Terugblik bijeenkomst 'Zie je mij?'

Onder grote belangstelling van professionals, bestuurders en beleidsmakers vond op 24 mei de bijeenkomst ‘Zie je mij?’ plaats in de Graasj in Roermond. Centraal stond de vraag: sluit de zorg en ondersteuning die we bieden eigenlijk wel aan op de behoefte van de (aanstaande) ouder in een kwetsbare situatie? Hoe komen we daadwerkelijk achter de behoefte van deze ouder(s)?

Liset Strijker (associate partner Subconscious Impact) maakte duidelijk dat het ‘pushen’ van hulp geen effect heeft. En hoe belangrijk ons onbewuste brein is om de echte vraag of behoefte van de ouder naar boven te krijgen. Linda de Boer-Hendriks gespecialiseerd niet-roken-coach, benadrukte met onderbouwing hoe schadelijk (mee-)roken is voor het (ongeboren) kind. De ervaringen van ouders werden gedeeld aan de hand van een filmpje van Eefke en een interview met Annelie waarin zij vertelde welke ene vraag zij misten toen ze hulp nodig hadden en kwetsbaar waren. De zaal werd stil en een deelnemer omschreef hun verhaal als ‘pakkend en dit blijft hangen’. 

In gesprek

Na deze sprekers werden de aanwezigen uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over een reële casus. Uniek hierbij was de indeling: per gemeente of regio. Dit leidde voor sommigen tot nieuwe kennismakingen en zelfs tot afspraken voor na de bijeenkomst. Misschien een eerste aanzet tot de start van een lokale coalitie? 

Een van de deelnemers deze middag omschreef de middag als volgt: “Een constructieve bijeenkomst en vooral een interactieve invulling die maakt dat je verbinding krijgt met andere netwerkpartners”.

Lancering e-learning

Aan het eind van de middag werd op een feestelijke manier de e-learning 1000 kansen in 1000 dagen door Carla Maessen gelanceerd. Deze leert de professional kwetsbaarheden in de ouder-kindrelatie te signaleren.

Kortom, het was een boeiende en leerzame bijeenkomst die ons weer een stapje dichterbij brengt waar we het allemaal voor doen: betere zorg en ondersteuning voor ouders in een kwetsbare situatie.

Heb je ideeën over een onderwerp voor een volgende bijeenkomst? Heb je vanuit jouw organisatie iets dat interessant is om te delen met anderen uit het netwerk Kansrijke Start NML? Neem dan contact met ons op via kansrijkestartnml@roermond.nl