Schuldhulp

Iedere inwoner van Roermond met geldproblemen kan hulp krijgen met het vinden van een oplossing. U krijgt advies, begeleiding en ondersteuning bij de aanpak of het voorkomen van geldproblemen. Dat kan eenvoudig door hieronder op de knop ‘Hulpvraag Sociale Zaken’ te klikken. U kunt hier aangeven waar uw vraag over gaat en een medewerker van de gemeente Roermond neemt binnen 5 werkdagen contact met u op. 

Hulpvraag Sociale Zaken

Uiteraard kunt u ook bellen of mailen via schuldhulp@roermond.nl of (0800) 020 20 54. 

Schuldhulpverlening is voor alle inwoners van Roermond van 18 jaar en ouder. Schuldhulpverlening is gratis. Samen kijken we naar uw persoonlijke situatie en welke oplossingen mogelijk zijn. 

Regelt u uw schulden liever zelf? Op de website zelfjeschuldenregelen.nl kunt u onder andere zelf een aflosplan maken.

Op de website van Startpunt Geldzaken vindt u geldplannen voor gezinnen.

De schuldhulp bestaat uit een aantal stappen:

  1. Een gesprek en een plan van aanpak
  2. Het in balans brengen van inkomsten en uitgaven
  3. Een oplossing voor schulden
  4. Begeleiding bij het zelf regelen van geldzaken 

Ook als u (nog) geen schulden heeft, kunt u advies en begeleiding krijgen hoe u beter met uw geld om kunt gaan. De budgetbeheerder kijkt met u naar uw inkomsten en uitgaven en maakt een budgetplan. Zo ontstaat er rust en overzicht in uw financiële situatie. Daarna wordt u geholpen om uw geldzaken weer zelf te gaan regelen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via budgetbeheer@roermond.nl of via (0800) 024 42 00.

Er is een verschil tussen schuldhulp voor particulieren en voor ondernemers.Heeft u een bedrijf en heeft u tijdelijk financiële problemen, of wilt u een bedrijf starten?

U vindt meer informatie op de pagina ‘Bijstand voor zelfstandigen’.

WML, zorgverzekeraars, energieleveranciers en woningverhuurders zijn wettelijk verplicht om betalingsachterstanden te melden bij de gemeente. Dit heet vroegsignalering en is bedoeld om problematische schulden te voorkomen. De gemeente doet u een aanbod voor hulp via een e-mail, brief of telefonisch.  

Maakt u zich zorgen over geld? Of heeft u vragen over toeslagen en subsidies? Dan kunt u terecht bij Han Cuijpers, onze sociaal boekhouder. Hij geeft antwoord op uw vragen en kijkt – als u dat wilt – samen met u naar uw inkomsten en uitgaven. Zo komt u te weten of u ergens op kunt besparen, en of er toeslagen of subsidies zijn waar u een beroep op kunt doen. Een afspraak met Han is gratis voor inwoners van Roermond. Lees meer over wat hij voor u kan betekenen op de pagina 'sociaal boekhouder'