gloeilamp iconHulp bij energie besparen in huis

Energiebespaartips

Verbruikt u minder energie, dan betaalt u ook minder. Energie besparen begint met een goed geïsoleerd huis. Kleine aanpassingen in huis kunnen al direct effect hebben op de energierekening. Dit kunt u zelf in huis doen om energie te besparen.

Dit kunt u eenvoudig zelf in huis doen om energie te besparen:

  • CV-ketel op 60 graden. de meeste CV-ketels staan op een fabrieksinstelling van 80 graden, maar werken efficiënter op 60 graden. U bespaart hiermee tot 140 euro per jaar.
  • Naden en kieren dichten: naden en kieren zijn goed zelf te dichten. De kosten vallen enorm mee en verdienen zich snel terug. Een gemiddelde tussenwoning bespaart hiermee per jaar zo’n 70 m3 gas. (bron: Milieu Centraal)
  • LED-verlichting: LED-lampen zijn goedkoper en energiezuiniger. Het is slim om halogeen- of gloeilampen direct door LED-verlichting te vervangen als ze meer dan een uur per dag aan staan. 
  • Radiatorfolie: een groot gedeelte van de warmte van radiatoren gaat verloren via niet-geïsoleerde buitenmuren. Met radiatorfolie (dunne reflecterende folie voor op de muur of de radiator) voorkomt u dit. U bespaart zo’n 10 m3 gas per m2. De investering is binnen één winter terugverdiend. (bron: Milieu Centraal)
  • Een schakelaar op de pomp van de vloerverwarming: de pomp van de vloerverwarming is vaak een enorme stroomvreter. Door een simpele schakelaar toe te voegen, draait de pomp alleen nog maar als er ook warmte wordt gevraagd. Met een pompschakelaar bespaart u zeker zo’n 50 euro per jaar.
  • Waterbesparende douchekop: een gemiddeld huishouden gebruikt 80% van het warme water om te douchen. Met een waterbesparende douchekop (ook wel spaardouche) verbruikt u zo’n 30 tot 50% minder energie.
  • Elektrische doorstroomboiler: in no time warm water. En u verbruikt tot wel 40% minder energie om water te verwarmen. 
  • Energiezuinige apparatuur: kijk bij de aanschaf van een nieuw apparaat niet alleen naar de prijs, maar ook naar het energieverbruik. Energiezuinige apparaten zijn uiteindelijk goedkoper.
  • Bewust stookgedrag. Bijvoorbeeld:
    • Verwarm alleen de noodzakelijke ruimtes in huis. Dat scheelt al snel 100 tot 250 euro per jaar op de energierekening. 
    • Zet de thermostaat wat lager. Overdag 2 graden lager, bespaart zo’n 20% op de energierekening. 
    • De helft korter douchen bespaart 3 tot 16% op de energierekening. Een waterbesparende douchekop versterkt dit nog eens.

Kijk voor meer informatie over deze en andere bespaartips op www.duurzaambouwloket.nl/maatregelen.

Hulp bij kleine energiebesparende aanpassingen in huis

Energie besparen begint bij een goed geïsoleerd huis. Kleine ingrepen hebben al een positief effect op de energierekening. Zoals het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie, het gebruik van LED-lampen of het vervangen van de douchekop. Echter, niet iedereen is financieel in staat om hierin te investeren of handig genoeg om zelf mee aan de slag te gaan. Daarom komt de gemeente deze huishoudens tegemoet. 

Het gaat om praktische gemeentelijke hulp bij kleine energiebesparende aanpassingen in huis. De mensen die van dit aanbod gebruik kunnen maken, ontvangen hierover een brief van de gemeente. Dit zijn de huishoudens die de energietoeslag al toegekend hebben gekregen.

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor de energietoeslag? Bekijk dan deze pagina.

Energieadviseur

Vanaf nu kunnen inwoners van Roermond terecht bij een energieadviseur voor gratis advies over het energiezuiniger maken van hun woning. Dit kunnen algemene vragen zijn (overzicht van verduurzamingsmogelijkheden) of specifiek gericht op 1 (technisch) onderdeel, zoals isolatiemateriaal. De adviseur is te vinden bij bibliotheek Bibliorura (Neerstraat 11-13) en duurzaamheidscentrum De Groene Transformator (Bredeweg 10). 

Inwoners kunnen op onderstaande tijden binnenlopen of vooraf een afspraak maken:

Dinsdag Bibliotheek Bibliorura van 12.00 tot 16.00 uur;
Woensdag

De Groene Transformator van 10.00 tot 13.00 uur (op afspraak ook mogelijk tussen 09.00  – 10.00 uur)

Vrijdag

De Groene Transformator van 13.00 tot 16.00 uur (op afspraak ook mogelijk tussen 12.00 – 13.00 uur)

Afspraken kunnen worden gemaakt door contact op te nemen met de gemeente via 14 0475 of met De Groene Transformator via 0475 - 250000. Huurt u een woning van een organisatie in de stad en wilt u graag energie advies aan huis? Vraag dan naar de mogelijkheden bij uw verhuurder. 

Advies op maat: online Energieloket Roermond

Het online Energieloket van de gemeente Roermond biedt informatie over energiebesparing, verduurzaming en subsidies en regelingen. Ook kunt u er vragen stellen aan onafhankelijke, deskundige adviseurs.