Seniorvriendelijk Roermond: goed ouder worden in Roermond

Seniorvriendelijk Roermond is een netwerk van inwoners en organisaties die zich inzetten voor een gemeente waar senioren gezien worden met hun ervaringen, kwaliteiten en talenten. In een seniorvriendelijke gemeente maken senioren onderdeel uit van de samenleving en houdt de omgeving rekening met inwoners met een beperking. Ook vinden ontmoetingen plaats tussen jong en oud.

In Roermond vinden veel activiteiten plaats voor senioren, ook in combinatie met andere leeftijdsgroepen. Zij bieden de mogelijkheid om actief te blijven, andere mensen te ontmoeten, om iets nieuws te leren of om van betekenis te zijn als vrijwilliger. 

Bewegen

Vrijwilligerswerk

Ontmoeting en activiteiten

Vrije tijd

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Het is iets wat bij het leven hoort. Eenzaamheid kan in lichte of sterke mate voorkomen; incidenteel gevoeld of langdurig aanhouden. Bijvoorbeeld door verlies van een dierbare, echtscheiding, ernstig gezondheidsverlies maar ook door veranderingen als verhuizing en ontslag. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. In Roermond zetten organisaties zich in op eenzaamheid onder senioren te verminderen.

Aanpak eenzaamheid

 • Bij wie kan ik terecht met vragen als ik zelf of een naaste te maken heeft met eenzaamheid?
  • Bij het centrale ‘meldpunt eenzaamheid’ kunt u in contact worden gebracht met professionals die u mogelijk kunnen ondersteunen: Meldpunt eenzaamheid Roermond/WegWijZer via telefoonnummer: 0475-345 135 of bij Seniorvriendelijk Roermond via seniorvriendelijk@roermond.nl.
 • Bij wie kan ik terecht voor informatie over de aanpak eenzaamheid in Roermond of een eigen initiatief?
  • ​​​​​Bij vragen kunt u terecht bij de actielijn eenzaamheid via seniorvriendelijk@roermond.nl. Er zal dan z.s.m. contact met u worden opgenomen.
 • Bij wie kan ik terecht als ik mee wil denken en meedoen in het bestrijden van eenzaamheid?
 • Bij wie kan ik terecht met vragen?
  • Heeft u een gevoel van eenzaamheid of kent u iemand die dat gevoel heeft?  Bij het centrale ‘meld-punt eenzaamheid’ kunt u in contact worden gebracht met professionals die u mogelijk kunnen onder-steunen: Meldpunt eenzaamheid Roermond/WegWijZer via telefoonnummer: 0475-345 135.
 • Waar vind ik informatie over activiteiten voor senioren?
 • Waar vind ik nog meer informatie?​​​​​
  • Veel informatie over eenzaamheid vindt u op: www.eentegeneenzaamheid.nl.​​​​​​
  • Cursus signalen van eenzaamheid voor vrijwilligers en professionals door Wel.kom (informatie/aanmelden via telefoonnummer: 0475-345135) en Algemeen maatschappelijk werk midden Limburg (informatie/aanmelden via telefoonnummer: 088-6560600). 

Leven met veranderingen

De Gemeente Roermond wil een samenleving die op een ondersteunende manier omgaat met dementie. Een samenleving die meer ruimte biedt voor mensen met dementie, waarin mensen met dementie onderdeel blijven van de gemeenschap.

Activiteiten voor mensen met dementie

 • Dementievriendelijk Roermond streeft ernaar dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven deelnemen aan activiteiten. Daarnaast zijn er specifieke activiteiten voor mensen met dementie (en naasten). Kijk voor meer informatie op de website van Dementievriendelijk Roermond.

Informatie dementievriendelijk Roermond

 • Waar kan ik meer informatie vinden?

Kijk voor meer informatie op de website van Dementievriendelijk Roermond.

Als senior kunt u te maken hebben met ouderdomsdepressie. Komend jaar gaan we samen met partners in Roermond onderzoeken welke acties we kunnen ondernemen om depressie onder ouderen terug te dringen. 

Bent u op zoek naar hulp of ondersteuning?

Zorgt u voor een naaste en zoekt u informatie of ondersteuning?

Wilt u graag een persoonlijk gesprek over mogelijkheden voor senioren in Roermond?

Heeft u een andere vraag?