Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan in het stadskantoor. Ook om uw rijbewijs te vernieuwen (verlengen) gaat u naar het stadskantoor. Maak hiervoor een afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs afhalen.

Let op: verloopt uw rijbewijs tussen 1 februari en 1 december 2020? Dan blijft uw rijbewijs tijdelijk 9 maanden langer geldig. Door het coronavirus lukt het namelijk niet altijd om uw rijbewijs op tijd te verlengen. De 9 maanden gaan in vanaf de dag dat het rijbewijs verloopt. Lees meer op de website van het CBR. U kunt zich niet meer identificeren met het verlopen rijbewijs. Hiervoor moet u een paspoort of identiteitskaart gebruiken. U mag het rijbewijs nog wel gebruiken voor het identificeren in de zorg. Is uw rijbewijs ingenomen of geschorst, bijvoorbeeld omdat u te hard reed? Dan is uw rijbewijs niet geldig en mag u niet rijden. Heeft u toch een nieuw rijbewijs nodig? Maak eerst een afspraak.

Afspraak maken

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft gehaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Meer informatie hierover vindt u op de website van de RDW.

Afspraak maken

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt op het Stadskantoor, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • U moet dit melden bij de gemeente om een nieuw document te kunnen aanvragen en het vermiste document af te melden. U vult bij de gemeente een verklaring van vermissing in.
 • Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.
 • Verliest u uw rijbewijs in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren van 17 jaar kunnen hun rijbewijs halen. Maar tot hun 18e jaar moeten jongeren rijden onder begeleiding van een coach. Kijk voor meer informatie op de website van 2todrive

Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een Gezondheidsverklaring rijbewijs.

Extra categorie

Heeft u een extra categorie gehaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen.

Geldigheid

Geldigheid
Leeftijd Geldigheid
Jonger dan 65 jaar 10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaar Tot 75e verjaardag
Tussen de 70 en 75 jaar 5 jaar
Ouder dan 75 jaar Maximaal 5 jaar

Rijbewijs ophalen

 • U haalt na 5 werkdagen uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente.
 • Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.
 • U moet uw oude rijbewijs meenemen. Dit wordt door de gemeente ingenomen.
 • U heeft 3 maanden de tijd om uw nieuwe rijbewijs op te halen. Daarna wordt het vernietigd. Het is dan officieel ongeldig geworden.
   
 • Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of oude rijbewijs).
 • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
 • Pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag. Bij voorkeur met pin betalen.
 • Als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt): uw oude rijbewijs.
 • Het afhaalbewijs.
Kosten
Rijbewijs € 41,00
Spoedaanvraag extra kosten € 34,10

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Uw Reactie
Uw Reactie