Lokale ketenaanpak Kansrijke Start krijgt vervolg met babystartpakket

Eerste resultaat Roermondse coalitie Kansrijke Start

Onlangs is een lokale coalitie gevormd die zich samen inzet om meer kinderen in Roermond een kansrijke start te geven. Het uitreiken van babystartpakketten aan aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben is een eerste tastbare resultaat van de samenwerking van Roermondse partners in en om de geboortezorg. In de komende periode werkt deze coalitie verder aan het bevorderen van een kansrijke start door bestaande samenwerkingen te intensiveren en nieuwe initiatieven te ontplooien.

Babystartpakket voor aanstaande ouders 

Om (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben te helpen, is de gemeente Roermond onlangs de samenwerking met Stichting Babyspullen gestart. Aanstaande ouders die op of onder 130% van het sociaal minimum leven kunnen vanaf nu een gratis babystartpakket ontvangen dat voorziet in de basisbehoeften van hun kindje. De ouders ontvangen het pakket al tijdens de zwangerschap om stress en zorgen over de babyuitzet zoveel mogelijk te beperken. Ouders ontvangen in één keer alles wat ze nodig hebben tot hun kindje ongeveer twee jaar oud is. Het babystartpakket is zeer ruim en bestaat uit kleding, bed- en badtextiel en diverse verzorgingsproducten. 
Het aanvragen van een babystartpakket gaat via organisaties uit de geboortezorg zoals verloskundige, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, huisarts, welzijn en hulpverlening. Zij zullen dit met (aanstaande) ouders bespreken en ouders kunnen dit zelf ook bespreekbaar maken.

Eerste gemeente in Midden-Limburg

Wethouder Marianne Smitsmans is verheugd met deze volgende stap die meer kinderen in Roermond een kansrijke start geeft: ‘We zijn trots om als gemeente Roermond als eerste gemeente in Midden Limburg babystartpakketten te kunnen bieden aan (aanstaande) ouders die leven in een bestaansonzekere situatie. Het is van cruciaal belang om al vroeg in de zwangerschap een deel van deze zorgen en stress weg te nemen bij ouders. Hulpverleners vervullen een belangrijke rol in de aanvraag van de babystartpakketten. We hebben elkaar hard nodig om een eerlijke en kansrijke start te kunnen bieden aan kinderen in een kwetsbare situatie. Laten we streven naar een uitgifte van 100 babystartpakketten per jaar! Komende jaren blijven we ons inzetten voor het bevorderen van een Kansrijke Start voor kinderen in de gemeente Roermond’

Aanpak Kansrijke start is onderdeel van programma Kiezen voor Kansen

De aanpak Kansrijke Start valt binnen het intensiveringsprogramma Kiezen voor Kansen waarin bestaanszekerheid, kansengelijkheid en gezondheid van de inwoners van Roermond centraal staan. De gemeenteraad van Roermond heeft in juli 2023 het intensiveringsprogramma Kiezen voor Kansen vastgesteld en ruim 10 miljoen euro uitgetrokken om meer inwoners gezond en kansrijk op te laten groeien en hun bestaanszekerheid te vergroten. Een deel van deze middelen wordt nu aangewend voor het bevorderen van een kansrijke start en het aanbieden van babystartpakketten.