Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Het aanbod is voor huiseigenaren in de gemeente Roermond. Het aanbod geldt niet voor particuliere verhuurders, huurders van een sociale huurwoning en overige bewoners van appartementen.

Eigenaren van monumentale panden of panden met beschermd stadsgezicht kunnen nu ook deelnemen. Er moet echter wel een vergunning worden aangevraagd. Dit doet u zelf bij de gemeente. Uw offerte van ZelfOpwekken wacht in de tussentijd op de uitslag van de vergunningaanvraag tot een maximum van 3 maanden. Lees hieronder meer over het traject voor monumentale panden of panden met beschermd stadsgezicht.

Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld door veel schaduwval, type dakbedekking of veel dakobstakels. ZelfOpwekken informeert u hierover na uw inschrijving.

De gemeente biedt een voordelig en compleet alles-in-1 pakket aan. Hierin zitten de producten, de financiering, de aanleg én 15 jaar service en onderhoud van de zonnepanelen. We regelen alles voor u, samen met een professionele en betrouwbare leverancier: ZelfOpwekken!

In het pakket zitten zonnepanelen van hoge A-kwaliteit. U krijgt hiervoor een lening bij gemeente Roermond en betaalt 3,55% rente per jaar. De lening is zonder BKR-registratie.

Aanpassingen aan de meterkast, die soms nodig zijn, kunt u laten meefinancieren in de lening. De zonnepanelen zijn vanaf dag 1 van u. Ze leveren meer op, dan u maandelijks betaalt. De installatie wordt de eerste 15 jaar professioneel gemonitord en onderhouden door ZelfOpwekken. Dit zorgt voor een optimale opbrengst. Eventuele storingen worden snel gezien en opgelost. Zo nodig worden onderdelen vervangen, ook de omvormer. Na 15 jaar is de lening afgelost. Dan stopt ook het onderhoud. U kunt nog jarenlang profiteren van de opbrengst van uw zonnepanelen.

De intake en het offertetraject zijn kosteloos voor u. Gaat u akkoord met de offerte, dan financiert de gemeente de aanschaf, de installatie en het onderhoud van uw zonnepanelen. Gedurende 15 jaar betaalt u maandelijks een bedrag aan de gemeente. In het maandbedrag zitten:

  • de aflossing voor de aanschaf en aanleg van uw zonnepanelen. Het is ook mogelijk om vervroegd of extra af te lossen. 
  • administratiekosten voor de lening.
  • service en onderhoudskosten (inclusief vervanging van onderdelen).
  • 3,55% rente over de totale lening. De rente is laag omdat de gemeente goedkoop geld kan lenen en geen winstoogmerk heeft.

Naast voordelig en zorgeloos zonne-energie, heeft u meteen financieel voordeel. Uitgangspunt is dat de besparing op uw energierekening groter is, dan de maandelijkse aflossing die u betaalt. De besparing hangt samen met de opgewekte zonne-energie. ZelfOpwekken zorgt er daarom voor dat het aantal zonnepanelen op uw woning past bij uw huidige en toekomstige energieverbruik. Als u na 15 jaar de lening heeft afgelost, heeft u nog jarenlang profijt van de zonnepanelen.

U kunt maximaal 30 zonnepanelen aanschaffen. Het zonnepaneel staat voor dit project al vast. In het aanbod zit standaard een modern full-black zonnepaneel met een capaciteit van 400 Wattpiek. U kunt vanaf deze ronde binnen dit project maximaal twee zonnepanelen meer plaatsen, dan uw eigen verbruik toelaat.

In overleg met ZelfOpwekken bepaalt u waar de omvormer komt te hangen en welk type omvormer in uw geval het beste is: string of micro. De stringomvormer is in dit project de standaardomvormer. Voor micro-omvormers worden meerkosten in rekening gebracht.

Let op: u sluit een overeenkomst met de gemeente voor een totaalpakket: financiering, aanleg én onderhoud. Het is niet mogelijk alleen mee te doen voor de aanleg van zonnepanelen.

Onder de service van Zelfopwekken valt het volgende:

  • Maken van een maatwerkofferte en deze  persoonlijk met u doornemen. 
  • Waar nodig verzorgen zij een aanpassing van de meterkast (de kosten daarvoor kunt laten meefinancieren in de lening).
  • Inrichten van een monitoring-app: SolarResult. Hiermee kunt u de prestaties van uw zonnepanelen eenvoudig monitoren.

Na de aanleg van uw installatie zorgt Zelfopwekken 15 jaar lang voor het onderhoud:

  • Dagelijks actieve monitoring van uw zonnepanelensysteem;
  • Elke 5 jaar komen ze langs voor een preventieve check van uw installatie;
  • ZelfOpwekken zorgt voor reparatie of vervanging van onderdelen (ook de omvormer) als de installatie niet goed werkt.
  • Er is een storingsdienst die u kunt bellen bij problemen.

U gaat een overeenkomst aan met de gemeente Roermond voor een lening met een looptijd van 15 jaar. Hiermee verplicht u zichzelf tot maandelijkse afbetaling. De maandelijkse termijnen berekent ZelfOpwekken voor u in de offerte. Voor de aflossing in maandelijkse termijnen ondertekent u een contract, waarmee u een doorlopende incassomachtiging afgeeft. De aflossing wordt dan telkens automatisch afgeschreven van uw bankrekening.

Betaalt u de maandelijkse termijn niet, dan neemt ZelfOpwekken contact met u op. Komt u door onvoorziene omstandigheden in financiële problemen? Dan kunnen we samen naar een oplossing kijken. Neem hiervoor altijd meteen contact op met ZelfOpwekken. Dit voorkomt veel problemen.

Ja, dat kan. U kunt daarvoor een herberekening van de lening aanvragen bij Zelfopwekken. Het is ook mogelijk om het hele bedrag in één keer te betalen. U behoudt dan het recht op 15 jaar service en onderhoud.

Mocht er iets veranderen in uw situatie zoals bijvoorbeeld een verhuizing, overlijden van uw partner of een andere wijzigingen die invloed heeft op de betaling van de panelen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Zelfopwekken om samen te kijken naar een oplossing.

De adviseurs van Zelfopwekken kunnen een berekening maken voor de financiële afhandeling van de resterende contractduur. Deze berekening is afhankelijk van de wijziging en wensen voor de aanpassing.

Als u verhuist, kan de nieuwe eigenaar van de woning de overeenkomst en de zonnepanelen overnemen. 

Standaard vallen zonnepanelen onder de dekking van uw opstalverzekering. Toch is het goed om dit voor de zekerheid te checken. 

Allereerst meldt u zich aan bij ZelfOpwekken. U krijgt dan eerst enkele technische vragen. Nadat u deze beantwoord werpt een digitale, eerste blik op uw dak. Daarna stelt ZelfOpwekken het legplan op met een bijhorende offerte. Zodra u deze ontvangen heeft, dient u deze stukken in bij de vergunningenafdeling van de gemeente Roermond. 

Uw aanmelding bij ZelfOpwekken wordt in de wacht gezet totdat u antwoord heeft op uw vergunningaanvraag. Hierbij geldt een maximum van 3 maanden. Op het moment dat de vergunning verstrekt is, laat u dit weten aan ZelfOpwekken. Zij zetten dan uw aanmelding weer op actief. Hierna vindt een fysieke schouw plaats. Bij deze schouw van uw woning kunnen eventuele in de vergunning gestelde voorwaarden worden meegenomen. Na de schouw ontvangt u de definitieve offerte. Als u hiermee akkoord bent, doorloopt u de aanvraag van de gemeentelijke lening en daarna worden de installaties gepland.

De vergunningaanvraag doet u bij de gemeente Roermond. U heeft hiervoor de volgende stukken nodig:

  • Offerte van ZelfOpwekken.
  • Legplan van het zonnestroom systeem.
  • Tekeningen van het dakvlak en de gevel.

Daarnaast moet u voor uw aanvraag leges betalen. Dit is een bedrag dat u betaalt aan de afdeling Vergunningen van de gemeente Roermond voor de behandeling van uw vergunning. Het bedrag verschilt per woning en hangt ook af van de beschermde status van uw pand. De leges worden los van het project betaald en vallen niet onder de financiering.