Voorkom nare geurtjes en ongedierte in de afvalcontainer of -emmer

Vooral in de zomer kan een container of emmer voor uw afval meer geurtjes achterlaten en ongedierte aantrekken. Met de volgende tips kunt u dit beperken.

 • Plaats uw container of emmer in de schaduw.
 • Houd de container of emmer droog door onderin een krant of stro te leggen.
 • Verpak etensresten in een krant of biologisch afbreekbare zak.
 • Laat vochtig afval eerst uitlekken, voordat u het verpakt en weggooit.
 • Bij het verpakken van uw restafval, groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en plastic, metaal en drankkartons (PMD) is het belangrijk dat dit luchtdicht gebeurt. 
  Dus trek niet alleen de zak met de trekbanden bij elkaar, maar leg er ook een gedegen knoop in.
  Door alle soorten afval luchtdicht te verpakken, blijven er geen afvalresten in uw container of emmer kleven en blijft deze schoon.      
 • Laat de deksel eventueel iets open staan voor frisse lucht.
 • Maak uw container of emmer regelmatig schoon.

Last van maden?

 • Leg eens een paar takken lavendel en/ of klimop in uw container of emmer. Lavendel en klimop (Hedera) zijn giftig voor maden. En lavendel laat ook nog eens een heerlijke geur achter in de container of emmer. 
 • Door een dun laagje zout of kalk tussen het afval te strooien kan ongedierte, zoals maden, op een milieuvriendelijke manier worden bestreden. De larven drogen door het zout of kalk uit, waardoor er geen overlast ontstaat.

Vliegen op afstand houden

Vliegen kunnen absoluut niet tegen de geur van mottenballen. Doe daarom een paar mottenballen in een panty en hang dit op aan het handvat van de container of emmer. Vliegen blijven weg én ze kunnen geen eitjes leggen. Resultaat: geen larven en maden in de container of emmer!
Let op: Haal de mottenballen tijdelijk weg als uw container of emmer geledigd wordt.

Greenclip

Maak gebruik van een GreenClip. Deze helpt om vele ergernissen te voorkomen rondom uw afvalcontainers, vooral rondom en in uw GFT container. Doordat de GreenClip de deksel openhoudt zorg het ervoor dat er natuurlijke ventilatie ontstaat in uw afvalcontainer. Dit helpt tegen warmtebroei, condensvorming, stankoverlast en hierdoor minder kans op maden en vliegen. Tevens voorkomt de GreenClip een vast gevroren deksel in de winterperiode.