ouder(s) of verantwoordelijke(n) moeten toestemming geven.
 • Zij moeten het toestemmingsformulier minderjarige invullen. Dit formulier vindt u onderaan deze pagina.
 • Dit ingevulde formulier en een (kopie) identiteitsbewijs/bewijzen moet je meenemen naar de afspraak.. 
 • Alle informatie over het ouderlijk gezag vind je op de website van de Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon

Andere bijzonderheden

Spoedaanvraag

 • Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.
 • Vertrekt u vandaag al? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument. Neem hiervoor contact op met de Koninklijke Marechausseeexterne-link-icoon.

Reizen met kinderen

Reist u alleen met uw minderjarige kind(eren) naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Visum

Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. U kunt een visum aanvragen bij de ambassade van uw bestemmingsland in Nederlandexterne-link-icoon.

Vreemdelingenpaspoort

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit en kunt u geen paspoort van uw eigen land krijgen? Dan kunt u mogelijk een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Hiervoor moet u een afspraak maken. Na uw intake gesprek bij de gemeente beoordeelt de Immigratie- en Naturalisatiedienst uw aanvraag. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt of u het vreemdelingenpaspoort krijgt. De levertijd van een vreemdelingenpaspoort is langer dan een normaal paspoort. De levertijd is ongeveer 2 maanden. U betaalt het vreemdelingenpaspoort direct bij de aanvraag. 

Vluchtelingenpaspoort

Staat u als vluchteling geregistreerd? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen. Hiervoor moet u een afspraak maken. Het vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig, afhankelijk van uw verblijfsvergunning. 

Tweede paspoort

Het is mogelijk een tweede paspoort aan te vragen. Een reden hiervoor kan zijn dat u moet reizen op een tijdstip dat uw paspoort voor een aanvraag van een visum bij een buitenlandse vertegenwoordiging ligt. Ook kan het zijn dat u binnen één reis conflicterende landen bezoekt. De lijst van conflicterende landen vindt u op de site van de Rijksoverheidexterne-link-icoon. Een tweede paspoort is 2 jaar geldig.
Voor het aanvragen van een tweede paspoort gelden extra voorwaarden. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

Brexit en uw paspoort of rijbewijs

Sinds 1 oktober 2021 kan u niet meer met een identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen maar heeft u een paspoort nodig.
Kijk op de website van Rijksoverheidexterne-link-icoon  voor meer informatie.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude.

Kosten en geldigheid

Kosten per soort identiteitsbewijs en type aanvraag

Soort identiteitsbewijs

Normale aanvraag

Spoedaanvraag

Paspoort / zakenpaspoort / tweede paspoort voor 18 jaar en ouder€83,85€140,90
Paspoort t/m 17 jaar€63,40€120,45
Vreemdelingenpaspoort€63,40niet mogelijk
Vluchtelingenpaspoort€63,40€120,45

Een paspoort voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig.
Voor personen t/m 17 jaar is het paspoort 5 jaar geldig.
Een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig, afhankelijk van de verblijfsvergunning.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact met ons op