Rijbewijs

U vraagt een nieuw rijbewijs persoonlijk aan in het stadskantoor. Maak hiervoor een afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs afhalen.
Verloopt uw rijbewijs binnenkort of wilt u uw rijbewijs uitbreiden met een categorie? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden, uw rijbewijs online verlengen.

Rijbewijs kwijt of gestolen

U hoeft hiervan geen aangifte te doen bij de politie. Het is nu mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal Nederlands rijbewijs te melden. De melding kunt u online doen via de site van de RDW: 

Vermissing Nederlands rijbewijsexterne-link-icoon

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft gehaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Meer informatie hierover vindt u op de website van de RDWexterne-link-icoon.

Afspraak makenexterne-link-icoon

Wat moet ik weten?

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt op het Stadskantoor, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • Vanaf 1 juli 2021 is het mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. De melding kunt u online doen via www.rdw.nlexterne-link-icoonen daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW een schriftelijke bevestiging naar u toe. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft u een DigiD nodig. Met deze dienst bent u niet meer afhankelijk van de openingstijden van de gemeente en kunt u op elk moment de verlies of diefstal melding geregistreerd worden.
 • Heeft u geen DigiD dan moet u een melding van het verloren of gestolen rijbewijs doen bij de gemeente. U vult bij de gemeente een verklaring van vermissing in.
 • Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.
 • Verliest u uw rijbewijs in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren van 17 jaar kunnen hun rijbewijs halen. Maar tot hun 18e jaar moeten jongeren rijden onder begeleiding van een coach. Kijk voor meer informatie op de website van 2todriveexterne-link-icoon

Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een Gezondheidsverklaring rijbewijs.

Extra categorie

Heeft u een extra categorie gehaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen.

Geldigheid

Leeftijd

Geldigheid

Jonger dan 65 jaar10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaarTot 75e verjaardag
Tussen de 70 en 75 jaar5 jaar
Ouder dan 75 jaarMaximaal 5 jaar

Rijbewijs ophalen

 • U haalt na 7 werkdagen uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente.
 • Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.
 • U moet uw oude rijbewijs meenemen. Dit wordt door de gemeente ingenomen.
 • U heeft 3 maanden de tijd om uw nieuwe rijbewijs op te halen. Daarna wordt het vernietigd. Het is dan officieel ongeldig geworden.

Invoering wet Digitale Overheid per 1 juli 2023

U kunt uw nieuwe rijbewijs (vanaf 1 juli 2023) gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Wat neem ik mee?

 • Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of oude rijbewijs).
 • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’sexterne-link-icoon.
 • Pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag. Bij voorkeur met pin betalen.
 • Als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt): uw oude rijbewijs.
 • Het afhaalbewijs.

Kosten

 • Rijbewijs €51,10
 • Spoedaanvraag extra kosten €39,65