Online aanvragen bijzondere bijstand en inkomenstoeslag

Heeft u een bijstandsuitkering of een laag inkomen? Dan kunt u voor sommige kosten online bijzondere bijstand aanvragen.

Een individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag voor mensen die langere tijd van een laag inkomen moeten leven en geen zicht hebben op een hoger inkomen. Het bedrag mag u vrij besteden.

Meteen aanvragen

Online aanvragen bijzondere bijstand     

Online aanvragen individuele inkomenstoeslag

U krijgt via de email een bevestiging dat wij uw aanvraag hebben ontvangen. Krijgt u geen bevestiging, bel dan met 14 0475.

In dit korte filmpje krijgt u in 2 minuten uitleg over online aanvragen.

 • Eigen bijdrage mondzorg (tandarts, orthodontie)
 • Brillen en contactlenzen
 • Bewindvoering
 • Eigen bijdrage rechtsbijstand (ook griffierecht)
 • Maatschappelijke participatie

Op de pagina 'bijzondere bijstand' vindt u de voorwaarden voor bijzondere bijstand.

Meer informatie over individuele inkomenstoeslag kunt u vinden op de pagina 'inkomenstoeslag'. Hier vindt u ook de voorwaarden.

Om online bijzondere bijstand of een individuele inkomenstoeslag aan te vragen heeft u het volgende nodig:

 • Een apparaat met internetverbinding;
 • Uw DigiD;
 • E-mailadres;
 • Offerte of rekening van de kosten waarvoor u bijstand aanvraagt;
 • Een overzichten van inkomen en vermogen als u geen bijstandsuitkering heeft.

Bij uw aanvraag hebben wij bewijzen nodig. Wij vragen naar het inkomen en vermogen van uzelf, uw partner en thuiswonende kinderen tot 18 jaar. Ook hebben wij de rekeningen of offertes nodig van de kosten waarvoor u de bijzondere bijstand aanvraagt. Wat wij precies nodig hebben staat opgesomd in een document:

Heeft u niet alle bewijsstukken?

Wij sturen u dan een brief. Hierin staat welke gegevens u nog moet inleveren. Het duurt dan wel langer voordat wij een besluit nemen op uw aanvraag.

Heeft u een partner?

Als u getrouwd bent of samenwoont doet u samen met uw partner een aanvraag. Uw partner logt in met zijn of haar eigen DigiD.

Wilt u online bijzondere bijstand voor uw kinderen aanvragen?

 • U kunt bijzondere bijstand aanvragen voor kinderen die bij u wonen en die jonger dan 18 jaar zijn. 
 • U heeft geen DigiD voor uw kinderen nodig. 
 • Dit kan niet voor een individuele inkomenstoeslag. Deze kan alleen worden aangevraagd voor personen die 21 jaar of ouder zijn.

Misschien kunt u iemand in uw omgeving vragen om u te helpen. Digitaal aanvragen is namelijk de snelste manier. Komt u er samen niet uit of heeft u vragen? Bel dan de afdeling Sociale Zaken via telefoonnummer 14 0475. Wij kijken dan samen met u naar de beste manier om digitaal bijzondere bijstand aan te vragen.

Ook De WegWijzer kan u helpen, kijk op www.wegwijzerroermond.nl.

Voor vragen of hulp met taal, rekenen, digitaal werken kunt u ook terecht bij bibliotheek Bibliorura. Ook als u helemaal niet weet hoe een computer werkt kunt u daar terecht voor hulp of een gratis cursus om digitaal beter te worden. Kijk voor meer informatie op www.bibliorura.nl/digitaalhuis.

Dat kan. Maar lukt het u niet om de aanvraag via de website te doen, bel dan eerst de afdeling Sociale Zaken via telefoonnummer 14 0475. Wij kijken dan eerst of het lukt om samen met u het digitale formulier in te vullen.

Als alle gegevens compleet zijn, krijgt u binnen 8 weken een besluit op uw aanvraag individuele inkomenstoeslag.

Heeft u een bijstandsuitkering?

Dan krijgt u binnen 5 werkdagen een besluit op uw aanvraag bijzondere bijstand.

Heeft u geen bijstandsuitkering?

Dan krijgt u binnen 8 weken een besluit op uw aanvraag. Is uw draagkracht korter dan 12 maanden geleden vastgesteld? Dan krijgt u binnen 5 werkdagen een besluit op uw aanvraag bijzondere bijstand.

Waarschijnlijk voldoet de software op uw computer of mobiele apparaat niet meer aan de minimale beveiligingseisen van DigiD. Sinds 13 mei 2019 is het niet meer mogelijk in te loggen met DigiD als u gebruik maakt van een verouderd systeem. U kunt daarom met dit apparaat niet meer inloggen met uw DigiD.

 

Uw Reactie
Uw Reactie