Seniorvriendelijk Roermond: goed ouder worden in Roermond

Over Seniorvriendelijk Roermond

Seniorvriendelijk Roermond is een netwerk van inwoners en organisaties die zich inzetten voor een gemeente waar senioren gezien worden met al hun ervaringen, kwaliteiten en talenten.  In een seniorvriendelijke gemeente maken senioren deel uit van de samenleving en houdt de omgeving rekening met inwoners met een beperking. Ook vinden ontmoetingen plaats tussen jong en oud.

Activiteiten voor senioren

In Roermond vinden veel activiteiten plaats voor senioren, ook samen met andere leeftijdsgroepen. Ze bieden de mogelijkheid om actief te blijven, andere mensen te ontmoeten, iets nieuws te leren of om van betekenis te zijn als vrijwilliger. 

Bewegen

Vrijwilligerswerk

Ontmoeting en activiteiten

Vrije tijd

Eenzaamheid

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Het is iets wat bij het leven hoort. Eenzaamheid kan in lichte of sterke mate voorkomen, af en toe gevoeld worden, of langdurig aanhouden. Bijvoorbeeld door verlies van een dierbare, echtscheiding of ernstig gezondheidsverlies.  Maar ook door veranderingen als verhuizing en ontslag. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. In Roermond zetten organisaties zich in om eenzaamheid onder senioren te verminderen.

Aanpak eenzaamheid

 • Bij wie kan ik terecht met vragen als ik zelf of een naaste te maken heeft met eenzaamheid?
  • Bij het centrale ‘Meldpunt eenzaamheid’ kunt u in contact worden gebracht met professionals die u mogelijk kunnen ondersteunen: Meldpunt eenzaamheid Roermond/ WegWijZer, telefoonnummer: 0475-345 135, of bij Seniorvriendelijk Roermond via seniorvriendelijk@roermond.nl.
 • Bij wie kan ik terecht voor informatie over de aanpak eenzaamheid in Roermond of een eigen initiatief?
  • ​​​​​Bij vragen kunt u terecht bij de actielijn eenzaamheid via seniorvriendelijk@roermond.nl. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.
 • Bij wie kan ik terecht als ik mee wil denken en meedoen in het bestrijden van eenzaamheid?
 • Bij wie kan ik terecht met vragen?
  • Voelt u zich eenzaam of kent u iemand die dat gevoel heeft?  Bij het centrale ‘Meldpunt eenzaamheid’ komt u in contact met professionals die u mogelijk kunnen ondersteunen: Meldpunt eenzaamheid Roermond/ WegWijZer via telefoonnummer: 0475-345 135.
 • Waar vind ik nog meer informatie?​​​​​
  • Veel informatie over eenzaamheid vindt u op: www.eentegeneenzaamheid.nlexterne-link-icoon.​​​​​​
  • Cursus signalen van eenzaamheid voor vrijwilligers en professionals door Wel.kom (informatie/aanmelden via telefoonnummer: 0475-345135) en Algemeen maatschappelijk werk midden Limburg (informatie/ aanmelden via telefoonnummer 088-6560600). 

Leven met veranderingen

Dementievriendelijk Roermond

De Gemeente Roermond wil een samenleving die op een ondersteunende manier omgaat met dementie. Een samenleving die meer ruimte biedt aan mensen met dementie, waarin mensen met dementie onderdeel blijven van de gemeenschap.

Activiteiten voor mensen met dementie

 • Dementievriendelijk Roermond streeft ernaar dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven deelnemen aan activiteiten. Daarnaast zijn er specifieke activiteiten voor mensen met dementie (en hun naasten). Kijk voor meer informatie op de website van Dementievriendelijk Roermondexterne-link-icoon.

Informatie dementievriendelijk Roermond

 • Waar kan ik meer informatie vinden?

Kijk voor meer informatie op de website van Dementievriendelijk Roermondexterne-link-icoon.

Depressie

Als senior kunt u te maken hebben met ouderdomsdepressie. Komend jaar gaan we samen met partners in Roermond onderzoeken welke acties we kunnen ondernemen om depressie onder ouderen terug te dringen. 

Op zoek naar informatie of hulp?

Bent u op zoek naar hulp of ondersteuning?

Heeft u graag gezelschap of een goed gesprek dan kunt u terecht bij maatje op maat Roermond via: www.maatjeopmaatroermond.nlexterne-link-icoon, telefoonnummer: 0475-345140 of mailen naar: maatjeopmaat@welkom.nu

Zorgt u voor een naaste en zoekt u informatie of ondersteuning?

Wilt u graag een persoonlijk gesprek over mogelijkheden voor senioren in Roermond?

Heeft u een andere vraag?