Panorama Maas - foto Koen Vullers

Museum Asselt na vernieuwing klaar voor 21e eeuw

05 april 2024
Nieuwsbericht

Museum Asselt, een instituut dat al bijna een eeuw lang het culturele erfgoed van de regio koestert, gaat een belangrijke stap zetten richting vernieuwing en modernisering. Met de goedkeuring van subsidies door de gemeente Roermond en de Provincie Limburg, zal Museum Asselt transformeren naar een plek met verrijkte ervaringen en meer uitgebreide mogelijkheden voor bezoekers.

Modernisering is noodzakelijk 

Het museum, dat in 2027 zijn honderdjarig jubileum zal vieren, heeft de afgelopen decennia zijn oorspronkelijke charme weten te behouden, zowel in zijn huisvesting als in de omvang en inhoud van de tentoongestelde collectie. Echter, om relevant te blijven en een breder publiek aan te trekken, is vernieuwing noodzakelijk geworden.

Door de vitrines aan te passen en meer ruimte te bieden voor tijdelijke tentoonstellingen, wil het museum niet alleen haar collectie overzichtelijker presenteren, maar ook meer bezoekers aantrekken. Het museum streeft naar behoud van zijn karakteristieke uitstraling, terwijl het toch belangrijke verbeteringen aanbrengt zoals het realiseren van een tijdelijke expositieruimte, het aanleggen van duurzame LED-verlichting en het aanpassen van bezoekersfaciliteiten. Daarnaast wil het museum samenwerkingen met andere musea en het onderwijs verder uitbouwen.

Museummanager Victor Mostart is blij met de toegekende subsidies vanuit de gemeente Roermond en de Provincie Limburg voor de modernisering van museum Asselt. “Het unieke Limburgse museum wordt sinds 1927 gerund door enkel vrijwilligers. Zonder vrijwilligers, géén Museum Asselt. Voor hen is dit gebaar, vanuit de subsidiënten en sponsoren, een enorme steun in de rug”.

Behoud van cultureel erfgoed

Wethouder Felix van Ballegooij van de gemeente Roermond geeft aan: "Wij investeren graag in de vernieuwing van Museum Asselt, aangezien het museum een onschatbare rol speelt in het behoud van ons cultureel erfgoed. Dit moeten we als gemeente koesteren. Deze investering zal niet alleen bijdragen aan het behoud van de identiteit van Asselt, maar ook aan het verrijken van de culturele ervaringen voor bezoekers, zowel binnen de gemeente Roermond als daarbuiten."

Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed, voegt toe: “Het unieke karakter van Museum Asselt is van waarde voor niet alleen Roermond en omgeving maar voor Limburg in zijn geheel. Deze veelzijdige plek vertelt diverse verhalen van Limburgs erfgoed over de eeuwen heen. Dit op basis van vooral vrijwilligerswerk. Als Provincie steunen wij volhartig instellingen als deze, vanwege hun cruciale rol voor ons cultuur- en erfgoedlandschap.”

Tijdelijke wisseltentoonstelling

De transitiefase van Museum Asselt wordt ‘afgetrapt’ met de opening van een nieuwe, tijdelijke wisseltentoonstelling op zondag 7 april om 13.00 uur. De toegang is gratis. Museum Asselt aan de Pastoor Pinckersstraat 26a is van 7 april tot en met 13 oktober iedere zondag open van 14.00 tot 17.00 uur.